RETROSPECTIVA „IPN CHIȘINĂU”

RETROSPECTIVA lunii decembrie. Cele mai importante știri din fluxul „IPN Chișinău”

2 decembrie: În localitatea Cruzești din municipiul Chișinău au fost amenajate mai multe locuri de joacă pentru copii. Valoarea proiectului este de 150 000 de lei. Inițiativa aparține autorităților locale, dar a fost realizată cu investițiile alocate de Primăria municipiului Chișinău.

2 decembrie: 94 de oameni sunt adăpostiți de Centrul de găzduire și orientare pentru persoanele fără domiciliu stabil, din strada Haltei, municipiul Chișinău. Centrul este deschis neîntrerupt. Pe timp de noapte sau zi, persoanele aflate în dificultate pot găsi aici un acoperiș deasupra capului.

2 decembrie: Locuitorii capitalei sunt încurajați să se alăture campaniei Caravana de Crăciun prin a face daruri familiilor nevoiașe. Cadourile vor fi adunate în perioada 3-20 decembrie, la pretura sectorului Botanica al capitalei, pe strada Teilor, 10, apoi împărțite familiilor.

3 decembrie: Termenul de înscriere pentru Festivalul municipal al voluntarilor a fost prelungit. Voluntari individuali sau coordonatori de echipă, care încă nu au reușit să depună dosarul, o pot face până la 9 decembrie inclusiv. „Dacă ai contribuit la dezvoltarea comunității tale – sprijinind educația, promovând cultura, ajutând grupuri vulnerabile, protejând mediul sau implicându-te în alte proiecte sociale – acum ai șansa să fii recunoscut/ă pentru eforturile tale”, precizează Direcția generală educație, tineret și sport.

3 decembrie: Pentru anul 2025, municipalitatea își propune să încaseze în bugetul Chișinăului de pe urma taxelor locale suma de 520,5 milioane de lei, cu 132,5 milioane mai mult față de anul 2024. Taxa pentru unitățile comerciale urmează să aducă în bugetul municipal 266 de milioane de lei sau 51,1 % din încasările planificate. Documentul este supus consultărilor publice.

3 decembrie: Au început lucrările de amenajare a unei parcări publice pe strada Arheolog Ion Casian Suruceanu, în cartierul Telecentru din sectorul centru al capitalei. Potrivit Primăriei municipiului Chișinău, la etapa inițială, echipele de muncitori excavează stratul de sol pentru a pregăti suprafața în vederea intervențiilor ulterioare.

9 decembrie: Conducerea Pieței Centrale din Chișinău va fi schimbată săptămâna aceasta, a anunțat primarul Ion Ceban, la ședința serviciilor municipale. Edilul a explicat desemnarea unei noi administrații cu faptul că persoanele fizice și agenții economici „sunt impuși să plătească taxe nelegale pentru vânzare și pentru aflare pe teritoriul pieței”.

9 decembrie: Marți va fi sistată parțial circulația rutieră pe un tronson al străzii Armenești, în legătură cu filmările proiectului cinematografic „Șacalii”, coproducție moldo-română în regia lui Igor Cobîleanscki.

10 decembrie: Consilierii municipali ai Partidului Acțiune și Solidaritate anunță că nu vor susține introducerea taxei de salubrizare și că vor vota bugetul Primăriei Chișinău doar cu anumite condiții. Într-o conferință de presă, consilierii au menționat că bugetul propus pentru anul viitor este antisocial și lipsește de sprijin persoanele vulnerabile.

14 decembrie: Pe parcursul zilei de sâmbătă, transportul nu va circula în centrul orașului Chișinău. Motivul din care circulația rutieră va fi sistată este desfășurarea evenimentului social-sportiv „Maratonul de Crăciun”. Autoritățile anunță că între orele 06:00 și 15:00 va fi sistată circulația pe bulevardul Ștefan cel Mare, pe tronsonul cuprins între străzile Bodoni și Pușkin. Totodată, va fi oprit traficul rutier pe bulevardul principal al capitalei între orele 10:00 și 14:00, pe porțiunea dintre străzile Pușkin și Ismail.

14 decembrie: Personalul angajat la blocurile alimentare din grădinițele capitalei va primi un ajutor material din bugetul municipal, suma acordată fiind de 1 957 700 de lei. „În Chișinău funcționează 128 de grădinițe cu 32 151 de copii, iar pentru blocurile alimentare sunt prevăzute 608 unități de personal, însă doar 560 sunt ocupate, respectiv există un deficit de 144 de angajați”, menționează Primăria capitalei.

16 decembrie: Pe vreme geroasă, când devine insuportabil să reziști mult timp în exterior, oamenii care nu au un acoperiș deasupra capului își pot găsi refugiu la „Centrul de găzduire  și orientare pentru persoanele fără domiciliu stabil”, situat pe stradela Haltei din capitală. Unii vin și pleacă după ce înnoptează la cald, alții rămân câteva zile sau mai mult, dar sunt și din cei pentru care centrul a devenit „Acasă”. Astăzi centrul găzduiește în jur de 75 de oameni, având o capacitate de cazare de 100 de locuri. La nevoie, pot fi găzduite până la 150 de persoane.

21 decembrie: În municipiul Chișinău, au fost reparate 291 de ascensoare din blocurile locative, anunță Direcția generală locativ-comunală și amenajare. Au fost reabilitate ascensoare de capacitate mică, dar și ascensoare mari, care permit transportul echipamentelor. Termenul standard de exploatare a unui ascensor este de 25 de ani, iar multe dintre lifturile  din capitală l-au depășit.

21 decembrie: Primăria Chișinău a alocat în anul 2024 circa 27 de milioane de lei pentru clasele cu profil coregrafic, disponibile exclusiv în municipiul Chișinău. În capitală sunt deschise 120 de astfel de clase, în 16 instituții de învățământ. Totodată, municipalitatea a investit și în clasele cu profil de arte plastice, cu profil teatral, cu profil muzical și sportiv.

23 decembrie: Un nou stadion multifuncțional va fi construit pe teritoriul Gimnaziului „Gheorghe Madan” din Trușeni. Potrivit primăriei Chișinău, acesta va fi împărțit în zone destinate sportului, spații de odihnă și activități de recreere în aer liber.

24 decembrie: Primăria municipiului Chișinău organizează un concert în Ajun de Crăciun „Chișinăul colindă – Crăciunul împreună cu voi”. În seara zilei de 24 decembrie, municipalitatea invită publicul în Piața Marii Adunări Naționale.

24 decembrie: Elevii intră de miercuri, 25 decembrie, în vacanța de iarnă. Cel de-al doilea semestru al anului de studii va începe pe 9 ianuarie. Adjunctul Direcției generale educație, tineret și sport a Primăriei Chișinău, Andrei Pavaloi, a menționat că vacanța va dura 15 zile. În această perioadă, doritorii vor putea frecventa un program extrașcolar de activități, inclusiv la cele 13 centre de creație din oraș.

24 decembrie: În perioada sărbătorilor de Crăciun, Regia „Autosalubritate” informează cetățenii că serviciile de colectare a deșeurilor vor funcționa conform programului obișnuit în Chișinău. Astfel, miercuri, 25 decembrie, echipele vor lucra între orele 05:00 și 20:00, cu un efectiv de aproape 120 de angajați și 54 de autospeciale, care vor asigura evacuarea deșeurilor în toate sectoarele.

28 decembrie: La acest sfârșit de săptămână, Primăria capitalei organizează un șir de târguri cu produse autohtone și dedicate tradițiilor de Crăciun. Chișinăuienii au oportunitatea să cumpere produse agricole de sezon și, totodată, să susțină producătorii locali.

30 decembrie: Circulația transportului, inclusiv a celui public, va fi sistată în Piața Marii Adunări Naționale pe 31 decembrie, la ora 14:00, anunță Primăria Municipiului Chișinău.

31 decembrie: Primăria Chișinău continuă și în acest an tradiția de a oferi un suport financiar cuplurilor longevive și persoanelor centenare, în semn de recunoștință față de stabilitatea, loialitatea și contribuția în comunitate. 621 de cupluri longevive și 8 persoane cu vârsta de peste 100 de ani au primit ajutor financiar, în cadrul unui program dedicat lor.

31 decembrie: În noaptea dintre ani, locuitorii și oaspeții capitalei sunt invitați la concertul „Visul unei nopți de iarnă”. Evenimentul se va desfășura începând cu ora 22:00, în Piața Marii Adunări Naționale, cu artiști și formații îndrăgite de publicul moldovenesc.

31 decembrie: De Revelion, toate decorațiunile din capitală vor rămâne conectate. Însă, în noaptea spre 2 ianuarie, iluminatul decorativ va fi deconectat în tot orașul, cu excepția beculețelor de pe Pomul de Crăciun din Piața Marii Adunări Naționale și din Scuarul Catedralei. Anunțul a fost făcut de primarul general al municipiului Chișinău, Ion Ceban.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.