RETROSPECTIVA „IPN CHIȘINĂU”

RETROSPECTIVA lunii FEBRUARIE. Cele mai importante știri din fluxul „IPN Chișinău”

1 februarie: Primarul municipiul Chișinău, Ion Ceban, a anunțat că Ministerul Educației și-a numit conducător la Direcția municipală educație, tineret și sport. Potrivit lui, guvernarea, dacă a numit conducerea DGETS, acum să-și asume și responsabilitățile financiare pentru domeniul educațional. „Cei de la guvernarea PAS cu tot dinadinsul își doresc controlul asupra instituțiilor statului, mai nou și al celor municipale și locale, mai ales în an electoral”, a declarat edilul.

1 februarie: Pomul de Crăciun din Piața Marii Adunări Naționale este despodobit, anunță Primăria municipiului Chișinău. Odată cu aceasta, își încheie activitatea și Târgul de Crăciun.

2 februarie: În Consiliul municipal Chișinău au fost constituite trei fracțiuni. Este vorba despre fracțiunile cu cele mai multe mandate – Mișcarea Alternativa Națională, Partidul Acțiune și Solidaritate și Partidul Socialiștilor. Ședința a început la 10.00, cu scandal și acuzații reciproce. Consiliera PAS, Zinaida Popa, a blocat tribuna centrală, cerând ca pe ordinea de zi să fie incluse mai multe chestiuni, inclusiv audieri ale responsabililor din domeniul social. Consilierii din Mișcarea Alternativa Națională și cei din Partidul Socialiștilor nu au susținut propunerile, insistând ca pentru început să fie create fracțiunile și comisiile permanente ale CMC.

3 februarie: Centrul Municipal de Tineret Chișinău recrutează tinerii în echipa de voluntari. Adolescenții își vor desfășura activitatea în cadrul Serviciului dezvoltare personală și animarea timpului liber al tinerilor, precum și Serviciului voluntariat și informarea tinerilor.

6 februarie: În municipiul Chișinău va fi făcută o evaluare a întregului spectru de servicii medico-sociale prestate pentru ca ulterior să fie stabiliți pașii de parcurs pentru dezvoltarea acestora. Accentul va fi pus pe accesibilitate, pe o infrastructură mai prietenoasă persoanelor cu cerințe speciale. Municipalitatea își propune în continuare să crească capacitățile centrelor care au fost deschise recent.

6 februarie: Lucrările de reabilitare a Complexului memorial „Cimitirul Eroilor” de pe bulevardul Decebal din capitală avansează. Echipele de muncitori lucrează acum în scuarul din fața scărilor, acolo unde a început amenajarea bordurilor și pavajului. De asemenea, au fost deja construite mai multe elemente ale scărilor și aleilor din zonă.

7 februarie: Trei spitale, cinci grădinițe și 14 licee din Chișinău au beneficiat de proiecte de eficiență energetică și reabilitare termică, în valoare de 25 de milioane de euro acordați de BERD și BEI. Alte 27 de instituții educaționale au fost reabilitate termic din bugetul municipal, iar la zeci de blocuri de locuit au fost efectuate lucrări de izolare termică.

8 februarie: Numărul autobuzelor emise zilnic pe linie pe rutele municipale a crescut de la 85, în anul 2020, la 145, în februarie 2024. Dintre acestea, 99 de unități deservesc rutele suburbane, iar 46 – rutele urbane. Primăria municipiului Chișinău precizează că, în perioada anilor 2019-2023, a deschis, majorat și extins rutele de autobuz care circulă în și dinspre suburbii. Aceasta a fost posibil datorită procurării a 184 de unități.

9 februarie: Un nou teren de joacă pentru copii, cu tobogane și leagăne multicolore, a fost amenajat pe strada Gheorghe Asachi din Chișinău, cartierul Telecentru. Anterior pe acest loc se aflau elemente de joacă vechi și uzate, totul fiind într-o stare deplorabilă, precizează Direcția generală locativ-comunală și amenajare.

12 februarie: Primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban, susține că nu ar fi rău ca în sălile de clasă din școli să fie instalate camere de supraveghere. Declarația a fost făcută ca urmare a unui caz în care un profesor dintr-un liceu din capitală ar fi lovit un copil.

12 februarie: În Piața Marii Adunări Naționale și în sectoarele orașului vor fi autorizate locuri pentru comercializarea mărțișoarelor, a suvenirelor și a florilor de grădină. Locurile de comerț au fost stabilite pentru perioada 12 februarie-10 martie în contextul sărbătorilor de primăvară: „Valentine’s Day”, „Dragobete”, „Mărțișor” și „8 Martie”.
 
12 februarie:
Gimnaziul internat nr. 3 din capitală a fost reorganizat în Complexul educațional STEAM. Procesul a inclus reparația blocurilor, instituția fiind inclusă și în programul de eficiență energetică și reabilitare termică a clădirilor din Chișinău, lansat de Primăria municipiului în anul 2021. În lucrările de reparație Primăria Chișinău a investit aproape 26 de milioane de lei. Totodată, instituția a beneficiat și de un proiect privind dotarea laboratorului de fizică în sumă de 30 000 mii de dolari din partea organizației UN Women Moldova.

13 februarie: Acordeonistul și dirijorul Mihai Amihalachioaie va fi condus pe ultimul drum pe 14 februarie. Ceremonia funerară va avea loc la Palatul Național „Nicolae Sulac”, începând cu ora 10.00. La ora 12.00 corpul neînsuflețit va fi însoțit la Cimitirul Central din Chișinău, unde va fi înhumat.

13 februarie: Pe mai multe rute de troleibuz și autobuz din capitală călătoria poate fi achitată la validatoarele staționare. Imediat după achitare, călătorul primește o notificare de confirmare a plății în aplicația băncii sau prin SMS. Plata prin validator poate fi demonstrară controlorului prin apropierea de POS terminal a cardului sau a dispozitivului cu care a fost achitată călătoria. Controlorul va primi o notificare care confirmă plata fără numerar. Cu precizări în acest sens vine Primăria municipiului Chișinău.

14 februarie: Traficul rutier pe prima bandă a bulevardului Renașterii Naționale, tronsonul cuprins între străzile Florilor și Albișoara, va fi suspendat în perioada 15 februarie - 15 martie. Este vorba despre direcția de deplasare către strada Albișoara. Primăria municipiului Chișinău menționează că măsura este luată în legătură cu necesitatea executării lucrărilor de reparație a trotuarelor din sectorul Râșcani.

14 februarie: Pe strada Igor Vieru, 17 din sectorul Ciocana al capitalei s-au încheiat lucrările de amenajare a terenului de fitness și workout, anunță Direcția generală locativ-comunală și amenajare. Potrivit DGLCA, un alt teren de acest tip este instalat și pe str. Mihail Sadoveanu, 6/6 din același sector. Lucrările deja au fost începute.

14 februarie: Traficul rutier pe prima bandă a bulevardului Renașterii Naționale, tronsonul cuprins între străzile Florilor și Albișoara, va fi suspendat în perioada 15 februarie - 15 martie. Este vorba despre direcția de deplasare către strada Albișoara.

15 februarie: În perioada anilor 2020-2023, municipalitatea a alocat fonduri de peste 37 de milioane de lei pentru reparația, modernizarea și extinderea școlilor din suburbiile Chișinăului. Banii au fost alocați pentru construcția de noi încăperi pentru studii, reabilitarea termică, schimbarea sistemelor de încălzire, reparația capitală a acoperișurilor, construcția terenurilor de sport, precum și dotarea cu utilaje și mobilier.

16 februarie: Elevi ai școlilor de muzică și arte din întreaga țară sunt invitați să participe la concursul național de muzică academică „Eugen Doga”. Evenimentul este organizat pe 13 aprilie, pentru a promova creația artistică a compozitorului Eugen Doga și a asigura schimbul de experiență între instituțiile de învățământ artistic.

19 februarie: În municipiul Chișinău agențiile de turism au prestat, în ianuarie-septembrie 2023, servicii turistice pentru 324,3 mii de turiști, cu 13,5% mai mult în comparație cu aceiași perioadă a anului 2022. Se atestă o creștere a numărului de turiști cazați în municipiul Chișinău, cu 38,8% în comparație cu anul 2022, dintre care majoritatea vizitează Chișinău pentru recreere și 1,1% sunt persoanele care au sosit cu scop de afaceri. Turiștii care vin în oraș sunt predominant cetățeni din țările vecine, precum România și Ucraina. Despre situația în domeniul turismului din Chișinău și perspectivele de dezvoltare am vorbit cu șeful Direcției generale economie, comerț și turism, Roman Vitiuc.

19 februarie: La fel ca și anul trecut, în incinta Primăriei municipiului Chișinău vor fi vernisate desenele elevilor din școlile din Chișinău în cadrul expoziției „Copiii pentru pace”. „Sâmbătă se împlinesc doi ani de la începerea războiului în Ucraina. Am condamnat din prima zi acest război, invazia asupra Ucrainei. Și din prima zi, noi, municipalitatea, ne-am implicat la maximum pentru a ajuta cetățenii ucraineni”, a declarat primarul Ion Ceban la ședința săptămânală a serviciilor municipale.

19 februarie: Săptămâna aceasta va fi dat în exploatare un bloc nou pe teritoriul Grădiniței-creșă nr. 125 din sectorul Centru al capitalei. Este vorba despre construcția unei anexe pentru încă două grupe. De asemenea, a fost reconstruit capital spațiul pentru o grupă deja existentă în cadrul instituției. În cadrul proiectului realizat de municipalitate a fost amenajat teritoriul și terenul de joacă. Au fost construite pavilioane noi pentru trei grupe de copii.

19 februarie: În municipiul Chișinău există mai multe tipuri de platforme, unde deșeurile generate trebuie sortate în patru fracții sau două fracții. Unul dintre tipuri este cel standard, unde sunt amplasate patru containere – câte unul de culoare verde, albastră, galbenă (pentru fiecare tip de deșeu reciclabil) și containere zincate pentru deșeurile mixte/amestecate. La aceste platforme, deșeurile sunt sortate în patru fracții: carton/hârtie, metal/plastic/pet/tetra pak, sticlă și deșeuri mixte.

21 februarie: În cadrul Grădiniței-creșă nr. 125 „Romanița” din sectorul Centru al capitalei au fost inaugurate trei grupe într-un bloc nou construit. Municipalitatea precizează că proiectul, care a prevăzut construcția unei anexe pentru două grupe și reparația capitală a unei alte grupe de copii, a costat 9,3 milioane de lei. În cadrul evenimentului de inaugurare, primarul Ion Ceban a declarat că municipalitatea va continua să susțină domeniul educațional, pe partea de infrastructură – reparația, extinderea și modernizarea clădirilor instituțiilor, pentru a crea condiții cât mai bune de activitate copiilor și educatorilor, pentru ca tinerii specialiști să rămână să muncească acasă și să educe o generație bine instruită, viitorul de mâine al țării.

21 februarie: Direcţia generală locativ-comunală şi amenajare a instalat 267 de terenuri de joacă din 2019 și până la sfârșitul anului 2023. În anul curent, sunt în lucru circa 160 de solicitări de amenajare a terenurilor, a precizat șeful direcției, Ion Burdiumov. În unele cazuri nu este posibil să fie instalat un teren de joacă standard în locul unde solicită cetățenii și sunt întreprinse acțiuni pentru a fi identifică soluția optimă. „Pentru anul 2024 avem în lucru aproximativ 160 de cereri de a fi instalate terenuri de joacă, dintre care la jumătate deja din cele rămase sunt probleme tehnice. Unde le-ar fi comod cetățenilor să fie instalate aceste terenuri de joacă sunt rețele tehnice, de exemplu, de termoficare, gaze, apă, rețele electrice, și nu este posibil din punct de vedere tehnic, dar în cazurile date noi mergem la fața locului și găsim soluții. Nu instalăm teren standard, dar instalăm separat elemente de joacă, figurine, care sunt agreate cu locuitorii și, respectiv, mergem pe această soluție”, a comunicat șeful direcţiei.

21 februarie: Două sute de blocuri locative din Chișinău au fost reparate capital de la lansarea programului municipal acum doi ani. Intervențiile au vizat reapariția acoperișurilor deteriorate, rețelelor inginerești în locurile de uz comun și schimbarea geamurilor din scările de bloc. Șeful Direcţiei generale locativ-comunală şi amenajare, Ion Burdiumov, a comunicat că în anul curent se planifică continuarea lucrărilor de reparație. Odată cu intrarea în vigoare a Legii cu privire la condominiu în 2022, se permite intervenții în blocurile locative doar prin programe municipale. Dacă până în prezent direcția a avut voie să intervină având solicitări de la locatarii blocurilor, acum poate interveni doar prin programe municipale, a precizat șeful direcției.

23 februarie: Muzeul de Istorie al Orașului Chișinău găzduiește două expoziții documentare dedicate datei dramatice de 24 februarie, când se împlinesc doi ani de la începutul războiului din Ucraina. Lucrările prezintă tururi virtuale cu tehnologie VR care redau imagini ale infrastructurii, complexelor locative și monumentelor de patrimoniu cultural distruse în Ucraina, dar și obiecte-atribute de război care au devenit mărturii pentru istorie.

28 februarie: În patru ani, Primăria municipiului Chișinău a investit peste 67 de milioane de lei în construcția, extinderea, reparația, modernizarea și dotarea grădinițelor din suburbii. Potrivit primarului Ion Ceban, acesta este un efort comun al municipalității și administrațiilor locale din suburbii, care are ca rezultat crearea a sute de locuri pentru copii în grădinițe și a zeci de oportunități noi de angajare în sistemul educației.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.