RETROSPECTIVA IPN „Economie & Business”

RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII  7-13 octombrie. Cele mai importante știri din fluxul IPN „Economie & Business”

● LUNI, 7 octombrie


50 de bovine au pierit într-un incendiu produs în localitatea Step-Soci

O fermă de vite din localitatea Step-Soci din raionul Orhei a luat foc sâmbătă, 5 octombrie. Peste 50 de bovine au pierit. Potrivit Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, flăcările au cuprins acoperișul construcției în care se aflau animalele. La fața locului au intervenit trei autospeciale. În urma arderii, a fost distrus acoperișul fermei în proporție de 60%.

Consultări publice pe marginea proiectului noului Cod funciar

Consultările publice pe marginea proiectului noului Cod funciar vor continua până la finele lunii curente. Proiectul este publicat pe platforma guvernamentală particip.gov.md, Prin proiect se propune descentralizarea funcțiilor din domeniul relațiilor funciare. Informația din Cadastrul funciar, păstrată în prezent pe suport de hârtie, se propune să fie introdusă într-un sistem informațional automatizat, concepția căruia urmează să fie aprobată de Guvern. Cadastrul funciar va interacționa cu alte registre și va fi actualizat  o dată la patru ani.

● MARȚI, 8 octombrie

În Moldova nu există domenii în care să nu se folosească scheme off-shore, opinie

În Republica Moldova nu există domeniu în care să nu se folosesc scheme off-shore. Din cauza acestora, în bugetul de stat nu vin banii de care ar trebui să beneficieze. Comentatorul politic și economic Victor Ciobanu a exprimat această opinie în cadrul emisiunii „Ora expertizei” de la postul de televiziune Jurnal TV. „De aceea, acest proiect de lege ar trebui să fie extins foarte mult. Concesionările, privatizările sunt importante, achizițiile publice deja constituie o arie bună de interes, dar eu aș vrea să merg mai departe. (...) Pot să vă spun că toți petroliștii noștri lucrează prin scheme off-shore și noi ani de zile vorbim că ANRE nu poate să vadă decât prețul la hotar și noi o să discutăm despre asta ani de zile”, a menționat Victor Ciobanu.

● MIERCURI, 9 octombrie

Guvernul: Mai întâi condiții civilizate pentru pasageri și mai apoi ajustarea tarifelor

Executivul consideră că pasagerilor trebuie să li se asigure condiții civilizate de călătorie, microbuze și autobuze destinate exclusiv transportului de pasageri. Doar după îndeplinirea acestor condiții, se poate de discutat despre solicitarea transportatorilor de ajustare a tarifelor. Într-un comunicat de presă, Guvernul dezaprobă decizia transportatorilor de a suspenda 600 de curse astăzi, 9 octombrie, blocând astfel circulația cetățenilor, motivând greva prin refuzul Ministerului Economiei și Infrastructurii de a majora tarifele la serviciile rutiere naționale.

Misiunea FMI și-a încheiat vizita la Chișinău

Misiunea Fondului Monetar Internațional, care s-a aflat la Chișinău în perioada 2-8 octombrie, și-a încheiat vizita. Potrivit șefului misiunii, Ruben Atoyan, „pe parcursul ultimei săptămâni, au avut loc discuții constructive referitor la evoluțiile economice recente și politicile promovate pentru menținerea stabilității macroeconomice și bugetar-fiscale”, Șeful misiunii FMI a menționat că sunt apreciate „acțiunile ferme ale autorităților de readucere a programului susținut de Fondul Monetar Internațional pe făgașul normalității și avansarea reformelor”.


Chișinăuienii vor fi informați despre beneficiile sistemului centralizat de termoficare

Avantajele și beneficiile sistemului centralizat de termoficare, serviciu prestat în Chișinău de către întreprinderea Termoelectrica, vor fi aduse la cunoștința chișinăuienilor în cadrul unei campanii de comunicare, care a fost prezentată miercuri, 9 octombrie. În cadrul campaniei, timp de șase luni, vor fi distribuite pliante informative, vor fi organizate întâlniri cu locatarii și vor fi difuzate spoturi la radio și TV. Veaceslav Eni, directorul general Termoelectrica, a spus că, de patru ani, întreprinderea pe care o conduce trece printr-un amplu proces de modernizare, pentru a răspunde necesităților oamenilor. Potrivit directorului, campania de comunicare este parte a Proiectului Îmbunătățirea Eficienței Sistemului de Alimentare Centralizată cu Energie Termică (SACET), finanțat de Banca Mondială, menit să informeze consumatorii despre cele mai sigure și eficiente soluții de termoficare și impactul acestora asupra oamenilor, mediului și securității energetice a țării.

Transportatorii cer în PMAN majorarea tarifelor

Circa 250 de microbuze și autobuze de pe rutele interurbane au fost parcate în Piața Marii Adunări Naționale. Transportatorii cer majorarea tarifelor și spun că, dacă nu vor avea o reacție de la autorități, vor continua să protesteze, inclusiv cu suspendarea unui număr mai mare de curse. Președintele Asociației Patronale a Operatorilor de Transport Auto, Oleg Alexa, a declarat că autoritățile nu țin cont de faptul că în ramura transportului este un deficit de trei mii de muncitori, majoritatea șoferi. La întreprinderile de transport dispar posturi de muncă cum sunt cele de electrician auto, motorist, lăcătuș, sudor. „Și vreau să vă spun că peste 400 de oameni au plecat din ramura noastră de la 8 iunie 2019 încoace”, a menționeat Oleg Alexa.


● JOI, 10 octombrie

 Igor Munteanu: Guvernul Filip a orchestrat reformatarea pieței de nuci

Prăbușirea prețurilor, taxele neoficiale mari pentru exportatori și intimidarea companiilor din domeniul producerii și exportului de nuci au fost orchestrate de Guvernul Filip. Este declarația președintelui Comisiei economie, buget și finanțe a Parlamentului. Într-o conferință de presă, Igor Munteanu, a menționat că, din anul 2016, piața nucilor a cunoscut un regres în Republica Moldova. „În anii 2015-2016, pe piață activau cinci mari companii. În decembrie 2016, anumiți asociați ai Guvernului Filip au revendicat o mai mare parte din piață”, a spus Igor Munteanu. Deputatul a menționat că Guvernul Filip a creat un grup de lucru, care a întreprins o serie de măsuri sub pretextul identificării unor restituiri nejustificate de TVA, contrabandă, evaziune fiscală și falsuri în actele de achiziții.

● VINERI, 11 octombrie

Impozitul pe venit al persoanelor fizice ar putea rămâne în gestiunea autorităților locale

De la 1 ianuarie 2020, toate încasările din impozitul pe venitul persoanelor fizice ar putea rămâne în bugetele primăriilor din localitățile rurale. Un proiect în acest sens a fost prezentat în cadrul unei ședințe la Guvern. În prezent, 75% din încasările din impozitul pe venit al persoanelor fizice rămâne în gestiunea autorităților locale. Potrivit ministrului finanțelor, Natalia Gavrilița, adițional, din bugetul de stat, vor fi compensate din impozitul pe venit al persoanelor juridice fondurile de susținere financiară. Astfel, localitățile vor avea doar de câștigat în urma acestor schimbări și vor putea implementa proiecte sociale de care au nevoie oamenii din aceste comunități, a declarat ministrul.

Fondul European pentru Europa de Sud-Est va finanța 3 bănci din Moldova cu 25 mln lei

Trei bănci din Republica Moldova sunt în curs de a primi finanțare în valoare de 25 milioane de lei din partea Fondului European pentru Europa de Sud-Est, care încearcă astfel să încurajeze finanțările în moneda națională. Valeriu Munteanu, prim-viceguvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, care a participat conferința „Puterea monedei locale”, organizată în cadrul unei campanii regionale destinate creșterii accesului antreprenorilor la finanțarea în moneda națională, declarat că EFSE va acorda asistență financiară băncilor și organizațiilor de creditare nebancare, beneficiarii finali fiind întreprinderile mici și gospodăriile cu venituri mici. Potrivit unui comunicat de presă al BNM, campania va dura trei ani, cu o perspectivă de extindere. „Finanțarea băncilor licențiate din Republica Moldova este în curs de discuții spre aprobare și vizează acordarea către trei bănci-partenere a 25 de milioane de lei în următoarele şase luni”, se arată în comunicat.


● SÂMBĂTĂ, 12 octombrie

Moldova va împrumuta 100 de milione de euro pentru gestionarea deșeurilor solide

Republica Moldova a inițiat procedura de împrumut de la Banca Europeană de Investiții a sumei de 100 de milioane de euro pentru implementarea proiectului „Deșeuri solide în Republica Moldova”. Potrivit unei hotărâri de guvern supuse dezbatelor publice pe particip.gov.md, împrumutul va fi debursat în mai multe tranșe prin semnarea de contracte de finanțare, prima tranșă fiind de 25 de milioane de euro. Prima tranșă ar urma să fie pentru construcția de noi depozite sanitare, instalații de compostare, de recuperare a materialelor, pentru digestie anaerobă, pentru tratament biologic mecanic. De asemenea, este prevăzută instalarea de containere și vehicule pentru colectarea mixtă și separată.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.