RETROSPECTIVA „IPN CHIȘINĂU”

RETROSPECTIVA lunii NOIEMBRIE. Cele mai importante știri din fluxul „IPN Chișinău”

2 noiembrie: Pe principalul bulevard din capitală, Ștefan cel Mare și Sfânt, au fost plantați tei, fiind inaugurată astfel campania de toamnă pentru înverzirea orașului. Echipa Primăriei, alături de specialiștii de la Spații Verzi, vor planta copaci dimensiuni mari, cu balot, și pe alte străzi ale capitalei, pentru un oraș mai verde și mai frumos.

4 noiembrie: Elevii au revenit în sălile de clasă, după o vacanță săptămânală de toamnă, și vor trebui să recupereze sâmbătă lecțiile din 1 noiembrie. În Chișinău și-au reluat orele în total 105 680 de copii din 3 884 de clase ale instituțiilor private și publice. Potrivit informațiilor oferite de adjunctul Direcției generale educație, tineret și sport a Primăriei capitalei, Andrei Pavaloi, procesul educațional a început în 151 de instituții de învățământ primar și secundar, de ciclurile I și II, inclusiv în 14 centre de creație,13 școli de sport și 155 de grădinițe.

4 noiembrie: Aproape 400 de muncitori sunt implicați zilnic în lucrările de curățenie manuală din municipiul Chișinău. Săptămâna trecută, deșeurile au fost evacuate în 335 de remorci speciale. Informațiile privind desfășurarea campaniei de salubrizare de toamnă au fost prezentate de către șeful Direcției generale locativ-comunale și amenajare, Ion Burdiumov, la ședința operativă a serviciilor municipale.

5 noiembrie: Pe 17 străzi și bulevarde din Chișinău au fost amenajate benzi dedicate transportului public. În total, este vorba de 45 de kilometri. Ca urmare, viteza de deplasare a transportului public a crescut de la 12 până la 20-25 de kilometri pe oră, iar timpul de deplasare dintr-un sector în altul s-a diminuat de la 40 până la 15-20 de minute. Declarații în acest sens a făcut primarul general al municipiului Chișinău, Ion Ceban, la prezentarea raportului de activitate pentru un an din cel de-al doilea mandat.

5 noiembrie: În următorii cinci ani, bulevardul Mircea cel Bătrân va fi extins până la strada Bucovinei. Alte două artere importante, străzile Industrială și Mesager, urmează să fie modernizate. Este vorba despre un proiect de amploare, spune primarul general al capitalei, Ion Ceban, care se regăsește în programul său electoral pentru cel de-al doilea mandat.

5 noiembrie: În ultima perioadă, numărul de copii înmatriculați în instituțiile de învățământ din municipiul Chișinău a crescut cu peste 20 000. În prezent, practic 50% din bugetul municipal, adică peste 3,5 miliarde de lei, sunt destinați domeniului educației. Detalii în acest sens au fost prezentate de către edilul Ion Ceban la un an de activitate din al doilea mandat.

7 noiembrie: Pe mai multe adrese din capitală, în zeci blocuri de locuit sunt efectuate reparații capitale. Muncitorii intervin la reparația rețelelor, acoperișurilor și schimbarea geamurilor din scări. Direcția generală locativ-comunală și amenajare menționează că până acum au fost încheiate lucrările de reparații capitale la 46 de adrese, iar în 67 de blocuri lucrările sunt în proces de desfășurare.

8 noiembrie: Un nou teren multifuncțional de sport se construiește în capitală. Acesta este amplasat pe bulevardul Dacia, 60/1 din sectorul Botanica. Direcția generală locativ-comunală și amenajare informează că lucrările presupun amenajarea terenului, turnarea suprafeței de asfalt și îngrădirea acestuia. Companiile care efectuează lucrările au fost selectate ca urmare a licitației, așa cum prevede legislația. Banii pentru lucrări sunt alocați din bugetul municipal.

13 noiembrie: Traficul rutier pe bulevardul Decebal din capitală va fi suspendat parțial până pe data de 31 noiembrie. E vorba despre prima bandă, tronsonul cuprins între bulevardul Dacia și strada Constantin Brâncuși (partea impară). Primăria municipiului Chișinău precizează că măsura a fost luată în legătură cu necesitatea executării lucrărilor de reparație a trotuarelor din sectorul Botanica.

14 noiembrie: Patru licitații pentru obținerea dreptului de amplasare a gheretelor în Chișinău vor fi organizate vineri. Este vorba despre locații pentru a comercializa presă periodică, băuturi răcoritoare și fierbinți, produse de cofetărie și patiserie, apă potabilă, fructe și legume, flori sau compoziții florale. De asemenea, este vorba despre servicii de vulcanizare, servicii de agrement (parc de distracții în aer liber), terase de alimentație publică.

16 noiembrie: DJ Max Bolotov, Pasha Parfeni, dar și interpreții din România – Nicole Cherry, Killa Fonic și Tzanca Uraganu vor evolua duminică pe scena CoolParty din acest an. Accesul la evenimentul dedicat tinerilor este gratuit, iar transportul spre Arena Chișinău va fi oferit participanților gratuit de către Primăria capitalei.

16 noiembrie: La licitațiile deschise de vineri, pentru obținerea dreptului de încheiere a contractului privind amplasarea gheretelor pe teritoriul orașului Chișinău au fost adjudecate 25 de loturi în sumă de 8,9 milioane de lei. La cele patru concursuri au fost expuse loturi pentru dreptul de a comercializa din gheretă în parcuri și pe străzile din oraș.

18 noiembrie: Odată cu primele înghețuri sau la căderea zăpezii, angajații Direcției generale locativ-comunală și amenajare a municipiului Chișinău sunt gata să intervină în curțile de bloc, pe trotuare, dar și pe străzile care sunt în gestiunea direcției. Despre aceasta a comunicat în cadrul ședinței de luni a serviciilor municipale șeful adjunct al DGLCA, Ghenadie Dubița.

18 noiembrie: În municipiul Chișinău sunt înregistrați aproape 37 de mii de beneficiari de protecție temporară. Viceprimarul Angela Cutasevici a declarat că din data de 1 martie 2023, când a fost lansat sistemul informațional al Inspectoratului General pentru Migrație, s-a atestat o creștere constantă a numărului de beneficiari.

20 noiembrie: În Chișinău ar urma să fie pus în funcțiune un sistem e-ticketing. Proiectul include funcționalități inovatoare de plată a călătoriei în transportul public, flexibilitate în stabilirea tarifelor și renunțarea la bilete fizice. Pilotarea sistemului va începe pe ruta de troleibuz numărul 30, care leagă centrul orașului de aeroport.

20 noiembrie: Circulația rutieră va fi suspendată timp de o lună pe o stradă din capitală. Potrivit poliției, se întâmplă în contextul executării lucrărilor de intervenție la rețeaua de apeduct de pe strada Ion Nistor, din sectorul centru. Astfel, traficul rutier va fi suspendat, până la data de 18 decembrie.

20 noiembrie: Șoseaua Hâncești din capitală intră în reparații. Lucrările se desfășoară pe tronsonul cuprins între strada Sihastrului și intrarea în orașul Ialoveni. Autoritățile municipale susțin că această arteră, care leagă Chișinăul de sudul țării, nu a fost reparată capital niciodată.

20 noiembrie: În Piața Marii Adunări Naționale a început montarea bradului. Muncitorii de la „Spații Verzi” lucrează la instalarea Pomului de Crăciun, care va fi unul artificial, la fel ca în anii precedenți.

22 noiembrie: Municipalitatea scoate la licitație diverse tipuri de încăperi și spații, pe 21 de adrese din Chișinău. Concursul pentru obținerea dreptului de locațiune va fi organizat peste o săptămână. Potrivit Primăriei capitalei, sunt expuse la licitație încăperi cu altă destinație decât cea locativă, cu suprafețe cuprinse între 4,7 metri pătrați și 355 de metri pătrați, fără drept de privatizare.

23 noiembrie: Reprezentanți ai Primăriei capitalei și ai ambasadelor acreditate în Republica Moldova au plantat arbori pe aliniamentul stradal din bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt.

25 noiembrie: Copiii care frecventează grădinițele din Chișinău vor primi și în acest an, la matineele consacrate sărbătorilor de iarnă, cadouri dulcifpubl procurate de autoritățile locale. Șeful adjunct al Direcției generale educație, tineret și sport, Andrei Pavaloi, a atenționat  părinții să nu colecteze bani în aceste scopuri.

25 noiembrie: Primăria Chișinău verifică panourile publicitare din oraș. Procedura de inventariere a fost inițiată la începutul lunii octombrie, iar până acum au fost identificate peste 3000 de panouri publicitare. „La etapa inițială, toate panourile autorizate sunt incluse pe platforma gislocal.md, care este publică și poate fi accesată de toți locuitorii capitalei”, a precizat viceprimarul capitalei, Ilie Ceban.

26 noiembrie: Pe strada Meșterul Manole din sectorul Ciocana al capitalei au fost plantați peste 130 de arbori din speciile sofora japoneză, larice, chiparos și pin de Himalaya. Este vorba despre tronsonul cuprins între bulevardul Mircea cel Bătrân și strada Vadul lui Vodă.

27 noiembrie: Din 1 decembrie, pe străzile capitalei vor circula aproximativ 60 de troleibuze și autobuze decorate cu luminițe, în spiritul sărbătorilor de iarnă. Primăria Chișinău precizează că vor fi acoperite toate sectoarele capitalei, pentru a crea o atmosferă festivă.

28 noiembrie: Primul Centru de Monitorizare a Traficului din Chișinău, lansat recent, va permite o organizare mai bună a traficului și, în consecință, o intervenție mai rapidă  în cazuri de urgență. Eugeniu Cepoi, expert în proiectarea și coordonarea sistemelor geo-informaționale, precizează că vor fi identificate noi soluții pentru trafic care vor face viața mai ușoară atât șoferilor, cât și pietonilor.

30 noiembrie: În serviciile de prevenire ale Direcției generale pentru protecția drepturilor copilului în municipiul Chișinău se află, la momentul actual, 2260 de copii. Încă 626 de minori beneficiază de servicii de îngrijire alternativă și adopție. Datele sunt prezentate de șefa direcției, Tatiana Oboroc, care subliniază, totodată, că un accent deosebit se pune pe componenta de prevenire, pentru a evita separarea copilului de familie și plasarea acestuia într-un centru de plasament.

30 noiembrie: Căsuța lui Moș Crăciun din Piața Marii Adunări Naționale va fi deschisă pentru vizitatori din 1 decembrie. Copiii vor primi cadouri, vor putea face fotografii cu moșul și vor avea ocazia să participe la un atelier de decorat biscuiți din turtă dulce.

30 noiembrie: Primăria Chișinău anunță organizarea unor acțiuni de donare voluntară a sângelui pe parcursul lunii decembrie, în mai multe locații din municipiu. Campania, desfășurată în colaborare cu Centrul Național de Transfuzie a Sângelui, are drept scop colectarea de sânge pentru a susține necesitățile sistemului de sănătate și a salva vieți.

30 noiembrie: Primăria Chișinău a anunțat implementarea unui nou Meniu Model Unic pentru sezonul de iarnă-primăvară în grădinițe, care va fi aplicat începând cu 1 decembrie. Această inițiativă, aprobată de Direcția Generală Educație, Tineret și Sport și coordonată cu Centrul de Sănătate Publică, urmărește să ofere copiilor o alimentație sănătoasă, echilibrată și adaptată nevoilor de dezvoltare.

30 noiembrie: Duminică, 1 decembrie, la ora 17:00, va fi dat startul sărbătorilor de iarnă, odată cu aprinderea luminițelor pe pomul principal și inaugurarea Târgului de Crăciun în centrul capitalei. Cu această ocazie, autoritățile au pregătit un program cultural și invită toți locuitorii capitalei la festivitatea din Piața Marii Adunări Naționale.

30 noiembrie: Primăria Chișinău anunță restricții temporare de circulație, în legătură cu lansarea festivităților dedicate sărbătorilor de iarnă. De sâmbătă dimineață, transportul public nu va mai traversa Piața Marii Adunări Naționale.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.