RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 2-8 septembrie. Cele mai importante știri din fluxul IPN „Economie & Business”
● LUNI, 2 septembrie
Proiectul Băncii Mondiale „Ameliorarea Competitivității”, prelungit
Componenta de granturi pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii a Proiectului „Ameliorarea Competitivității” (PAC II) a fost prelungită până la 30 iulie 2021. O decizie în acest sens a fost luată de către Banca Mondială, la solicitarea Ministerului Economiei și Infrastructurii. Până acum, peste 100 de întreprinderi beneficiare și-au mărit în cadrul proiectului volumul afacerii și au creat circa 340 de noi locuri de muncă. Peste 140 de întreprinderi au beneficiat de granturi de 0,9 milioane de dolari, precizează un comunicat de presă al Ministerului Economiei și Infrastructurii.
● MARŢI, 3 septembrie
Utilizatorii finali solicită tot mai mult internetul mobil 4G
Numărul utilizatorilor care au accesat Internetul mobil prin rețele 4G a crescut în primul semestru al anului curent cu 31,8% și a totalizat 1 milion 343,9 mii. Numărul total al utilizatorilor serviciului de acces la internet mobil (prin smartphone) și acces dedicat (prin modem și router) a sporit cu 4,2% și au constituit 2 milioane 259 de mii. Într-un comunicat de presă, Agenția Națională pentru Reglementare în Comunicații Electronice și Tehnologia Informației menționează că volumul traficului a crescut comparativ cu perioada similară a anului trecut cu 18,1% și a însumat 48 mln GB, iar volumul total al vânzărilor în acest sector a sporit cu 15,4% și a însumat 575,2 mln lei.
Igor Munteanu: Privatizarea Air Moldova a fost ineficientă, netransparentă și ilegală
Privatizarea companiei „Air Moldova” a fost un exercițiu ineficient, netransparent și ilegal, scopurile privatizării nefiind atinse. Declarația a fost făcută într-o conferință de presă susținută pe 4 august de deputatul Igor Munteanu, președintele Comisiei de anchetă privind privatizarea și concesionarea proprietății publice. „În 2017, statul a ținut să salveze compania Air Moldova, oferind un ajutor. Din audierile de astăzi, am reținut că ajutorul nici măcar nu a fost returnat și nu este clar care au fost măsurile de restructurare care au fost luate în urma ajutorului oferit de stat”, a precizat Igor Munteanu.
● MIERCURI, 4 septembrie
Stații de epurare, pe bani accesați din creditul polonez
Cabinetul de miniștri discută posibilitatea acordării de împrumuturi unor agenți economici din creditul de asistență oferit Moldovei de către Guvernul Poloniei. Aceasta, pentru ca ei să-și poată construi stații de epurare. Discuția a avut loc în contextul mirosului neplăcut care persistă în capitală. S-a constatat că mai mulți agenți economici nu dispun de stații de epurare și nici de mijloace libere pentru construcția acestora, motiv pentru care aruncă necontrolat deșeuri de producție în apele râului Bâc, inclusiv resturi de alimente.
● JOI, 5 septembrie
Abonații la serviciile de telefonie fixă alcătuiesc puțin peste un million
În prima jumătate a anului 2019, numărul abonaților la serviciile de telefonie fixă a scăzut cu 1,6% și a alcătuit 1,09 milioane. Traficul total de voce a constituit 616,2 milioane de minute, iar volumul total al vânzărilor a totalizat 234,4 milioane de lei, viind cu 17,7% mai mic comparativ cu perioada similară a anului trecut. Într-un comunicat de presă al Agenţiei Naționale pentru Reglementare în Comunicații Electronice și Tehnologia Informației (ANRCETI) se menționează că numărul de abonați ai operatorului național „Moldtelecom” a scăzut cu 1,5%, alcătuind 975,1 de mii. Abonații furnizorilor alternativi s-au diminuat cu 1,8%, însumând 115,5 de mii.
Supra-îndatorarea moldovenilor poate clătina sistemul financiar
În Republica Moldova există riscul de supra-creditare a populației, mai ales în cazul așa-numitei multiple creditări. Persoanele fizice ar putea lua mai multe credite și astfel să se pomenească în imposibilitatea de a le rambursa. Opinia a fost exprimată de jurnalistul Vlad Bercu în cadrul emisiunii „15 minute de realism economic”. „De exemplu, în unele companii dobânda este de 2 la sută pe zi sau 760 la sută pe an, în cazul neplății dobânda e dublă. Și asta se întâmplă în cazul unor credite mici. Atunci când omul vine să ia un credit de 5-10 mii de lei nu se uită atent ce scrie în contract și ulterior se trezește cu lucruri neplăcute și uneori insuportabile”, constată jurnalistul.
● VINERI, 6 septembrie
Finalitatea anchetei privind privatizarea Air Moldova este întoarcerea în proprietatea statului, deputat
Finalitatea anchetei realizate de Comisia parlamentară de anchetă pentru analiza modului de organizare și desfășurare a privatizării și concesionării proprietății publice în cazul privatizării companiei Air Moldova este întoarcerea bunului în proprietatea statului. Dacă se va reuși acest lucru, ulterior instituțiile statului vor decide ce va face cu acesta. Declarația a fost făcută de membrul comisiei, deputatul socialist Petru Burduja, în cadrul emisiunii „Acces direct” de la postul NTV Moldova. „Finalitatea acestei anchete, de fapt, este reîntoarcerea activelor statului, poporului. Mai departe, statul va decide: fie îmbunătățirea activității economice a acestei întreprinderi sub jurisdicția statului, fie, în cazul în care se poate obține cel mai bun efect de la privatizare, de ce nu?! Dar acest lucru să fi făcut public, să fie mediatizat într-atât încât să fie informați absolut toți investitorii care ar putea să ofere prețul maximal pentru un asemenea bun”, a declarat Petru Burduja.
Maia Sandu: Există riscul să rămânem fără gazul rusesc după 1 ianuarie, dar avem soluții tehnice
Prim-ministra Maia Sandu spune că există riscul ca de la 1 ianuarie 2020 Republica Moldova să rămână fără gazul rusesc, dacă Ucraina va interzice tranzitarea acestuia pe teritoriul său. Șefa cabinetului de miniștri spune că este o situație serioasă, dar că Guvernul se pregătește pentru aceasta și are soluții tehnice. Declarația a fost făcută în cadrul emisiunii „În profunzime” de la postul de televiziune PRO TV Chișinău. „Avem soluțiile cum să asigurăm țara cu gaze naturale. Una dintre ele este să depozităm gaze naturale în Ucraina, să le cumpărăm mai devreme, la un preț mai mic pentru că în iarnă va fi mai mare. Discutăm inclusiv identificarea resurselor financiare pentru că va fi nevoie de resurse financiare substanțiale ca să facem acest lucru”, a afirmat Maia Sandu.
Moldova va solicita un credit de urgență pentru a cumpăra și stoca gaze natural
Republica Moldova intenționează să solicite un credit de urgență pentru achiziționarea și stocarea a aproape 400 de milioane de metri cubi de gaze în lunile ianuarie și februarie 2020. Despre aceasta a discutat ministrul economiei și infrastructurii, Vadim Brînzan, cu directorul general adjunct pentru politica europeană de vecinătate și negocieri pentru extindere, Katarina Mathernová, în timpul vizitei președintelui Republicii Moldova Igor Dodon, la Bruxelles, Belgia. La întrevedere au fost discutate căile de întărire a securității energetice, planurile de dezvoltare energetică pe termen scurt și mediu, investițiile în eficientizarea consumului de energie etc., precizează un comunicat de presă al MEI, citat de IPN. De asemenea, a fost lansată ideea creării unui depozit de stocare a gazelor naturale în Republica Moldova, care ar putea fi procurate direct de pe piețele competitive, asigurând astfel securitatea energetică a țării.
● SÂMBĂTĂ, 7 septembrie
Un sector de drum local din Călărași va fi reparat
Sectorul de drum local din raionul Călărași, care face conexiunea dintre drumurile R21 şi L376 și care traversează satele Hârbovăţ, Sverida și Onişcani, de aproape zece kilometri, va fi reparat. Administrația de Stat a Drumurilor a semnat vineri, 6 septembrie, contractul pentru îmbunătățirea drumului, de peste 88 de milioane de lei, cu consorțiul de companii care a câștigat licitația. Structura rutieră va fi reparată pe toată lungimea coridorului prin ranforsarea straturilor de bază. Îmbrăcămintea rutieră nouă va fi de două tipuri: din beton asfaltic, așternut pe asfalt reciclat la rece, şi două straturi de asfalt așternute pe un strat de bază de piatră spartă. Siguranța rutieră urmează a fi îmbunătățită prin amenajarea intersecțiilor, aplicarea semnelor rutiere, parapetelor metalice, stâlpilor de ghidare și a marcajului rutier.