RETROSPECTIVA IPN „Economie & Business”
RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 21-27 octombrie. Cele mai importante știri din fluxul IPN „Economie & Business”
● MARȚI, 22 octombrie
Stabilitatea financiară a Moldovei, discutată la ședința FMI și a Grupului Băncii Mondiale
Subiectele car țin de stabilitatea financiară a Republicii Moldova au fost discutate de delegația țării, care a participat la şedinţele anuale ale Fondului Monetar Internațional (FMI) și Grupului Băncii Mondiale, desfășurate la Washington, în perioada 14-20 octombrie 2019. Din delegație au făcut parte ministrul finanțelor, Natalia Gavriliță, ministrul economiei și infrastructurii, Vadim Brînzan, și guvernatorul Băncii Naţionale a Moldovei, Octavian Armașu. Oficialii moldoveni au discutat cu reprezentanți de rang înalt ai FMI și Băncii Mondiale implementarea programului cu Fondul Monetar Internațional, transformările beneficie în economie și sectorul financiar-bancar din Republica Moldova. De asemenea, au avut loc întruniri cu economiști și experți ai Trezoreriei SUA, cu tehnocrați de prim nivel ai Uniunii Europene, cu reprezentanți ai fondurilor mari de investiții și ai băncilor internaționale.
Procesul de emitere a autorizației speciale de transport, evaluat cu sprijinul USAID
Procesul de emitere a autorizațiilor speciale de transport în forma reglementată nu este centrat pe necesitățile operatorilor economici, deoarece lipsește posibilitatea de a obține această autorizație în termene restrânse. De asemenea lipsește posibilitatea de a restitui sumele achitate în cazul neutilizării autorizației speciale de transport, precum și nu este posibilă scutirea de taxe în cazul calamităților naturale. O altă problemă ține de imposibilitatea de a achita tariful prin intermediul transferurilor bancare internaționale. Acestea sunt câteva din constatările unui studiu cu privire la condițiile procesului de emitere a autorizației speciale de transport, realizat de către Programul USAID Reforme Structurale în Moldova și prezentat marți, 22 octombrie, la Chișinău. Studiul constată durata mare de examinare a cererilor de eliberare a autorizațiilor speciale de transport, care este de cinci-opt zile. În comparație cu experiența altor țări, de exemplu în Estonia acest termen este de trei zile în formula standard, iar în regim de urgență – opt ore. În Marea Britanie autorizația este eliberată imediat.
Cererea și oferta de valută pe piața valutară în luna septembrie
În luna septembrie, gradul de acoperire a cererii nete de valută din partea agenților economici prin oferta netă de valută de la persoanele fizice a constituit 99,9%, comparativ cu 106,8% în luna august 2019. Potrivit datelor Băncii Naționale a Moldovei, în raport cu luna precedentă, oferta netă de valută de la persoanele fizice a scăzut cu 36,2 milioane de dolari (-16,3%). Totodată, cererea netă de valută din partea agenților economici - cu 21,9 milioane de dolari (-10,6%).
● MIERCURI, 23 octombrie
Pentru anul 2020 se propun creșteri salariale pentru majoritatea bugetarilor
Proiectul legii bugetului pentru anul 2020 prevede creștere de salariu între 6 și 10% pentru majoritatea angajaților din instituțiile de stat. Totodată, pentru unele categorii de bugetari retribuția ar putea crește cu până la 1500-2000 de lei lunar. Propunerile au fost discutate în cadrul unor consultări publice privind politica salarială pentru anul 2020 și pe termen mediu (2021-2022). Evenimentul a fost organizat de Ministerul Finanțelor și a întrunit reprezentanți ai sindicatelor și autorităților publice centrale. În cadrul consultărilor ministrul Natalia Gavrilița a anunțat că proiectul prevede corectarea unor inegalități în nivelul de salarizare pentru unele categorii de angajați, inclusiv a celor din administrația publică locală, din domeniul educației, din instituțiile penitenciare și din domeniul apărării etc.
Acord cu Finlanda privind asistența reciprocă în domeniul vamal
Cabinetul de miniștri a aprobat semnarea acordului cu Guvernul Finlandei privind asistența reciprocă și cooperarea în domeniul vamal. „Acordul va constitui un instrument pentru consolidarea relațiilor economice și comerciale ale statelor semnatare, prin asistența reciprocă și cooperarea între administrațiile vamale în problema prevenirii și combaterii încălcărilor vamale, care pot prejudicia acestor relații”, se menționează în nota informativă a proiectului.
Proiect de lege pentru susținerea mediului de afaceri
Liberii profesioniști, cum ar fi cei care lucrează individual în domeniul artei, ingineriei etc., și care ezită să intre în legalitate din cauza taxelor mari și a prevederilor birocratice, ar urma să activeze în baza unui regim fiscal unificat și simplificat. Acești ar urma să achite o taxă unică de 12%, impozitul unic, să depună un raport anual, precum și să dețină un registru de intrări și ieșiri contabile, iar cei care vor avea operațiuni în numerar, vor trebui să-și procure un aparat de casă. Cu aceste propuneri, dar și cu altele vin deputații din fracțiunea PAS, Blocul ACUM, care au elaborat un proiect de lege în acest sens. Într-o conferință de presă, deputatul Radu Marian a declarat că acest proiect a fost elaborat ca urmare a discuțiilor cu reprezentanții mediului de afaceri și aceste măsuri vin cumva să le ușureze activitatea, pentru că există numeroase probleme sistemice, birocrație, corupție. Autorii proiectului propun micșorarea numărului de rapoarte pe care să le prezinte SRL-urile, și anume să fie prezentat un raport unic, așa cum se întâmplă în cazul întreprinderilor individuale. De această măsură ar urma să beneficieze SRL-urile nou fondate, timp de trei ani de la creare.
Rata medie la creditele acordate în lei a constituit 8,36% în septembrie
În luna septembrie, rata medie la creditele noi acordate în moneda națională a constituit 8,36%, iar la cele în valută – 4,5%. Rata medie la creditele acordate în moneda națională s-a majorat cu 0,23 puncte procentuale, comparativ cu luna precedentă. Persoanelor fizice le-au fost acordate credite cu o rată medie de 7,91%, iar persoanelor juridice – cu o rată de 8,74%. Potrivit datelor Băncii Naționale a Moldovei, rata medie la creditele acordate în valută s-a micșorat cu 0,08 puncte procentuale, comparativ cu luna august 2019. Persoanelor fizice le-au fost acordate credite cu o rată medie de 7,21%, iar persoanelor juridice – cu o rată de 4,42%.
Recompense mai mici pentru reprezentanții statului în societățile comerciale
Guvernul a aprobat modificarea articolului 28 al Regulamentului cu privire la reprezentanții statului în societățile comerciale. Modificările se referă la recompensele pe care le ridică aceștia. Persoanele care desfășoară activitate de reprezentare a statului în societățile comerciale beneficiază de indemnizații lunare și recompense anuale în mărimea stabilită de Adunarea Generală a Acționarilor.
● JOI, 24 octombrie
Rusia a refuzat mărirea cotelor de autorizații de export pentru transportatorii moldoveni
Pentru anul 2019, Rusia a stabilit 15 000 de autorizații de export pentru transportatorii moldoveni, cu 3 000 de autorizații mai puțin decât în 2018. Într-un comunicat al Ministerului Economiei și Infrastructurii se arată că, având în vedere numărul insuficient de astfel de autorizații, au fost remise multiple adresări la adresa părții ruse cu solicitarea de majorare a cotei, majoritatea fiind refuzate de către aceștia. „Doar în luna august, partea rusă a acceptat organizarea ședinței Comisiei mixte moldo-ruse în domeniul transportului rutier internațional și, la solicitarea unui contingent suplimentar de autorizații, a menționat că 80,8% din volumul transportărilor bilaterale sunt efectuate de către operatorii de transport moldoveni, cota operatorilor ruși fiind numai de 9,3%”, se arată în comunicat.
La vamă se implementează culoarul albastru de vămuire
De la începutul lunii, se aplică procedura de validare a declarațiilor vamale pe culoarul albastru de control vamal. Acesta reprezintă culoarul de control vamal care permite acordarea liberului de vamă fără efectuarea verificărilor documentare și fizice, cu direcționare spre linia a doua de control vamal. Prin urmare, declarațiilor selectate pe culoarul albastru sunt validate automat, acestea fiind supuse unor verificări ulterioare. Selectarea declarațiilor vamale pe culoarul albastru permite agenților economici să dispună de marfă imediat, fapt ce le conferă o serie de avantaje, precum excluderea cheltuielilor de staționare, reducerea timpului de vămuire, riscurile de depășire a termenelor de livrare a mărfurilor fiind, astfel, diminuate. Totodată, acest mecanism contribuie la accelerarea circuitului internațional în scopul facilitării comerțului transfrontalier, dar și la redirecționarea capacităților instituționale spre a doua linie de control.
Peștele infestat nu prezintă pericol dacă este prelucrat corespunzător, discuții ANSA
Peștele infestat nu prezintă pericol pentru sănătatea umană dacă este prelucrat corespunzător, respectiv înghețat mai mult de 24 de ore la temperatura de -18 grade sau prelucrat termic, cel puțin un minut, la +60 de grade. Totuși, este inadmisibil ca peștele infestat, indiferent de gradul de infestare, să fie distribuit în instituțiile școlare, preșcolare dar și alte instituții sociale. Opinii în acest sens au fost expuse în cadrul unei ședințe organizate de Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor. Elena Malai, director adjunct ANSA, a declarat că, în urma controalelor făcute de către inspectori la instituțiile sociale, inclusiv școlare, s-au depistat mai multe nereguli. Printre aceste este faptul că produsele se livrează și se recepționează în lipsa actelor de proveniență. Unele produse nu au eticheta corectă, iar peștele congelat are indicii organoleptici modificați când este dezghețat. Au depistate peste 250 kg de pește infestat, peste 100 de produse alimentare neconforme, dar și ouă alterate. Potrivit directorului adjunct ANSA, cel mai afectat pește este Merluciul, Heringul și Macroul. Cel frecvent vine din Spania, Norvegia și Irlanda.
Natalia Gavrilița: Procesul de implementare a proiectelor investiționale va fi perfecționat
Republica Moldova va îmbunătăți procesul de planificare și implementare a proiectelor de investiții capitale. Reforma va viza ajustarea legislației naționale, dar și perfecționarea mecanismului de valorificare a resurselor pentru investiții. Despre aceasta a anunțat ministrul finanțelor, Natalia Gavrilița, în cadrul unei întrevederi cu un grup de experți ai Fondului Monetar Internațional, care s-a aflat într-o vizită de lucru la Chișinău. Potrivit Nataliei Gavrilița, de investițiile în infrastructură depinde în mod direct dezvoltarea economică a Republicii Moldova. „Pentru a face investiții durabile în infrastructură trebuie, în primul rând, să avem un sistem eficient de selectare a proiectelor și distribuire a resurselor, bazat pe niște principii foarte riguroase. Banii care merg în investiții trebuie să fie utilizați în mod rațional, astfel ca să contribuie la crearea unei infrastructuri moderne și de calitate. La fel, este important să asigurăm transparența. Oamenii trebuie să știe ce fel de proiecte de infrastructură se vor implementa, ca să poată participa la monitorizarea calității acestora”, a spus Natalia Gavrilița, citată într-un comunicat de presă al MF.
Producătorii de cartofi pot aplica la măsuri de subvenționare, ministru
Prin Fondul Național de Dezvoltare a Agriculturii, producătorii de cartofi pot aplica la măsuri de subvenționare. Sugestia le-a fost făcută de ministrul agriculturii, dezvoltării regionale și mediului, Georgeta Mincu, la ședința privind situația în domeniul producerii și comercializării cartofului alimentar. „Agricultorii pot aplica pentru producerea cartofului în teren protejat, pentru sisteme și echipamente de irigare, pentru compensarea cheltuielilor de pompare a apei, inclusiv pentru compensarea parțială a cheltuielilor pentru asigurarea riscurilor în agricultură”, a precizat Georgeta Mincu. Potrivit ministrei, este important ca producătorii de cartofi să se asocieze. „Acest fond promovează asocierea producătorilor. Este necesară consolidarea terenurilor, crearea infrastructurii post-recoltare și este necesară accesarea serviciilor de consultanță și formare și dezvoltarea infrastructurii rurale”, a declarat Georgeta Mincu.
● VINERI, 25 octombrie
Doi candidați vor susține proba finală pentru postul de director al Serviciului Vamal
Doi candidați au fost admiși la proba finală a concursului pentru funcția de director al Serviciului Vamal. După finalizarea etapei de examinare a dosarelor, Comisia de concurs a decis ca pentru următoarea probă, a interviului, să fie admiși Natalia Calenic și Iurie Gorea. „La proba interviului vor fi evaluate abilitățile profesionale ale candidaților. Aceștia vor fi audiați de comisie în ordinea depunerii dosarelor de participare la concurs. Menționăm că proba interviului se va desfășura în ședință publică”, se arată într-un comunicat al Ministerului Finanțelor.
Peste 46% din banii primiți din străinătate de moldoveni provin din țările UE
Peste 46% din banii transferați din străinătate în favoarea persoanelor fizice din Republica Moldova în luna septembrie provin din țările Uniunii Europene. Potrivit unui comunicat al Băncii Naționale a Moldovei, din țările CSI au fost transferate 22% din mijloacele bănești primate de peste hotare de persoanele fizice, iar 31,6% din alte state. Dintre țările membre ale Uniunii Europene, moldovenii au primit cei mai mulți bani din Italia, Germania și Marea Britanie. De asemenea, potrivit BNM, de menționat sunt transferurile din Israel, care constituie 18,4% din totalul mijloacelor bănești transferate de peste hotare pentru persoane fizice din Moldova.
● SÂMBĂTĂ, 26 octombrie
Menținerea tarifelor joase la transport amenință sustenabilitatea serviciilor, IPRE
Menținerea îndelungată a tarifelor la un nivel foarte jos, în absența unei situații financiare sănătoase, amenință sustenabilitatea serviciilor. Efectul pe termen lung a politicii actuale va fi reducerea în continuare a calității serviciului prestat, dar și a cantității de transport public disponibil pentru locuitorii capitalei. Scopul de a păstra un preț accesibil pentru toți poate înrăutăți situația prin dispariția unor rute de transport. Iar o eventuală criză financiară la nivel de municipiu, în condițiile semnificative față de alocările din bugetul, poate afecta activitatea RTEC și PUA, se arată într-o analiză a Institutului pentru Politici și Reforme Europene, privind costul transportului public în Chișinău.