RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 26 august-1 septembrie. Cele mai importante știri din fluxul IPN „Economie & Business”
● LUNI, 26 august
PPDA solicită PG investigarea circumstanțelor în care a fost majorat tariful la energie electrică
Partidul Politic Platforma Demnitate și Adevăr solicită Procuraturii Generale investigarea penală a circumstanțelor în care au fost adoptate deciziile ANRE din 16 august, de majorare a tarifelor la energie electrică. Formațiunea solicită anularea integrală a acestor decizii. Cu o declarație în acest sens a venit președintele PPDA, Andrei Năstase, în cadrul unui briefing de presă duminică, 25 august. PPDA apreciază hotărârile ANRE ca fiind ilegale, neîntemeiate și adoptate cu încălcarea procedurii stabilite. „Prin aceste hotărâri sunt aduse atingeri considerabile drepturilor și intereselor celei mai mari părți a societății noastre, cetățenilor care au un venit mic și mediu, care vor fi nevoiți să suporte cheltuieli și mai mari pentru acoperirea serviciului dat”, a declarat Andrei Năstase. Potrivit liderului PPDA, din actele făcute publice se desprinde ideea că o astfel de solicitare de majorare ar fi fost invocată ca fiind necesară încă de la începutul anului. Însă, în pofida unei practici constante de luare a deciziilor în primele luni ale anului, din motive de ordin politic și electoral, ANRE intenționat a tărăgănat adoptarea unei soluții, cauza fiind alegerile parlamentare din 24 februarie 2019.
Cât de des poate fi schimbat cursul valutar la panou
Unitățile de schimb valutar și băncile licențiate au dreptul să modifice, o singură dată în decursul programului de lucru, cursul valutar la panou. Este valabil pentru unitățile cu program de lucru de până la 12 ore. Cele cu program mai mare de 12 ore o pot face de două ori. Prima modificare se va face în decursul primelor 12 ore de lucru, iar a doua modificare – în următoarele 12 ore. Națională a Moldovei menționează că, în cazul în care unitatea de schimb valutar modifică cursurile de cumpărare sau vânzare pentru operațiunile de schimb valutar în numerar cu persoane fizice, aceasta trebuie să asigure informarea prin afișarea informației respective, conform prevederilor legale, până la începerea efectuării operațiunilor cu aplicarea cursurilor noi.
● JOI, 29 august
Un deputat sesizează Procuratura asupra unor încălcări admise la Calea Ferată
Deputatul fracțiunii PAS, Blocul ACUM, Lilian Carp, sesizează Procuratura Generală asupra unui șir de încălcări admise în activitatea Întreprinderii de Stat „Calea Ferată din Moldova”. În cadrul unui briefing de presă, Lilian Carp a spus că la nodul feroviar din Bender” ar exista o schemă de vindere ilegală a cuprului și a aluminiului. Parlamentarul a spus că un grup de angajați ai nodului feroviar de la Bender i-a adus informații, inclusiv probe video, despre cum unii colegi ascund metalul uzat, acumulat după casarea unor vagoane, după care îl vând ilegal. La 23 iulie, securitatea internă a ÎS „Calea Ferată din Moldova” a făcut verificări la Bender, unde au fost depistate depozite pline cu aluminiu și cupru, însă în acte acestea figurau ca fiind fără marfă. Totodată, ÎS „Calea Ferată din Moldova” informează că „acum aproximativ o lună, conducerea nodului de cale ferată Bender a informat administrația CFM despre identificarea unor stocuri de metale neluate la evidență și care ar putea fi obiectul unor acțiuni mai puțin transparente”.
Maia Sandu: Nu a existat nicio consultare între Guvern și NR Investments Ltd.
Guvernul va continua să colaboreze cu instituțiile de drept pentru a rezilia contractul de concesiune a Aeroportului Internațional Chișinău. Despre aceasta comunică premierul Maia Sandu, după ce în presă au apărut informații despre finalizarea tranzacției de schimbare a acționarului companiei Avia Invest SRL, deținătoarea contractului de concesiune a Aeroportului Internațional Chișinău. Premierul afirmă că nu a existat nicio consultare între Guvern și NR Investments Ltd., noul proprietar al Aeroportului. „Prim-ministrul Maia Sandu și Guvernul au fost informați post-factum despre semnarea contractului de procurare a 95% din acțiunile Avia Invest SRL de către NR Investments Ltd”, se precizează într-un comunicat de presă remis de Guvern.
BNM a sancționat un prestator de servicii de plată nebancar
Un prestator de servicii de plată nebancar urmează să achite o amendă în valoare de peste 77 de mii de lei pentru încălcarea prevederilor Legii cu privire la serviciile de plată și moneda electronică, precum și actelor normative ale Băncii Naționale a Moldovei. Comitetul executiv al Băncii Naționale a decis sancționarea pentru nerespectarea cerințelor de notificare a BNM privind externalizarea activităților de încasare a numerarului și servicii IT, de înscriere la BNM agenților de plată în registrul societăților emitente de monedă electronică. Potrivit BNM, au fost depistate și unele deficiențe în mecanismele de control intern ale societății.
Deficitul bugetar în primele șapte luni a fost de peste 2 miliarde de lei
Veniturile la bugetul de stat au crescut cu 6,3% în primele șapte luni ale anului față de aceeași perioadă a lui 2018, iar cheltuielile s-au majorat cu 15,4%. Astfel, deficitul bugetar înregistrat în perioada menționată a fost de 2 398,9 milioane de lei. Într-un comunicat de presă al Ministerului de Finanțe de precizează că la bugetul de stat au fost încasați 21 682 milioane lei și au fot cheltuite 24 080,9 milioane lei.
● VINERI, 30 august
Igor Munteanu: Concesionarea Aeroportului Chișinău a avut loc cu încălcări grave
Există toate motivele pentru ca contractul de concesionare a Aeroportului Chișinău să fie anulat. Declarația a fost făcută într-o conferință de presă de Igor Munteanu, președintele Comisiei de anchetă pentru analiza modului de organizare și desfășurare a privatizării și concesionării proprietății publice (2013-2019). „Au existat încălcări grave ale procesului de concesionare. Concursul a fost unul închis”, a spus Igor Munteanu, care a precizat că AVIA Invest nu avea dreptul să participe la concurs și că a fost acceptată fără să existe pe lista prealabilă a Guvernului cu companiile care au fost selectate.
Amendamente la acordurile de finanțare a Proiectul de modernizare a administrației fiscal
Guvernul a aprobat și a înaintat Parlamentului spre ratificare două amendamente, unul la Acordul de finanțare cu Asociația Internațională pentru Dezvoltare (AID) și altul la Acordul de împrumut cu Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BIRD), ambele instituții din grupul Băncii Mondiale. Amendamentele se referă la Proiectul de modernizare a administrației fiscale (TAMP). Proiectul prevede reducerea costurilor de administrare fiscală, accentul fiind pus pe conformarea benevolă a contribuabilului, îmbunătățirea serviciilor prestate acestora, contracararea corupției și prevenirea fraudelor fiscale.
Ministerul Economiei va comanda un audit asupra investițiilor făcute la aeroport
Ministerul Economiei și Infrastructurii va comanda un audit independent în raport cu investițiile și lucrările de modernizare realizate la aeroport de firma Avia Invest. Într-un comunicat de presă al instituției, se menționează că ministrul Vadim Brînzan nu a negociat și nici nu s-a consultat cu reprezentanții companiei care a preluat contractual de concesionare a aeroportului. „Pe data de 19 august, împreună cu doamna prim-ministru Maia Sandu am avut o întâlnire cu reprezentantul NR Investments Limited. Am fost informați de reprezentantul companiei, că NR Investments a semnat un contract de cumpărare directă a 95% din acțiunile Avia Invest. Doar am fost informați despre intenție și semnarea contractului”, se arată în comunicat cu referire la acțiunile ministrului Vadim Brînzan.