RETROSPECTIVA „IPN CHIȘINĂU”

RETROSPECTIVA lunii MARTIE. Cele mai importante știri din fluxul „IPN Chișinău”

1 martie: Peste 140 de copii frecventează cele zece centre de zi pentru copii și familii în situații de risc, deschise în anul 2023 de către Primăria municipiului Chișinău în parteneriat cu UNICEF. Băieți și fete cu vârste cuprinse între 7 și 18 ani și familiile acestora, inclusiv refugiați, au acces la servicii și programe specializate, care includ asistență personalizată, consiliere psihologică individuală și de grup, precum și acces la spații dotate cu materiale didactice, echipamente robotice.

1 martie: Persoanele juridice vor obține dreptul de utilizare a simbolicii locale a municipiului Chișinău în baza unui nou regulament, aprobat în ședința Consiliului municipal Chișinău. Documentul vine cu o abordare exhaustivă a noțiunii de simbolică locală. Dacă până acum aceasta se referea doar la toponimicul Chișinău, de acum încolo va cuprinde stema și drapelul municipiului Chișinău, stemele și drapelele sectoarelor din componența orașului, denumirea oficială sau istorică „Chișinău, precum și sectoarelor capitalei, scrise cu orice tip de caracter și traducerile lor, folosite separat sau în îmbinare cu alte elemente verbale sau figurate. Noțiunea se referă și la imaginea monumentelor de arhitectură și a monumentelor istorice din municipiul Chișinău.

2 martie: Anual în cimitirele din Chișinău sunt efectuate până la 5000 de înhumări. Din cele zece cimitire pe care le gestionează întreprinderea municipală „Combinatul Servicii Funerare”, înhumările au loc, preponderent, pe teritoriul cimitirului „Sf. Lazăr”. Din cauza lipsei de spațiu disponibil, este stopată arendarea locurilor de înhumare la cimitirul „Central” din strada Armenească, cu unele excepții.

2 martie: Organizațiile de tineret din capitală și suburbii pot accesa fonduri nerambursabile, pentru a implementa proiecte care să promoveze dezvoltarea personală și profesională a tinerilor. Aceasta a devenit posibilă datorită programului municipal de granturi lansat de Primăria Chișinău, cu un buget total de 2,5 milioane de lei. Proiectele pot fi depuse în format electronic până la 19 martie.

4 martie: Rutele municipale de autobuz nr. 14 și nr. 15, lansate anul trecut, nu vor fi închise. Nici nu s-a pus în discuție acest subiect, precizează primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban în contextul unor informații din teritoriu. „Îndemn locuitorii din orașul Codru să nu dea atenție zvonurilor răspândite prin suburbie, am înțeles că unii din Primăria Codru colectează semnături de la oameni și îi mint că vom închide rutele. Nu îi credeți”, este mesajul primarului general.

4 martie: În municipiul Chișinău a început campania de salubrizare de primăvară. Ca în fiecare an, vor fi implicate toate entitățile municipale, dar și voluntarii. „Vreau să fac un apel către toți locuitorii din municipiul Chișinău: în fiecare zi să se alăture la campaniile noastre de salubrizare, astfel vom avea un oraș mai curat, dar și să îi rog cei care nu dau curs acestei invitații să se abțină de la depozitarea deșeurilor și deteriorarea bunurilor”, a menționat șeful Direcției generale locativ-comunală și amenajare, Ion Burdiumov, la ședința operativă a serviciilor municipale.

4 martie: În jur de 1000 de câini din stradă ar urma să fie sterilizați în Chișinău pe parcursul acestui an. Municipalitatea va selecta prin concurs o companie responsabilă de capturarea maidanezilor și va desfășura o campanie de încurajare a adopției animalelor fără stăpân. Șeful interimar al întreprinderii municipale „Supravegherea și protecția animalelor”, Ruslan Darie, a declarat că maidanezii sunt sterilizați, deparazitați și plasați pe teritoriul azilului municipal. Evidența este dusă conform registrului electronic.

5 martie: Un nou teren de fitness/work-out a fost amenajat în sectorul Râșcani al capitalei. Iar în sectorul Buiucani a fost instalat un teren de joacă. Direcția generală locativ-comunală și amenajare precizează că noi tobogane și leagăne multicolore de diferite forme au fost amenajate pe strada Alba-Iulia, 113. În total, urmau să fie amenajate 10 astfel de terenuri de joacă pentru cei mici, patru dintre care sunt deja finalizate. Lucrările fac parte din „Programul municipal cu destinație specială de construcție și amenajare a locurilor de joacă pentru copii în curțile blocurilor locative”.

6 martie: Municipalitatea Chișinău va instala în acest an peste 150 de panouri informative electronice în stațiile de așteptare a transportului public. Viceprimarul Ilie Ceban a precizat că până în prezent au fost instalate cinci astfel de panouri, pe care pasagerii pot urmări în cât timp ajunge în stație troleibuzul sau autobuzul pe care îl așteaptă.

6 martie: Municipalitatea își propune să definitiveze tichetarea electronică în transportul public până în anul 2025. A fost selectată o companie din România care va elabora un studiu pe acest subiect. Viceprimarul municipiului Chișinău, Ilie Ceban, a precizat că prin intermediul proiectului „MOVE IT like Lublin”, finanțat de Uniunea Europeană, municipalitatea a selectat domeniile de dezvoltare împreună cu partenerii externi, unul din aceste obiective fiind tichetarea electronică.

7 martie: Traficul rutier pe bulevardul Decebal din capitală va fi sistat parțial până pe 4 aprilie, pe prima bandă a tronsonului de drum cuprins între bulevardul Iuri Gagarin și strada Trandafirilor, direcția de deplasare spre bulevardul Gagarin (partea impară). Primăria municipiului Chișinău precizează că măsura este luată în legătură cu necesitatea executării lucrărilor de reparație curentă  a trotuarelor pe bulevardul Decebal.

8 martie: Circulația rutieră pe bulevardul Ștefan cel Mare este restricționată temporar, în intervalul orelor 12.00 și 15.00, pe durata desfășurării marșului feminist organizat de Centrul pentru Politici, Inițiative și Cercetări „Platforma”. Primăria municipiului Chișinău menționează că traficul rutier pe bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt este sistat în perimetrul străzilor Ismail și Ion Creangă, intrarea în Parcul Dendrariu.

12 martie: Primăria Chișinău scoate la vânzare mai multe terenuri din intravilanul municipiului. Licitația funciară cu strigare urmează să aibă loc pe 29 martie, la concurs fiind expuse 16 terenuri cu diverse destinații. Loturile selectate pentru licitație au suprafețe cuprinse între 0,0379 ha și 1,6521 ha, iar prețul inițial variază de la 500 000 de lei până la 50 000 000 de lei.

12 martie: Programul pentru o învățare mai bună se extinde în alte patru instituții de învățământ din Chișinău. Este vorba despre liceele „Antioh Cantemirˮ, „Gloria”, „Matei Basarabˮ și „Daciaˮ. Valentin Crudu, șeful Direcției Managementul instituțional la DGETS a municipiului Chișinău, a menționat că în contextul crizei umanitare, depășirea factorilor de stres în instituția de educație reprezintă o provocare care trebuie să aibă ca finalitate starea de bine atât a elevului, cât și a cadrului didactic. Trainingul la care participă cadrele didactice din instituțiile menționate își propune să contribuie la bunăstarea acestora. Ulterior rețeaua de suport se va extinde și va asigura un climat psihoemoțional favorabil pentru angajații din domeniul educației, elevi și familiile acestora.

12 martie: Primarul Chișinăului, Ion Ceban, și viceprimarul Ilie Ceban participă, la Barcelona, la cea de-a doua întâlnire globală a Programului „Parteneriate pentru Orașe Durabile”, care adună reprezentanți din peste 100 de orașe și municipii. Adunarea are loc într-un moment important, deoarece pentru multe dintre cele 57 de parteneriate dintre orașe 2024 va fi ultimul an de implementare, a precizat primarul Ion Ceban.

13 martie: Municipalitatea a lansat platforma de informare „e-tineret.md” – un portal online dedicat tinerilor, oferindu-le acces rapid și ușor la o gamă largă de informații despre resursele disponibile pentru dezvoltarea personală și profesională de la centrele de tineret și organizații de tineret din Chișinău. Accesând site-ul, persoanele interesate pot găsi cele mai actuale informații despre evenimentele aranjate într-un calendar lunar.

13 martie: De la deschiderea în Chișinău a centrului maternal de plasament pentru mamă-copil, în luna iulie 2023, i-au trecut pragul 11 mame cu 22 de copii. Municipalitatea menționează că centrul este o oază de sprijin și prevenire a abandonului. Este un serviciu gratuit și confidențial, care activează în regim non-stop. Primul centrul maternal pentru cuplul mamă-copil/copii cu vârsta mai mare de 6 ani din capitală a fost creat pentru a preveni violența dură în familie și separarea copiilor de mamele lor. Centrul oferă găzduire, mediu sigur și de suport mamelor cu copii victime ale violenței în familie sau a traficului de ființe umane, servicii de dezvoltare a abilităților parentale ale mamelor aflate în situație de risc social, consiliere psihologică.

15 martie: O nouă grupă-creșă a fost deschisă după reparație capitală la Grădinița nr. 56 din sectorul Râșcani al capitalei. Grădinița urmează să beneficieze de programul de eficiență energetică, prin reabilitarea fațadei, în valoare de un milion de lei. Primarul general, Ion Ceban, și-a exprimat speranța că toți beneficiarii noii grupe se vor adapta ușor și se vor simți confortabil, pentru a avea o copilărie fericită. „Mulțumim tuturor pentru implicare. Împreună putem face față cererii sporite de locuri în creșe și grădinițe”, a mai spus primarul. Contribuția Primăriei Municipiului Chișinău în cadrul acestui proiect este de 146 mii lei, bani care au fost alocați pentru etapa de reabilitare capitală a spațiilor.

18 martie: Din august 2024, numărul statelor de personal în școli va fi în conformitate cu numărul de elevi pe care îi are instituția respectivă. Șeful adjunct al Direcției generale educație, tineret și sport a Primăriei municipiului Chișinău, Andrei Pavaloi, a menționat că este vorba despre un ordin emis de Ministerul Educației și Cercetării, care va afecta în special instituțiile mici. Acest lucru se va întâmpla preponderent în suburbiile municipiului, dar și în unele școli din oraș care au un număr mai mic de 200-300 de elevi, a precizat Andrei Pavaloi la ședința serviciilor municipale.

19 martie: Primăria propune Consiliului municipal Chișinău procurarea a 43 de troleibuze cu rulaj din Riga. Unitățile de transport cu parcurs de model Skoda 24 Tr și Grand Solaris Trollino 18 au fost scoase la licitație de către Întreprinderea de transport public „Rigas Satiksme” din capitala Letoniei. Troleibuzele sunt dotate pentru confortul călătorilor cu instalație de climatizare și sistem de încălzire separat în salon. Unitățile de transport au ușile acționate independent, având comandă de deschidere şi închidere pentru fiecare ușă de la postul de conducere, cât și posibilitatea de eliberare și blocare a comenzii de deschidere a ușii de către călători, de la postul de conducere. În caz de urgență, după oprirea vehiculului ușile pot fi deschise atât din interior cât și din exterior, chiar și în absența alimentării cu energie electrică.

21 martie: O creșă urmează să fie amenajată în cadrul Direcției generale cultură și patrimoniu cultural. Este un proiect pilot inițiat de Primăria Chișinău care vine în sprijinul părinților și creează locuri de muncă prietenoase acestora. Potrivit municipalității, creșele la locul de muncă sunt tot mai populare. Și asta pentru că părinții își doresc să se încadreze mai rapid în câmpul muncii, iar angajatorii să le ofere mai multe posibilități tinerilor specialiști.

21 martie: Cinci sute de unități de transport din municipiul Chișinău sunt dotate cu utilaj bactericid. Echipamentele de dezinfectare a aerului sunt instalate pentru a proteja călătorii de virusuri și bacterii și pentru a preveni răspândirea acestora. Primăria Chișinău precizează că recirculatorul cu raze ultraviolete este recomandat de experți și specialiști în sănătate publică. Acesta este proiectat pentru a dezinfecta aerul în prezența persoanelor.

21 martie: Primăria municipiului Chișinău și asociația obștească „Centrul de Caritate pentru Refugiați” au semnat un Acord de colaborare pentru un termen de 5 ani. Documentul prevede protecția drepturilor omului, dezvoltarea proiectelor în domeniile sociale, bunei guvernări și administrare, dar și consolidării sistemului educațional, al sănătății și dezvoltării timpurii, cu accent pe copiii refugiați din Ucraina. Potrivit unui comunicat de presă al municipalității, părțile intenționează să identifice modalități de cooperare bilaterale pentru a spori implementarea de programe umanitare, sociale și de protecție a drepturilor omului, să facă schimb de informații pentru a consolida implementarea comună a proiectelor.

26 martie: Locuitorii capitalei din sectorul particular, precum și gestionarii fondului locativ, sunt atenționați să nu arunce deșeuri vegetale în containerele de la platformele municipale. Și anume este vorba despre iarbă, frunze uscate, resturi de plante, ramuri de la copaci sau arbuști. În contextul Campaniei de salubrizare de primăvară în municipiul Chișinău, Regia „Autosalubritate” atenționează cetățenii să respecte regulile de colectare a deșeurilor vegetale și să le depună în locurile special destinate. De asemenea, gestionarii fondului locativ sunt rugați să informeze muncitorii responsabili de salubrizare în curțile de bloc despre modul corect de stocare a deșeurilor vegetale.

28 martie: Primăria municipiului Chișinău și Direcția generală pentru protecția drepturilor copilului au lansat o campanie de informare care are ca scop prevenirea conflictelor și optarea pentru relații mai bune în familie.

29 martie: Circulația transportului pe 30 martie va fi parțial sistată, pe o singură bandă, de la IMSP Spitalul Clinic Municipal „Gheorghe Paladi”, strada Melestiu, 20, continuând pe viaduct, strada Ciuflea, bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt, până la Arcul de Triumf din Scuarul Catedralei Mitropolitane, cu redirecționarea transportului pe străzile adiacente. Restricționarea este valabilă pentru intervalul orelor: 10.00-14.00.

29 martie: Primăria municipiului Chișinău anunță lansarea Platformei pentru Chișinău – Capitala Europeană a Tineretului 2027. Prin această platformă, municipalitatea își propune să colecteze idei inovatoare, să identifice nevoile specifice ale tinerilor din oraș și să elaboreze un plan de acțiuni complex, care să reflecte aspirațiile și potențialul orașului candidat pentru titlul de Capitală Europeană a Tineretului.

30 martie: Începând cu ziua de luni, 1 aprilie, părinții din Chișinău pot depune online actele pentru înscrierea copiilor în clasa întâi. Procedura prevede două etape. Prima se va desfășura în perioada 1 aprilie-24 mai, iar cea de-a doua este planificată pentru 3-17 iunie. Prima etapa presupune depunerea și validarea cererilor, a actelor de înscriere în clasa întâi a copiilor care împlinesc vârsta de șapte ani până la 1 septembrie 2024. Este obligatoriu ca viza de reședință a copilului să corespundă cu districtul școlar. Dosarul de înscriere va fi depus pe platforma escoala.chisinau.md și va include cererea de înscriere a copilului, buletinul de identitate al părintelui sau reprezentantului legal al copilului și certificatul de naștere al copilului, precizează Primăria Chișinău.

30 martie: La Chișinău se desfășoară un eveniment anual care aduce împreună tineri pasionați de arta teatrală – Festivalul municipal de Teatru pentru Tineri „OSTENDE”. Sâmbătă, 30 martie,  trupele de teatru incluse în programul festivalului concurs vor evolua începând cu ora 11.00 la Teatrul Național „Satiricus Ion Luca Caragiale”. Până pe 5 martie, trupele interesate au completat formularul de înregistrare. După o analiză a materialelor video trimise, au fost selectate trupele de teatru care au fost incluse în programul festivalului concurs.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.