RETROSPECTIVA IPN „DUBLĂ INTEGRARE”

RETROSPECTIVA lunii APRILIE. Cele mai importante știri din fluxul IPN „Dublă integrare prin cooperare și informare ”

6 aprilie: Republica Moldova și România acționează împreună pentru a îmbunătăți sistemul de justiție. Se discută actualizarea legislației care reglementează activitatea notarilor și executorilor judecătorești și compatibilizarea acesteia cu necesitatea de digitalizare impusă de cerințele europene. Despre aceasta s-a menționat după cea de-a patra reuniune a membrilor Comisiei juridice, numiri și imunități din Parlamentul Republicii Moldova și ai Comisiei juridice, de numiri, disciplină, imunități și validări din Senatul Parlamentului României. Reuniunea s-a ținut joi la Chișinău.

7 aprilie: Securitatea Republicii Moldova este pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Suprem de Apărare a Țării, convocat de președintele României, Klaus Iohannis. Ședința va avea loc pe 11 aprilie, începând cu ora 10.00, la Palatul Cotroceni. Potrivit Administrației Prezidențiale a României, la ședința Consiliului vor fi discutate subiecte referitoare la evoluțiile privind situația de securitate din Regiunea Mării Negre, în contextul agresiunii Rusiei asupra Ucrainei și a intervențiilor externe asupra procesului democratic din Republica Moldova.

7 aprilie: Republica Moldova și România au semnat un protocol de colaborare pentru constituirea grupului de lucru comun al experților în turism. Documentul a fost semnat între Ministerul Culturii din Republica Moldova și Ministerul Antreprenoriatului și Turismului din România, în prima zi a expoziției internaționale specializate pentru sectorul de turism Tourism & Travel Expo, care se desfășoară la Moldexpo. Grupul de lucru are obiectivul de a promova o mai strânsă cooperare între organismele oficiale de turism din cele două țări pentru favorizarea relațiilor în domeniul turismului și pentru creșterea schimburilor turistice, menit să încurajeze promovarea turistică reciprocă prin schimbul de materiale, de informații publicitare și de promovare.

7 aprilie: Autoritățile vamale din Republica Moldova și România au dispus măsuri pentru a asigura fluidizarea traficului prin punctele de trecere a frontierei comune pe perioada sărbătorilor pascale. Conducătorii celor două administrații vamale au semnat un plan de acțiuni. Potrivit Serviciului Vamal, începând de astăzi, timp de o lună, cele două autorități vamale își vor sincroniza activitățile prin realizarea schimbului operativ de informații, inclusiv cu subdiviziunile teritoriale ale celorlalte autorități cu atribuții de control la frontieră, vor aloca piste separate pentru redirecționarea și accelerarea traficului de călători, atât pe sensul de intrare, cât și pe cel de ieșire și acolo unde situația o va impune, vor suplimenta numărul de funcționari vamali din birourile/posturile vamale de frontieră.

11 aprilie: România se arată preocupată de situația securității regionale în zona Mării Negre în contextul războiului Rusiei împotriva Ucrainei, dar și de intervențiile externe asupra procesului democratic din Republica Moldova. Autoritățile de peste Prut dau asigurări că vor continua să acționeze „ferm, unitar și eficient, alături de aliații și partenerii săi, în promovarea securității și stabilității”. Acesta este dezideratul Consiliului Suprem de Apărare al Țării, convocat astăzi de liderul de la București, Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni.

11 aprilie: Guvernul român va acorda granturi pentru proiecte moldo-române pentru cercetare și inovare. Propunerile de finanțare vor putea fi înaintate începând cu finele lunii aprilie, iar proiectele vor fi implementate până în luna octombrie. „Accesul la infrastructura de cercetare din România și granturile comune sunt un sprijin enorm care adaugă valoare la ceea ce facem noi pentru a-i susține și motiva pe tineri să vină înspre știință și oferă oportunități pentru oamenii de știință din Republica Moldova să se implice în proiecte internaționale în domenii cheie”, a declarat ministrul educației și cercetării al Republicii Moldova, Anatolie Topală, în cadrul conferinței diasporei academice și științifice românești, organizată în Timișoara, România.

13 aprilie: Podul Leușeni-Albița va fi construit integral, iar podurile Cahul-Oancea și Sculeni-Sculeni vor fi reabilitate cu sprijinul financiar al Guvernului de la București. Ministra Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Lilia Dabija, spune că cele trei obiective de infrastructură peste Prut ar urma să fie gata până în anul 2027, astfel fluidizându-se traficul dintre Republica Moldova și România. Podul care leagă localitățile Sculeni din Republica Moldova și Sculeni din România a fost construit în anul 1964, în același an a fost construit și podul Cahul-Oancea, iar podul Leușeni –Albița a fost construit încă în anul 1958. Ministra Infrastructurii și Dezvoltării Regionale spune că cele trei poduri au un grad ridicat de uzură, iar pentru siguranță traficului au nevoie de reabilitări urgente.

13 aprilie: O declarație comună a fost semnată după trilaterala România – Ucraina – Republica Moldova pe teme de securitate. Documentul se referă la întărirea cooperării celor trei țări în ceea ce privește combaterea efectelor războiului Rusiei împotriva Ucrainei. Declarația mai subliniază angajamentul pentru suveranitatea, integritatea teritorială și independența Republicii Moldova și Ucrainei în granițele recunoscute la nivel intențional. Oficiali din cele trei state au condamnat ferm atrocitățile comise de Rusia în Ucraina și au reiterat necesitatea ca toți cei responsabili să fie trași la răspundere în conformitate cu dreptul internațional și pe baza instrumentelor de drept internațional.

14 aprilie: Autoritățile de frontieră din România și Republica Moldova vor pune în aplicare din 15 aprilie, ora 08.00, controlul coordonat în punctul de trecere Albița (România) - Leușeni (Moldova) pe sensul de intrare în România. La ieșirea din Republica Moldova trecerea se va face fără control. Acest lucru înseamnă că cetățenii moldoveni, dar și cei străini vor sta mai puțin timp în rând pentru a intra în spațiul Uniunii Europene, precizează Ministerul Afacerilor Interne într-un comunicat de presă.

15 aprilie: Suportul României pentru Republica Moldova rămâne de neclintit. Aceasta este concluzia cu care a revenit vicepremierul Nicu Popescu de la reuniunea trilaterală organizată la București. Ministrul de externe al  Republicii Moldova a precizat că România ne sprijină cu proiecte concrete care vin în beneficiul tuturor cetățenilor țării. În discuțiile cu președintele Camerei Deputaților din Parlamentul României, Marcel Ciolacu, oficialul moldovean a apreciat cooperarea interparlamentară dintre state. Ministrul Nicu Popescu a salutat inițierea controlului coordonat la punctul de trecere Leușeni-Albița.

19 aprilie: Antreprenorii din Republica Moldova sunt așteptați la Forumul Economic Internațional „Relansarea dezvoltării și cooperării”, care se va desfășura în perioada 4-6 mai la Arad, România. Cea de-a treia ediție a Forumului Economic de la Arad este destinată atât antreprenorilor cu experiență, cât și celor aflați la început de drum, în căutarea de strategii eficiente de business. Evenimentul va reuni mediile de afaceri din România, Republica Moldova, Serbia, Ungaria, Ucraina, Italia și nu numai, oferind o platformă de promovare a afacerilor și dezvoltare a relațiilor între companii.

20 aprilie: Parlamentul European a votat rezoluția privind sancționarea oligarhilor fugari Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor pe motiv că aceștia încearcă să destabilizeze Moldova în comun cu Rusia. Prin rezoluția adoptată, PE solicită UE și statelor membre să extindă domeniul de aplicare al regimului mondial de sancțiuni al UE în materie de drepturi ale omului pentru a include sancționarea actelor de corupție care subminează securitatea, stabilitatea, ordinea constituțională și instituțiile democratice ale unei țări. Autorul rezoluției este eurodeputatul român Vlad Gheorghe.

21 aprilie: Parcursul european al Republicii Moldova trebuie să devină ireversibil, iar „lumea rusă” nu mai reprezintă o alternativă care anterior ademenea cetățenii Republicii Moldova. Sunt opiniile deputatului PAS, Virgiliu Pâslariuc, potrivit căruia guvernarea este determinată să înceapă cât mai curând negocierile de aderare cu Uniunea Europeană. Și deputatul în Primul Parlament, Alecu Reniță, spune că eurointegrarea trebuie să devină proiectul de țară al Republicii Moldova. Potrivit reprezentanților guvernării, decizia Parlamentului European de a solicita inițierea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană până la sfârșitul acestui an, reprezintă un semnal clar că Republica Moldova este așteptată în marea familie europeană.

22 aprilie: Picturi și lucrări confecționate manual de elevi din Moldova și România, participanți ai Proiectului „Liceul Originalității”, sunt vernisate într-o expoziție la Parlament. Expoziția cu genericul „Freamătul bunătății” este organizată în contextul Zilei mondiale a creativității și inovației. Lucrările au fost realizate în timpul orelor de educație tehnologică. Elevii, ghidați de profesorii lor, au scris pagini de jurnal, poezii și povestiri despre oamenii frumoși pe care îi cunosc. Alți copii, inspirați de operele literare ale colegilor, au creat tablouri, sculpturi și broderii în baza acestora.

25 aprilie: Turneul actorilor români” în Republica Moldova se va desfășura în perioada aprilie - septembrie și va cuprinde prezentarea unui număr de opt producții în săli de spectacole din Chișinău, Cahul și Bălți, cu intrare liberă. Acesta este primul turneu itinerant al Teatrului Național „I.L.Caragiale” din București în Republica Moldova. Prima piesă prezentată în cadrul proiectului este „Figuranta”. Aceasta se va juca pe 28 aprilie, de la ora 19:00, la Teatrul Fără Nume din Chișinău. Piesa este un one-woman-show de excepție semnat de Tania Popa, care aduce în fața publicului povestea tragi-comică a Aniei, o actriță aspirantă a cărei viață se împarte între cariera în teatru și neîmplinirile din viața personală.

26 aprilie: Reprezentanții Consiliului Național al Unirii îndeamnă cetățenii cu demnitate să participe la Adunarea Națională „Moldova Europeană”, convocată de președinta Maia Sandu pentru data de 21 mai. Aceștia spun că la întrunire vor solicita cuvânt, astfel încât să poată propune reunificarea cu România pe cale juridică. „Voi depune, în calitate de președinte al Consiliului Național al Unirii, cerere prin care o să solicit să mi se acorde cuvântul la această Adunare Națională pentru a ne exprima opinia de a supune votului reunificarea pe cale juridică. Național, teritorial, lingvistic, cultural – nu este problemă. Pe cale juridică. Adică, depunerea în sfârșit în deplină exercitare a Declarației de Independență cu lichidarea consecințelor Pactului Ribbentrop-Molotov pentru Basarabia, actuala Republică Moldovenească, sudul Basarabiei, nordul Bucovinei și ținutul Herț, cu declanșarea procedurii pe plan internațional”, a declarat președintele Consiliului, Alexandru Arseni.

26 aprilie: Datorită reformelor promovate de Banca Națională a Moldovei, inclusiv cu sprijinul Băncii Naționale a României, sectorul bancar din Moldova este acum mai puternic, mai rezilient, mai transparent și mai bine guvernat. Despre avantajele unui parteneriat durabil între BNM și BNR a vorbit guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Octavian Armașu, la conferința „Navigând printre crize suprapuse”, organizată de Banca Națională a României și Academia de Studii Economice din București. Octavian Armașu a subliniat în cadrul conferinței de la București importanța parteneriatului durabil între BNM și BNR în timpul crizelor regionale și internaționale. Guvernatorul a subliniat că prin eforturi comune poate fi diminuat impactul crizelor.

27 aprilie: Diplomatul român Cosmin Dinescu a fost numit șef al Misiunii Uniunii Europene în Republica Moldova în urma unui proces de selecție organizat la nivelul Serviciului European de Acțiune Externă, informează Ministerul Afacerilor Externe din România. Decizia de creare a Misiunii a fost luată la Consiliul Afaceri Externe din 24 aprilie 2023. Misiunea Uniunii Europene la Chișinău va avea o durată de doi ani și va fi formată din experți în diferite domenii. Aceștia vor consilia autoritățile în sfera de securitate cibernetică, combaterea amenințărilor hibride și a dezinformării. Va ajuta la consolidarea structurilor de gestionare a crizelor axate pe securitatea internă. Celula de proiecte a misiunii va acoperi dimensiunea de echipamente/consolidare a capacităților, în plus față de partea de consultanță.

28 aprilie: Cetățeanul României, Cristian Rizea, a fost declarat persoană indezirabilă pe teritoriul Republicii Moldova, pe un termen de 15 ani, anunță Inspectoratul General pentru Migrațiune. Într-un comunicat de presă, IGM menționează că, străinul a fost îndepărtat sub escortă de pe teritoriul național de către personalul specializat al IGM, conform procedurilor legale. Ulterior, Poliția din România a anunțat că Cristian Rizea a fost preluat și urmează a fi dus într-un penitenciar.

28 aprilie: Expoziția renumitei artiste din România Carmen Marin, intitulată „Spre primordialitate”, a fost vernisată la Muzeul Național de Artă al Moldovei. Aceasta este deschisă publicului larg până pe 30 aprilie. Accesul este gratuit. Vizitatorii vor putea admira douăzeci și două de tablouri prin care artista explorează aspecte ale umanului, depășind granițele lingvistice dintre figurație și abstracție, corp și minte, vizibil și invizibil.

28 aprilie: USAID apreciază și mulțumește României pentru tot suportul ce-l acordă Republicii Moldova în demersul său de a se integra în Uniunea Europeană, spune Adrian Dupu, secretar de stat în cadrul Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova din cadrul Guvernului României. Adrian Dupu spune că, aflându-se într-o vizită în Statele Unite ale Americii, a avut „discuții productive la sediul central al USAID cu asistentul adjunct al administratorului USAID în cadrul Biroului pentru Europa și Eurasia, Mark Simakovsky, despre suportul oferit Republicii Moldova”. Potrivit lui,  „acesta și-a arătat recunoștința și a mulțumit României pentru toată susținerea oferită Republicii Moldova atât în crizele multiple care s-au succedat, cât și în parcursul european”.

28 aprilie: Turneul actorilor români” în Republica Moldova debutează astăzi, 28 aprilie, la ora 19:00, cu piesa „Figuranta”, jucată de actorii Teatrului Național „I.L.Caragiale” din București, pe scena  de la Teatrul Fără Nume din Chișinău. Evenimentul este cu intrare liberă. Cunoscuta actriță din România, Tania Popa, născută la Căușeni, Republica Moldova, invită publicul la un one-woman-show de excepție. Piesa „Figuranta” va aduce în scenă povestea tragi-comică a Aniei, o actriță aspirantă a cărei viață se împarte între cariera în teatru și neîmplinirile din viața personală. „Vin pe 28 aprilie la Chișinău să vă încânt pe voi și să-mi bucur sufletul meu. Eu cred că e o combinație foarte bună”, spune Tania Popa.

29 aprilie: Cărțile de ficțiune și non-ficțiune în limba română și alte limbi de la peste 50 de edituri din Moldova și străinătate vor fi prezentate în cadrul ediției a XXV-a a Salonului Internațional de Carte pentru Copii și Tineret, desfășurat la Centrul Moldexpo. Salonul va putea fi vizitat gratuit în perioada 4-6 mai, între orele 10.00 și 18.00, și pe 7 mai, între orele 10.00 și 17.00. Copiii, tinerii, părinții acestora, cadrele didactice și toți doritorii sunt invitați la circa 45 de lansări de carte, întâlniri cu scriitorii, sesiuni de autografe, ateliere de creație, expoziții de ilustrații de carte.

29 aprilie: Republica Moldova și România ar urma să-și consolideze cooperarea instituțională în domeniul agriculturii. Subiectul a fost abordat de ministrul agriculturii și industriei alimentare, Vladimir Bolea, și omologul său român, Petre Daea, în timpul EuroGrainHub Exchange & Forum de la București. Vladimir Bolea a menționat că Republica Moldova are nevoie de sprijinul României în procesul de armonizare a legislației naționale la normele comunitare pe segmentul agricol. În acest sens, au fost analizate mecanismele relevante pentru a asigura eficiența  suportului cu implicarea nu doar a reprezentanților autorităților publice cheie, ci și a reprezentanților mediului de afaceri, a comunității academice și de cercetare.

Această retrospectivă este realizată în cadrul proiectului „Dublă integrare prin cooperare și informare”, realizat de Agenția de presă IPN cu finanțarea Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova din cadrul Guvernului României. Conținutul acestui material nu reprezintă poziția oficială a Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.