RETROSPECTIVA IPN „DUBLA INTEGRARE”

RETROSPECTIVA lunii AUGUST. Cele mai importante știri din fluxul IPN „Dublă integrare prin cooperare și informare ”

4 august: Doar pe această cale, prin integrarea în economia și piața internă a României, se rezolvă rapid și cardinal problema dezvoltării economice a Moldovei la est de Prut, se va înregistra un salt calitativ al nivelului de viață al populației, va fi pus un punct definitiv coșmarului aspirațiilor imperialiste ale Moscovei asupra acestui teritoriu. Prin refacerea unității naționale românești zona la est de Prut va înceta să fie un focar de instabilitate geopolitică, prefăcându-se într-un factor de securitate garantată în spatele Ucrainei – precizează Anatol Țăranu într-un Op-Ed.

9 august: Colaborarea dintre Republica Moldova și România în domeniul sănătății s-a dezvoltat în timp și a devenit tot mai strânsă, oferind într-un final servicii medicale de calitate mai înaltă și condiții mai bune în instituții medicale pentru cetățenii celor două țări. Declarații în acest sens au fost făcute de participanții la dezbaterea publică cu genericul „Colaborarea moldo-română în domeniul sănătății, oportunități deschise”, organizată de Agenția de presă IPN.

9 august: Experiența României este de referință pentru Republica Moldova în procesul de aliniere a legislației naționale din domeniul sportului la standardele Uniunii Europene. Declarații în acest sens au fost făcute de Sergiu Gurin, secretar de stat la Ministerul Educației și Cercetării, în cadrul dezbaterii publice cu genericul „Colaborarea moldo-română în domeniul sportului, oportunități deschise”, organizată de IPN.

9 august: Mobilitatea academică și parteneriatele existentă între universitățile cu profil sportiv din Republica Moldova și România reprezintă un mare avantaj și o reală oportunitate pentru identificarea problemelor din domeniul sportului și a soluțiilor acestora. O declarație în acest sens a fost făcută de Irina Volcu, secretarea senatului Universității de Stat de Educație Fizică și Sport, în cadrul dezbaterii publice cu genericul „Colaborarea moldo-română în domeniul sportului, oportunități deschise”, organizată de IPN.

9 august: Sportivii din Republica Moldova și România au o conexiune strânsă, prin intermediul acordurilor dintre autorități, dar și al federațiilor de profil. Este o apreciere făcută de șeful Departamentului relații internaționale și marketing al Comitetului Național Olimpic și Sportiv, Vladislav Vîrtos în cadrul dezbaterii publice cu genericul „Colaborarea moldo-română în domeniul sportului, oportunități deschise”, organizată de Agenția de presă IPN.

9 august: În zilele următoare va fi lansat un apel de proiecte în valoare de 40 de milioane de euro, fonduri nerambursabile destinate investițiilor transfrontaliere România-Republica Moldova. Este vorba despre Programul Interreg NEXT România-Republica Moldova, al cărui Comitetul de Monitorizare a aprobat Ghidul solicitantului pentru proiectele de investiții transfrontaliere. Persoanele interesate vor avea la dispoziție 4 luni pentru a depune cererile de finanțare.

10 august: Companiile care își doresc să-și dezvolte afacerile exportând pe piața din România pot beneficia de suport în cadrul programului Export Missions, lansat astăzi. Programul oferă o platformă strategică pentru a încuraja colaborarea între mediul de afaceri, experți în comerț internațional și instituții guvernamentale. Export Missions este implementat de Agenția de Investiții, în parteneriat cu Proiectul Competitivitatea Întreprinderilor Micro, Mici și Mijlocii susținut de Banca Mondială.

11 august: Fostul negociator-șef pentru integrarea României în Uniunea Europeană, Vasile Pușcaș, va veni în luna septembrie la Chișinău pentru a oferi instruiri  funcționarilor din Republica Moldova. A declarat consilierul ministerului de externe de la Chișinău, Igor Zaharov.

12 august: Autoritățile Republicii Moldova nu și-au onorat promisiunile făcute în timpul protestelor agricultorilor din luna iunie. Guvernul n-a aprobat regulamentul de repartizare a compensațiilor pentru agricultori și nici mecanismul de distribuire a motorinei acordate de Guvernul României. Declarațiile aparțin directorului executiv al Asociației „Forța Fermierilor”. Alexandru Slusari spune că refuzul autorităților de a ajuta agricultorii, determină fermierii să reia protestele începând cu data de 14 august.

12 august: De la începutul războiului în Ucraina, Republica Moldova este un exemplu de solidaritate și va continua să fie aproape de poporul ucrainean, dar trebuie să facă față și unor provocări. Despre aceasta s-a spus în cadrul unor discuții purtate la Galați de către factorii de decizie ai Republicii Moldova, Ucrainei, României, Comisiei Europene și SUA pe subiectul exportului și tranzitului de cereale.

14 august: Cea de-a VI-a ediție a Salonului Internațional de Carte „Bookfest” va avea loc în perioada 30 august - 3 septembrie, la Mediacor, Universitatea de Stat din Moldova. Și în acest an evenimentul se va desfășura sub înaltul patronaj al președintei Republicii Moldova, Maia Sandu, și al președintelui României, Klaus Iohannis. La toate evenimentele din programul acestei ediții „Bookfest” Chișinău intrarea publicului va fi liberă. Vor fi prezente edituri relevante atât din România, cât și din Republica Moldova, cu carte exclusiv în limba română.

14 august: Guvernul a aprobat un proiect de hotărâre cu privire la stabilirea modului de acordare a ajutorului pentru fermieri afectați de consecințele crizelor din 2022. Potrivit Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, ajutorul financiar în valoarea de 200 de milioane de lei pentru fermierii micro și mici și doar pentru culturi de primă grupă va facilita situația financiară precară pentru circa 3 mii de fermieri. Este vorba despre asistență financiară pentru prelucrarea a circa 276 de mii de hectare însămânțate cu culturile de primă grupă.

15 august: Republica Moldova vrea să construiască cel puțin trei cheiuri temporare pe râul Prut pentru a putea transporta mai multă marfă pe cale navală. La reuniunea de nivel înalt de la Galați privind exportul cerealelor, inclusiv tranzitul cerealelor ucrainene, ministrul agriculturii și industriei alimentare, Vladimir Bolea, a declarat că Republica Moldova are nevoie de bani pentru a-și moderniza infrastructura precară, care încetinește exportul și tranzitul de produse agricole.

16 august: Relația politică și diplomatică dintre București și Chișinău este o prioritate de prim rang a politicii externe a României, fiind una cu totul specială, cu legături profunde de limbă, istorie, cultură și spiritualitate. O declarație în acest sens a fost făcută de către ministra afacerilor externe a României, Luminița Odobescu, în discursul său prilejuit Reuniunii Diplomației Republicii Moldova.

18 august: Doar așa în viitoarea componență a Parlamentului va fi creată o puternică și numeroasă fracțiune unionistă, care împreună cu PAS vor reedita guvernarea pro-europeană, capabilă să accelereze integrarea în UE a Republicii Moldova prin punerea în practică a proiectului perfect europenist al unității naționale românești – precizează Anatol Țăranu într-un Op-Ed.

18 august: Gheorghe Cârciu, secretarul de stat la Departamentul pentru Românii de Pretutindeni (DRP), spune că este firesc ca omul să-și aleagă unde și cum să trăiască. „Datoria noastră, a statului român, este să-i sprijinim pe români acolo unde trăiesc ei. Datoria noastră, a României, este vie și ne-o asumăm, să sprijinim Republica Moldova în vederea aderării la comunitatea europeană”, a declarat oficialul la Congresul Diasporei, organizat la Chișinău.

18 august: Republica Moldova va beneficia de o finanțare de 4,285 milioane de lei (românești) din bugetul total alocat Planului anual de cooperare internațională pentru dezvoltare și asistență umanitară aferent anului 2023. Guvernul României a luat act de o notă de informare privind actualizarea Planului anual de cooperare internațională.

19 august: Există premise ca până la sfârșitul acestui an Republica Moldova să înceapă negocierile de aderare cu Uniunea Europeană. O spune politicianul din România, Dan Barna, vicepreședinte al Uniunii Salvați România (USR). Potrivit politicianului, procesul euro-integrării Republicii Moldova a fost puternic accelerat de războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei.

21 august: Banca Națională a Moldovei (BNM) organizează în perioada 21-29 august un concurs pentru selectarea participanților la cea de-a doua ediție a programului „Școala finanțelor moderne”, destinată masteranzilor și studenților din ultimul an de licență de la Academia de Studii Economice din Moldova (ASEM).

21 august: Proiectele realizare cu sprijinul financiar al Uniunii Europene pot impulsiona eurointegrarea Republicii Moldova. Declarația aparține președintelui organizației IDEP Moldova, Iurie Calestru, și a fost făcută în cadrul unei conferințe de presă la IPN. Potrivit președintelui IDEP Moldova, România este statul care poate oferi Republicii Moldova expertiza necesară în procesul apropierii de blocul comunitar, iar pentru a prelua bunele practici din România, IDEP Moldova realizează vizite de studiu peste Prut.

21 august: Republica Moldova trebuie să fie pregătită pentru absorbția fondurilor de preaderare. Este opinia președintelui Institutului de Dezvoltare și Expertiză a Proiectelor, Iurie Calestru. Potrivit șefului IDEP Moldova, societatea civilă și autoritățile Republicii Moldova trebuie să-și consolideze eforturile pentru a crește potențialul de atragere a proiectelor sprijinite financiar de Uniunea Europeană.

23 august: Republica Moldova se poate baza pe suportul constant al României pentru îmbunătățirea situației în domeniul justiției și atingerea obiectivului de integrare europeană. Declarații în acest sens au fost făcute de ministra justiției a României, Alina Gorghiu, aflată într-o vizită la Chișinău, și ministra justiției a Republicii Moldova, Veronica Mihailov-Moraru, în cadrul unei conferințe de presă.

23 august: Regizorul Cristian Mungiu este invitatul special al ediției a noua a Zilelor Filmului Românesc la Chișinău, care se vor desfășura în acest an între 21 și 24 septembrie la cinematograful Cineplex-Loteanu. Toate proiecțiile vor fi cu intrare liberă.

23 august: Republica Moldova este văzută ca un exemplu de reforme, în special după remarcabilele rezultate obținute în domeniul politicii externe. Acum Republica Moldova este văzută cu tot mai multă încredere de către partenerii din România, este lăudată și pentru capacitatea instituțională în lumina multiplelor crize cărora le-a făcut față. A declarat ambasadorul Republicii Moldova în România, Victor Chirilă în marja reuniunii diplomației Republicii Moldova, ediția din 2023.

24 august: Ziua Limbii Române va fi sărbătorită împreună de Academia Română şi de Academia de Științe a Moldovei. Evenimentul va avea loc simultan în Aula Academiei Române din București și în Sala Azurie de la Chișinău. Potrivit programului anunțat de către cele două academii, membrii acestora se vor întâlni în cadrul unei sesiuni științifice comune în format mixt. Manifestarea va fi deschisă de președinții celor două foruri, Ioan-Aurel Pop și Ion Tighineanu.

26 august: În perioada 13-26 septembrie, demnitari, membri ai corpului diplomatic și funcționari publici din Republica Moldova vor participa la cursuri de formare profesională în domeniul afacerilor europene, organizate de Institutul Diplomatic Român. „Experiența României în Uniunea Europeană ca țară candidată și apoi membră; programarea procesului de pregătire a aderării la Uniunea Europeană; rolul instituțiilor, criteriile de aderare, politicile europene; programul de reforme economice; transpunerea și implementarea legislației europene sunt câteva dintre temele care vor fi abordate”, precizează Institutul Diplomatic Român într-un comunicat de presă.

27 august: Republica Moldova trece astăzi printr-o etapă deosebită a existenței sale europene și este vizibil pentru toată lumea că eforturile de racordare reală la spațiul geografic, istoric, spiritual și cultural al Europei generează zilnic rezultate. Acesta este mesajul secretarului de stat al Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova din cadrul Guvernului României, Adrian Dupu, transmis cu ocaziei Zilei Naționale a Republicii Moldova.

29 august: Peste 30 de mii de titluri de carte din Moldova și din România vor fi prezentate la cea de-a VI-a ediție a Salonului Internațional de Carte „Bookfest”. Evenimentul organizat la Mediacor, Universitatea de Stat din Moldova, va fi inaugurat miercuri și va ține până pe 3 septembrie. În această perioadă vor avea loc mai bine de 90 de lansări de carte, iar vizitatorii vor avea ocazia să-i cunoască față în față pe autori. Detaliile au fost prezentate în cadrul unei conferințe de presă.

29 august: Obținerea deciziei politice de deschidere a negocierilor de aderare la Uniunea Europeană a Republicii Moldova și Ucrainei este prioritatea momentului. O declarație în acest sens a fost făcută de președintele României, Klaus Iohannis, într-un discurs susținut la Cotroceni, cu ocazia Reuniunii anuale a diplomației române. Klaus Iohannis a menționat că ambele state au nevoie de menținerea angajamentului și a sprijinului ferm al Uniunii Europene și al statelor sale membre față de viitorul lor european.

29 august: Președintele Consorțiului internațional „Implementarea proiectelor inovative”, Ion Rață, spune că Republica Moldova poate rezolva problema dependenței energetice și a deșeurilor. Finanțarea unui asemenea proiect ar putea fi asigurată dacă Guvernul țării ar conlucra cu Guvernul României. România, fiind membră a Uniunii Europene, are acces la investiții mari pentru promovarea energiei verzi.

29 august: Republica Moldova are astăzi minimum cinci milioane de tone de biomasă și deșeuri menajere, din care se poate obține 20 de milioane MW de energie, din care 18 milioane MW energie termică și 2 milioane MW energie electrică pe an prin implementarea tehnologiei ecoHornet. O spune Iuliean Horneț, inventator emerit al României, într-o conferință de presă la IPN.

30 august: Expertul în biotehnologie de la Centrul Experimental „Prometeu”, Alexandru Brătuțel, consideră că agricultura din Republica Moldova necesită a fi reorganizată pe motiv că situația actuală nu coincide cu cerințele de concurență globală a țării. Cercetătorul științific spunem că Moldova are nevoie urgent să adopte o politică agrară eco-prietenoasă.

30 august: Calitatea recoltelor depinde de calitatea solului. Solul sănătos trebuie să devină o prioritate a fermierilor, care azi, în goana după profituri, nu se gândesc la viitorul și sănătatea copiilor lor. Agricultura naturală este cea mai ieftină și mai potrivită, fără de mirosuri urâte, fără poluarea mediului, a apelor, a solului etc. O spune expertul în biotehnologie de la Centrul Experimental „Prometeu”, cercetătorul științific Alexandru Brătuțel.

30 august: Ministerele culturii de la București și Chișinău fac eforturi considerabile pentru ca generația tânără să citească cărți, iar organizarea Salonului Internațional de Carte Bookfest este o dovadă a colaborării strânse. Declarații în acest sens au fost făcute în evenimentul de deschidere a salonului, de miniștrii din cele două țări.

Această retrospectivă este realizată în cadrul proiectului „Dublă integrare prin cooperare și informare”, realizat de Agenția de presă IPN cu finanțarea Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova din cadrul Guvernului României. "Conţinutul acestui material nu reprezintă poziţia oficială a Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.