RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 11-17 noiembrie. Cele mai importante știri din fluxul IPN „Economie & Business”
● LUNI, 11 noiembrie
MEI: Deși am moștenit monopoluri și scheme, în cinci luni am întreprins acțiuni
Potrivit Ministerului Economiei și Infrastructurii, deși a „moștenit un sistem economic stresat, plin de monopoluri, scheme frauduloase și un mediu de afaceri criminalizat, în perioada celor cinci luni de activitate de la învestirea Guvernului Sandu, a întreprins acțiuni și a promovat politici publice care conduc direct la demonopolizarea sectoarelor economice”. De asemenea, conduc la eliminarea practicilor neloiale pe piață și la scoaterea de sub practici criminale a mediului de afaceri. Precizările se regăsesc într-un comunicat de presă remis în contextul moțiunii de cenzură depuse de Partidul Socialiștilor. În comunicat se menționează că au fost analizate privatizările problematice și cazurile de gestionare defectuoasă a patrimoniului statului în întreprinderile Metalferos, Calea Ferata, Aeroportul Internațional Chișinău, Air Moldova, Arena Chișinău, Gările și Stațiile Auto, Tutun-CTC, Moldexpo, Moldtelecom, RED-Nord Bălți, Combinatul de vinuri Cricova, Mileștii Mici, Aeroportul Mărculești, Poșta Moldovei, Fabrica de Sticlă. Au fost transmise dosarele către Procuratura Generală și Procuratura Anticorupție pe cazurile Aeroportul Internațional Chișinău, Air Moldova, Arena Chișinău, Gările și Stațiile Auto, Tutun CTC.
Prețurile la mai multe produse alimentare au crescut în octombrie
În luna octombrie, inflaţia anuală pentru ultimele 12 luni (din noiembrie 2018 până în octombrie 2019) a constituit 6,8%, inclusiv la produse alimentare – 10,7%, mărfuri nealimentare – 4,7%, servicii prestate populaţiei – 3,6%. Totodată, indicele preţurilor de consum (IPC) în luna octombrie, faţă de luna septembrie, a constituit 100,9%. Potrivit Biroului Naţional de Statistică, creşterea preţurilor medii de consum cu 0,9% a fost determinată de creşterea preţurilor la produsele alimentare cu 1,8%, la mărfurile nealimentare cu 0,3% şi de majorarea tarifelor pentru prestarea serviciilor populaţiei cu 0,1%.
Au fost ridicate restricțiile aplicate la ultimul focar de pestă porcină
Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor anunță că luni, 11 noiembrie, au fost ridicate restricțiile aplicate la ultimul focar de pestă porcină africană, din Comrat. Astfel, sunt lichidate toate focarele înregistrate la porcii domestici. În Republica Moldova, de la începutul anului, au fost înregistrate 30 de focare de pestă, dintre care 26 la porci întreținuți în gospodării casnice. Ca rezultat au fost nimiciți 402 porci și 13 mistreți. Ultimul focar a fost înregistrat la 26 septembrie, într-o gospodărie particulară din Comrat, care avea 40 de porci.
● MARȚI, 12 noiembrie
Regim fiscal simplificat pentru colectorii de produse agricole
Cabinetul de miniștri a avizat o inițiativă legislativă care prevede stabilirea unui regim fiscal simplificat pentru colectorii de produse agricole, în special nuci și fructe. Ministrul finanțelor, Natalia Gavrilița, a declarat că inițiativa legislativă vine să soluționeze problemele depistate în cadrul achizițiilor produselor agricole prin stabilirea unor reguli clare pentru persoanele fizice care colectează pe teritoriul Republicii Moldova produse agricole și obiecte ale regnului vegetal. „Astfel, persoana fizică, colectorul, se va înregistra la Serviciul Fiscal de Stat, va achita contribuțiile de asigurări sociale și medicale, ulterior fiind în drept să activeze într-un regim fiscal simplificat, cu ținerea evidenței achizițiilor doar într-un registru”, a declarat Natalia Gavrilița.
Guvernul propune ratificarea a trei acorduri pentru modernizarea sistemului energetic
Guvernul propune pentru ratificare Parlamentului trei acorduri de finanțare semnate cu Asociația Internațională de Dezvoltare (IDA, care face parte din grupul Băncii Mondiale) și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), menite să contribuie la modernizare sistemului energetic din Moldova. IDA va acorda Republicii Moldova un împrumut de 47,9 milioane de euro care va fi utilizat pentru extinderea staţiei din Vulcăneşti, modernizarea staţiei din Chişinău şi construcţia liniei electrice aeriene LEA 400 kV Vulcăneşti – Chişinău, construcţia unei clădiri pentru noul sediu al ÎS Moldelectrica, inclusiv a unui nou centru de dispecerat. Al doilea acord de finanțare cu IDA prevede acordarea unui împrumut de 13,1 milioane de euro pentru dezvoltarea sistemului energetic din Republica Moldova.
● MIERCURI, 13 noiembrie
Încasările din octombrie ale celor trei bănci aflate în lichidare
Rambursările totale cumulative la creditul de urgență la, 31 octombrie 2019, au constituit 2 368,4 milioane de lei. Banca Națională a compilat datele pentru luna octombrie ale Băncii de Economii SA, BC „Unibank” SA și BC „Banca Socială” SA privind încasările acestor bănci în proces de lichidare și achitările efectuate către Ministerul Finanțelor. Potrivit datelor BNM, anul trecut, la aceeași dată, suma respectivă a fost de 1 713,4 milioane de lei. Procesul de lichidare a băncilor menționate este supravegheat de Banca Națională, care urmărește ca acestea să valorifice activele disponibile în termene restrânse și să obțină contravaloarea lor maximă. BNM menționează într-un comunicat de presă că manifestă deschidere maximă în conlucrarea cu organele de anchetă oferind materialele necesare pentru investigarea circumstanțelor aferente fraudei bancare, în susținerea mersului anchetei, ale căror rezultate se așteaptă. BNM sprijină efortul de recuperare a mijloacelor bănești sustrase și de tragere la răspundere a persoanelor vinovate.
Focar de pestă porcină într-o localitate din Hâncești
Aproape 30 de porci din satul Sărata Galbenă, raionul Hâncești, vor fi sacrificați și înhumați pe parcursul zilei de astăzi, după ce ieri seară analizele de laborator prelevate de la un animal decedat au confirmat prezența virusului pestei porcine. Informația a fost confirmată de către Maxim Sîrbu, șef de secție în cadrul Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor. Potrivit lui Maxim Sîrbu, focarul a fost înregistrat într-o gospodărie țărănească, iar porcii erau de diferite vârste. Localitatea se află deja în carantină, până la sfârșitul zilei trebuie să fie instalate filtrele de verificare și dezinfectare a unităților de transport.
Moldova Business Week a început la Chișinău
Ambițiile Republicii Moldova pentru dezvoltarea afacerilor străine și atragerea investițiilor străine se bazează pe un sistem fiscal prietenos mediului de afaceri și pe o deschidere fără precedent pentru a crea relații comerciale transparente cu partenerii de toată lumea. Directorul Agenției de Investiții, Rodica Verbeniuc, a declarat la ceremonia de deschidere a forumului economic internațional „Moldova Business Week” că Moldova este angajată să promoveze o politică economică deschisă, să-și sporească eforturile de integrare regională și să devină o piață mai atractivă și mai competitivă. Potrivit Rodicăi Verbeniuc, creșterea economică este o condiție pentru o societate aflată în curs de dezvoltare, iar atragerea investițiilor de calitate se află pe lista priorităților agendei strategice a țării.
● JOI, 14 noiembrie
Oameni de afaceri din Polonia se află la Chișinău pentru noi posibilități de cooperare
Un grup de oameni de afaceri din regiunea Silezia de Jos, sud-vestul Poloniei, care gestionează companii în sectorul vitivinicol, de consultanță juridică și logistică, apă și canalizare, produse cosmetice și ecologice, se află în Republica Moldova pentru a participa la forumul economic moldo-polonez, care are loc la Chișinău. Evenimentul este organizat de către Camera de Comerț și Industrie din Moldova și Centrul pentru Dezvoltare și Antreprenoriat Moldova-Polonia, pentru a explora posibilități noi de cooperare și colaborare între cele două țări. Ambasadorul Poloniei în Republica Moldova, Bartlomiej Zdaniuk, a spus în deschiderea forumului că între cele două state există demult o legătură foarte strânsă, atât politică, cât și socială, culturală. De asemenea, a menționat că Polonia implementează foarte multe proiecte de dezvoltare în Republica Moldova, iar nivelul schimburilor comerciale ajunge la 330 de milioane de euro anual. Însă, spune ambasadorul, se dorește o cooperare și mai activă, iar cel mai important moment în acest sens sunt contactele directe.
Rectificări la bugetul de stat pentru anul 2019, aprobate în Guvern
În ultima ședință, cabinetul de miniștri în exercițiu a aprobat joi, 14 noiembrie, rectificări la bugetul de stat pentru anul 2019, transmite IPN. Ministra finanțelor în exercițiu, Natalia Gavrilița, a declarat că legea cu privire la salarizarea în sectorul public a fost adoptată rapid, fără a avea calculele bine fundamentate și fără informații care ar permite acoperirea corectă cu resurse financiare. În bugetul pentru anul 2019 s-au prevăzut cu 1,2 miliarde de lei mai puțin decât este necesar pentru implementarea legii. „Mai mult ca atât, nu era clară distribuția pe localități, de aceea în Legea bugetului este un fond pe care îl redistribuie Guvernul prin hotărâre. Am luat mai multe hotărâri în aceste cinci luni și iată că acum venim cu o hotărâre de Guvern pentru a acoperi bugetele locale cu finanțare pentru plata salariilor”, a precizat Natalia Gavrilița.
● VINERI, 15 noiembrie
Exporturile de mărfuri în primele nouă luni au depășit valoarea de 2 mlrd de dolari
Exporturile de mărfuri realizate în luna septembrie a anului curent s-au cifrat la 238,8 milioane de dolari, cu 15,9% mai mult față de luna precedentă. Din ianuarie și până în septembrie, exporturile de mărfuri au totalizat 2026,2 milioane dolari, volum superior celui realizat în perioada corespunzătoare din anul 2018 cu 3,4%. Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, exporturile de mărfuri autohtone au constituit 1436,7 milioane de dolari, reprezentând 71% din totalul exporturilor. Cifra este în creștere cu 9,2% față de ianuarie-septembrie 2018. Reexporturile de mărfuri au însumat 589,5 milioane de dolari sau 29% din totalul exporturilor.
Transportul rutier, preferat de pasageri
În primele nouă luni ale anului, cu transportul public au călătorit 76,9 milioane de pasageri, cu 1,5% mai mult ca în perioada similară din anul trecut. Transportul rutier de pasageri deține cea mai mare pondere (96,9%), fiind urmat de transportul aerian (1,7%) și transportul feroviar (1,3%). Biroul Național de Statistică informează că, în comparație cu primele nouă luni ale anului trecut, a crescut numărul pasagerilor în transportul rutier (+2,1%). Totodată, se atestă scăderea numărului de pasageri în transportul feroviar (-26,0%), transportul aerian (-1,4%) și fluvial (-0,3%).
● SÂMBĂTĂ, 16 noiembrie
În primele nouă luni, Moldova a importat mărfuri în valoare de peste 4 mlrd dolari
În primele nouă luni ale anului curent, importurile de mărfuri au constituit 4,272 miliarde de dolari, volum mai mare cu 2,3% față de cel înregistrat în perioada corespunzătoare din anul 2018. Importurile de mărfuri din țările Uniunii Europene s-au cifrat la 2,134 miliarde de dolari deținând o pondere de 50% în totalul importurilor. Potrivit Biroului Național de Statistică, în aceeași perioadă, importurile de mărfuri provenite din țările CSI au avut o valoare de 1,030 miliarde de dolari, care echivalează cu o cotă de 24,1% în total importuri.
Operaţiunile de casă, în creștere față de anul trecut
În perioada ianuarie-septembrie, suma încasărilor în numerar pe sistemul bancar a constituit 90191 milioane de lei. Cifra este în creștere cu 7,4% față de perioada respectivă a anului precedent, potrivit Biroului Național de Statistică, care face referire la datele Băncii Naționale a Moldovei. Majorări de încasări au avut loc de la întreprinderile care prestează servicii de transport și alte servicii, de la vânzarea valutei străine persoanelor fizice, de la comercializarea mărfurilor de consum, indiferent de canalul de desfacere. În același timp, au fost înregistrate reduceri de încasări din achitarea plăților pentru chirie și servicii comunale și a impozitelor și taxelor.