RETROSPECTIVA „IPN CHIȘINĂU”

RETROSPECTIVA lunii OCTOMBRIE. Cele mai importante știri din fluxul „IPN Chișinău”

2 octombrie: Troleibuzele și autobuzele de pe câteva rute din Chișinău vor circula până la ora 01:00 în noaptea de 3 spre 4 octombrie. Orarul prelungit a fost decis și anunțat de autoritățile capitalei, în legătură cu desfășurarea meciului de fotbal între echipa moldovenească Petrocub Hâncești și cea cipriotă Pafos Paphos, pe stadionul Zimbru Chișinău.

3 octombrie: Accesul persoanelor în anumite locuri publice din capitală va fi limitat temporar pe parcursul zilei de vineri, 4 octombrie. Măsura este luată de poliție, în contextul sosirii prim-ministrului României, Marcel Ciolacu, la Chișinău, care va vizita instituțiile de stat. Primăria municipiului Chișinău menționează că vineri, între orele 08.00 și 18.00, va fi limitat temporar accesul persoanelor în anumite locuri din centrul orașului și arterele care fac legătura cu Aeroportul Internațional Chișinău.

4 octombrie: Chișinăul se transformă în capitala voluntariatului, în perioada 7-13 octombrie. Primăria capitalei invită tinerii la o serie de activități cu genericul „Aleg să fiu voluntar”, în cadrul Săptămânii Voluntariatului. Evenimentul are scopul de a promova implicarea activă a tinerilor în comunitate, oferindu-le oportunitatea de a participa la diverse activități și de a împărtăși experiențe de voluntariat.

7 octombrie: Chișinăul va fi capitala voluntariatului în această săptămână. Autoritățile municipale lansează “săptămâna voluntariatului” cu genericul „Aleg să fiu voluntar”. Astfel, centrele de tineret din capitală invită tinerii la diverse activități de promovare a voluntariatului în comunitate. Centrul municipal de tineret organizează un eveniment special dedicat tinerilor și organizațiilor de tineret – „VOLUNTalk”. În capitală se va desfășura și un Târg al oportunităților de voluntariat, în cadrul căruia organizațiile de tineret vor prezenta diverse proiecte, prin care să-i atragă și să-i motiveze pe cei care doresc să facă voluntariat.

7 octombrie: Hramul orașului Chișinău va fi sărbătorit timp de două zile: duminică, dar și luni, pe 14 octombrie, când este marcată sărbătoarea religioasă Acoperământul Maicii Domnului. „De la concerte energice la evenimente culturale și târguri tradiționale, Hramul Orașului promite să ofere momente pentru toate gusturile și vârstele”, menționează Primăria capitalei.

9 octombrie: Infrastructură accesibilă în instituțiile medicale, inclusiv pentru persoanele cu nevoi speciale, implementarea de instrumente care facilitează accesul pacienților la medicina primară și specializată, precum și extinderea spectrului de servicii oferite reprezintă obiectivele stabilite de autoritățile locale din Chișinău în domeniul asistenței medicale primare. Aceste măsuri sunt puse în aplicare treptat. Reporterul IPN a discutat despre ultimele tendințe în medicina primară și despre noul serviciu de telemedicină cu Vladimir Bolocan, șeful adjunct al Direcției generale asistență medicală și socială din municipiul Chișinău.

10 octombrie: Traficul rutier pe bulevardul Decebal din capitală va fi suspendat de astăzi, ora 22.00, și până mâine dimineață, ora 07.00. Primăria municipiului Chișinău precizează că măsura a fost luată în legătură cu necesitatea executării lucrărilor de restabilire a învelișului asfaltic pe bulevardul Decebal.

11 octombrie: Un nou loc de recreere va fi amenajat în parcul „Valea Trandafirilor” din sectorul Botanica al capitalei. O faleză de o sută de metri se construiește pe marginea unui lac din zona de odihnă. Șantierul a fost inspectat de către responsabilii Primăriei Chișinău și ai Direcției generale locativ-comunale și amenajare, veniți să examineze cum progresează lucrările pe viitoarea faleză.

12 octombrie: Hramul orașului Chișinău va fi sărbătorit cu muzică, tradiții și distracție pe 13 și 14 octombrie. Potrivit Primăriei municipiului Chișinău, prima zi de sărbătoare va fi dedicată tinerilor, iar a doua zi – bogăției culturale și tradițiilor Chișinăului.

14 octombrie: Chișinăul, cel mai mare oraș și capitala Republicii Moldova, numit și „orașul din piatră albă”, își sărbătorește astăzi Hramul. Această zi este declarată nelucrătoare în capitală, iar pentru locuitorii și vizitatorii orașului estre organizat un program de manifestări cultural-artistice. Prima mențiune a localității datează din iulie 1436, iar ulterior este descris un târg rural prevăzut cu o hală de piatră, grupat în jurul parohiilor Nașterea Fecioarei și Sfinții împărați Constantin și Elena.

14 octombrie: Circulația rutieră pe bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt din capitală, tronsonul cuprins între străzile Vasile Alecsandri și Maria Cebotari, rămâne închisă până marți dimineața, la ora 05.00. Pentru a asigura cu transport persoanele care vor sărbători Hramul Chișinăului în centrul capitalei, programul unor rute de troleibuz și autobuz a fost extins.

14 octombrie: Scena principală din Piața Marii Adunări Naționale va găzdui astăzi, în ziua în care este marcat Hramul Chișinăului, cele mai mari orchestre din oraș, conduse de dirijori iluștri. Începând cu ora 11.00, vor evolua Orchestra Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu”, Orchestra Fraților Advahov, Orchestra „Fluieraș”, Camerata Chișinău, Chisinau Jazz Orchestra și Dorel Burlacu Band.

14 octombrie: Primarul general, Ion Ceban, spune că orașul Chișinău este casa unde, împreună, reușim să schimbăm lucrurile. „Aici, acasă, mai avem multe de făcut, și doar uniți putem transforma în continuare orașul nostru drag, pentru viitorul copiilor și părinților noștri, astfel încât să fim mândri de lucrul făcut”, a menționat edilul în mesajul său cu prilejul Hramului Chișinăului.

14 octombrie: Chișinăul sărbătorește cu fast Ziua Orașului. Galerie FOTO

14 octombrie: Orașul Chișinău este casa multora, orașul promisiunilor pentru mulți tineri din alte raioane, dar și fața cu care întâmpinăm oaspeții. În complexitatea sa și cu toate contrastele sale, cu toții iubim Chișinăul și vrem ca el să devină o capitală europeană. Este mesajul adresat de președinta țării, Maia Sandu, cu prilejul Hramului Chișinăului.

15 octombrie: Termoelectrica anunță că este gata să înceapă furnizarea energiei termice către toate categoriile de consumatori din municipiul Chișinău. Potrivit întreprinderii, conectarea la serviciile de termoficare poate avea loc indiferent de data emiterii dispoziției primarului general. Procedura poate fi inițiată la solicitarea gestionarului imobilului sau administratorului blocului locativ.

15 octombrie: Persoane necunoscute ar fi dat foc unui depozit de deșeuri din construcții. S-a întâmplat duminică după-amiază, pe strada Calea Ieșilor din Chișinău. În prezent, serviciile municipale intervin pentru a gestiona situația. Potrivit șefului Direcției generale locativ-comunale și amenajare, Ion Burdiumov, imediat au fost sesizate organele de poliție și pompierii.

17 octombrie: Sezonul de încălzire 2024-2025 începe astăzi pentru consumatorii din municipiul Chișinău. O dispoziție în acest sens a fost semnată de către viceprimarul Irina Gutnic. Conform documentului emis, „Termoelectrica” și „Apă-Canal Chișinău” vor asigura conectarea obiectivelor fondului locativ și a instituțiilor sociale, conform contractelor încheiate, în baza solicitării acestora.

18 octombrie: Un nou teren de joacă pentru copii a fost amenajat în parcul „La Izvor” din capitală. Zona este decorată cu scoici și caracatițe, iar designul marinăresc a fost ales din motiv că terenul se află în apropierea lacului, a explicat Vasile Efros, șeful Direcției amenajare și mediu din cadrul Direcției Generale Locativ-Comunale și Amenajare.

21 octombrie: Ruta de troleibuz nr. 2 va circula pe un traseu modificat, pe parcursul zilei de 21 octombrie, anunță Regia Transport Electric din Chișinău. Ruta din centrul capitală va fi următoarea: de pe strada Pușkin pe str. București - str. A. Șciusev - bd. Ștefan cel Mare și Sfânt.

21 octombrie: Două blocuri locative din municipiul Chișinău au fost conectate la agentul termic. La fel, au căldură în calorifere 117 grădinițe, 9 școli și 11 instituții medicale. Datele au fost prezentate de șeful Direcției generale locativ-comunală și amenajare, Ion Burdiumov, la ședința serviciilor municipale.

24 octombrie: Peste 920 de elevi vor avea acces la cel mai mare stadion de fotbal (dimensiuni standard) de la o instituție de învățământ din municipiu. Terenul a fost inaugurat, joi, la Liceul Teoretic „Universul” din cartierul Telecentru. Stadionul a fost construit de Primăria Chișinău în parteneriat cu Federația Moldovenească de Fotbal.

24 octombrie: Primăria municipiului Chișinău informează despre inițierea procesului de elaborare a proiectului de decizie cu privire la aprobarea și punerea în aplicare a taxelor locale pe anul viitor. În acest context, joi a avut loc masa rotundă la care au participat și membrii Consiliului consultativ economic, financiar și business social-responsabil, reprezentanții ai Asociației Investitorilor din România în Republica Moldova și al Programului Comunitatea Mea.

25 octombrie: Direcția generală mobilitate urbană a Consiliului Municipal Chișinău, în colaborare cu Ministerul Culturii, desfășoară scanarea topografică a străzii 31 August 1989, pe tronsonul dintre străzile Mitropolit Gavriil Bănulescu-Bodoni și Alexandr Pușkin.

28 octombrie: Aproape 390 de muncitori sunt implicați zilnic în salubrizarea manuală a municipiului Chișinău. Aceștia fac curățenie în spațiile publice, în curțile blocurilor locative, pe platformele pentru colectarea gunoiului, pe terenurile de joacă și pe cele sportive. Săptămâna trecută au fost efectuate 238 de rute de evacuare a deșeurilor.

28 octombrie: În Chișinău sunt conectate la agentul termic 1205 blocuri locative din totalul de 2701. Au primit căldură 130 de grădinițe din 133, 39 de școli din 143 și 37 de instituții medicale din totalul de 70, a anunțat șeful adjunct al Direcției generale locativ-comunală și amenajare, Ghenadie Dubița, la ședința serviciilor municipale.

28 octombrie: Toate panourile și dispozitivele publicitare din municipiul Chişinău sunt incluse pe o platformă GIS, unde pot fi verificate dacă sunt legal amplasate. Despre aceasta a anunțat viceprimarul capitalei, Ilie Ceban, la ședința serviciilor municipale, precizând că, acum trei săptămâni, a fost inițiat un proces de inventariere.

29 octombrie: Dosarele privind finanțarea nerambursabilă a proiectelor culturale pentru anul viitor pot fi depuse începând de vineri, 1 noiembrie, până la sfârșitul lunii. Solicitările vor fi înaintate la sediul Direcției generale cultură și patrimoniu cultural a Primăriei municipiului Chișinău sau pe adresa electronică: directia.cultura@pmc.md.

29 octombrie: Un nou teren marinăresc de joacă pentru copii a fost instalat în parcul-pădure Râșcani. Un teren similat, cu figurine de scoici și caracatițe, a apărut acum o săptămână în parcul „La Izvor”. Direcția generală locativ-comunală și amenajare menționează că terenul de joacă pentru copii include tobogane și leagăne, iar suprafața este acoperită cu dale de cauciuc, pentru siguranța celor mici.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.

IPN LIVE