RETROSPECTIVA IPN „CHIȘINĂU”

RETROSPECTIVA lunii IULIE. Cele mai importante știri din fluxul IPN „Chișinău”

1 iulie: Primăria municipiului Chișinău va oferi un suport financiar a câte 100 de mii de lei familiilor polițistului de frontieră și agentului de securitate uciși la aeroport în urma unui atac armat. Banii vor fi alocați din fondul de rezervă al municipiului.

3 iulie: Prima etapă de înmatriculare în liceele din Chișinău începe pe data de 7 iulie și se va încheia pe data de 28 iulie. Pentru anul de studii 2023-2024 au fost planificate 5 520 de locuri pentru 216 clase. La ședința Primăriei, Andrei Pavaloi, șef adjunct al Direcției generale educație, tineret și sport, a declarat că admiterea va avea loc în 98 de instituții de învățământ secundar, dintre care 83 sunt  publice, iar 15 sunt private. A doua etapă de admitere va avea loc în perioada 7-10 august.

3 iulie: În Parcul Dendrariu din capitală a fost amenajat un teren de fitness și workout. Direcția generală locativ-comunală și amenajare precizează că tot aici au fost instalate două mese de tenis și armwresling.

4 iulie: Peste patru mii de copii s-au odihnit deja în taberele din afara Chișinăului. Pentru alți copii sejurul a început sau urmează să înceapă, în timp ce taberele cu sejur de zi din oraș și-au încheiat deja activitatea. Pentru sezonul estival 2023 administrația publică locală a pregătit 14 tabere cu sejur de zi în baza instituțiilor de învățământ, trei tabere constante, 13 tabere sportive în afara orașului, precum și diverse tabere tematice.

5 iulie: Brandul Republicii Moldova – Pomul Vieții a apărut în centrul capitalei, pe bulevardul Grigore Vieru, sub formă de pavaj. Primăria Chișinău anunță că lucrările sunt pe ultima sută de metri.

5 iulie: Un centru de zi pentru îngrijirea copiilor cu vârsta de la patru luni până la trei ani a fost deschis pe strada Cuza Vodă, 29/4 din capitală. Minorii din familii care se află în situații de risc vor primi gratuit alimentație adaptată vârstei și cerințelor individuale, precum și vor beneficia de activități educaționale. Pentru a facilita accesul părinților și copiilor la acest serviciu social este asigurat și un abonament gratuit pentru călătoriile cu transportul public.

6 iulie: La Chișinău au ajuns primele două autospeciale cu încărcare laterală, din cele șase achiziționate de municipalitate. Celelalte patru camioane de colectare vor fi livrate către Regia „Autosalubritate” până la sfârșitul lunii curente. Primăria capitalei precizează că 44 de autospeciale noi vor ajunge la Chișinău în cadrul proiectului „Deșeuri Solide Chișinău”, finanțat de către Primăria municipiului Chișinău, BERD și E5P.

11 iulie: Începând cu luna iulie, se majorează valoarea suportului acordat cuplurilor longevive și persoanelor centenare care au viză de domiciliu pe teritoriul municipiului Chișinău. Primăria capitalei precizează că în temeiul deciziei Consiliului municipal Chișinău, suportul financiar acordat soților la jubileul de 50 de ani de la oficierea căsătoriei constituie 5 700 de lei. La aniversarea a 60 de ani din ziua nunții – 7500 de lei, la 70 de ani de la căsătorie – 10 000 de lei per cuplu. Anterior toate categoriile de cupluri longevive beneficiau de suport financiar în valoare de 1 000 de lei. De asemenea, persoanele care au împlinit vârsta de 100 de ani și mai mult de la naștere vor beneficia de suportul financiar în mărime de 5000 lei.

11 iulie: Municipalitatea începe inventarierea construcțiilor nefinalizate de pe teritoriul orașului Chișinău, care sunt conservate sau abandonate mai mult de 3 ani. O dispoziție în acest sens a fost semnată de viceprimarul capitalei, Ilie Ceban. Inventarierea va fi efectuată de preturile de sector, iar Direcția generală arhitectură, urbanism și relații funciare, în colaborare cu Direcția autorizare și disciplină în construcții vor prezenta informația privind actele permisive emise pentru aceste obiective.

11 iulie: Capitala va găzdui timp de patru zile un festival dedicat marcării a 587 de ani de la prima atestare documentară a Chișinăului. Evenimentul „Te salut, Chișinău” se va desfășura în perioada 14-17 iulie. Manifestările cultural-artistice vor avea loc pe strada pietonală Eugen Doga. Festivalul va fi inaugurat vineri împreună cu Orchestra Fraților Advahov, Zinaida Julea, Fuego, Gabriel Nebunu, Maria Iliuț și „Crenguța de Iederă”, Nicolae Gribincea și „Plăieșii”.

12 iulie: Complexul Pilot de Pedagogie Curativă „Orfeu” a primit generatoare electrice de la UNICEF, cu sprijinul Guvernului Croației. Potrivit municipalității și donatorilor, generatoarele pot compensa întreruperile de curent electric și pot asigura o sursă de energie de rezervă în cazul defecțiunilor sau a unor situații de urgență. La ceremonia de donație, Andrei Pavaloi, șef adjunct al Direcției generale educație, tineret și sport, a declarat că evenimentele din Ucraina au afectat securitatea energetică și în instituțiile din Republica Moldova. Această donație reprezintă un sprijin important pentru instituțiile din municipiul Chișinău. Viceprimarul capitalei, Angela Cutasevici, a precizat că „Orfeu” reprezintă un complex educațional care include grădiniță, clase primare și clase gimnazial. Este o instituție deosebită prin abordarea și incluziunea copiilor în comunitate, dar și în sistemul educațional. Pe lângă studii, sunt asigurate activități de incluziune kinestezică, kinetoterapie etc. Generatoarele donate erau absolut necesare pentru a asigura securitatea energetică în instituția frecventată de peste 200 de copii.

13 iulie: Mame și copii din Moldova, dar și din Ucraina, care sunt victime ale violenței sau se află în diverse situații de dificultate, ar putea găsi adăpost într-un nou centru deschis la Chișinău. Serviciile vor fi disponibile și pentru mame cu trei sau mai mulți copii până la 18 ani. Viceprimarul capitalei, Angela Cutasevici, a menționat că în ultimii patru ani în Republica Moldova și-au pierdut viața din cauza violenței domestice 64 de femei, femei care, dacă ar fi avut posibilitatea de a se adăposti într-un spațiu sigur, s-ar fi salvat.  Este responsabilitatea autorităților locale să întreprindă acțiuni în vederea asigurării confortului, protecției atât a mamelor, cât și a copiilor. Având acest deziderat și înțelegând această nevoie, a fost inițiată dezvoltarea serviciului social Centrul maternal de plasament pentru cuplul mamă-copil victime ale violenței.

13 iulie: Direcția generală locativ-comunală și amenajare desfășoară lucrări de deratizare și dezinsecție în subsolurile și camerele de acumulare a deșeurilor în blocurile locative din Chișinău. Cheltuielile urcă la 833 de mii de lei. Pe parcursul săptămânii precedente au fost executate lucrări în 264 de blocuri, pe o suprafață de 135 de mii de metri pătrați. În total, pe parcursul a trei săptămâni, serviciile de profil au intervenit în 990 de blocuri de locuințe, pe o suprafață de 576 de mii de metri pătrați.

14 iulie: Cei care doresc să redescopere Chișinăul și-au dat întâlnire în orașul Alba-Iulia din România, unde au loc „Zilele Chișinăului”. Cu această ocazie, Muzeul Principia este gazda mai multor evenimente cultural-artistice. Șirul evenimentelor au început astăzi cu lansarea de carte „Identitățile Chișinăului. Arheologia Urbană”, autori  Sergiu Mustață și Alexandru Corduneanu. Este prezentată și o expoziție de fotografie documentară „Tramvaiul din Chișinău – o filă din istoria primului transport public”. Expoziția este desfășurată în cadrul proiectului științific Cultura promovării imaginii orașelor Republicii Moldova prin intermediul artei și mitopoeticii.

15 iulie: Evenimentul de inaugurare a festivalului „Te salut, Chișinău!”, consacrat aniversării a 587-a de la prima atestare documentară a orașului, a adunat locuitorii și oaspeții capitalei pentru a promova cultura și tradițiile naționale. Participanții la festival au devenit martorii unui caleidoscop de muzică și dansuri populare. Oamenii au avut posibilitatea să facă cunoștință cu meșteri populari din diferite colțuri ale țării, care și-au expus lucrările la un târg organizat pe strada pietonală „Eugen Doga”. Căciuli din blană de oaie, instrumente muzicale din lut, produse din piele – acestea sunt doar unele dintre obiecte care au fost prezentate publicului larg la târg. Dumitru Daraban, meșterul popular în prelucrarea pielii, practică această activitate din 1988. Mai devreme a lucrat în comerț, după care s-a îndreptat către activitatea preluată de la tată și bunic. Astăzi face portmonee, centuri pentru bărbați și pentru dame, cravașe pentru călăreț pentru jocheu, bice. Obiectele sunt confecționate din piele de bovine. În design utilizează simboluri daco-romane și flori.

17 iulie: Azi se fac 587 de ani de la prima atestare documentară a orașului Chișinău. În capitală vor avea loc mai multe evenimente culturale cu această ocazie. În holul Primăriei municipiului Chișinău sunt vernisate expoziția de carte dedicată filelor de istorie a orașului Chișinău și expoziție-poster „Cetățeni de Onoare ai municipiului Chișinău”. Iar în Scuarul „Mihai Eminescu poate fi urmărită expoziția de pictură „Chișinău prin morile timpului”, autor Iraida Ciobanu.

18 iulie: La solicitarea cetățenilor și inspirându-se din experiența mai multor capitale europene, municipiul Chișinău tinde spre un oraș cu infrastructură de sport și recreere modernă și accesibilă. Pe lângă amenajarea terenurilor de baschet, volei și minifotbal în curți și terenurilor de sport la instituțiile de învățământ, au fost montate terenuri de fitness și workout în spații publice și în curțile blocurilor locative, inclusiv pentru persoane cu nevoi speciale, dar și leagănele și mesele de șah. Despre întreținerea acestor zone și contribuția populației în păstrarea bunului public a vorbit șeful Direcției generale locativ-comunală și amenajare, Ion Burdiumov.

20 iulie: Zece troleibuze articulate achiziționate de municipalitate vor circula în curând pe străzile din Chișinău. Este vorba de lotul de troleibuze articulate de tip Ganz Solaris Trollino 18. Momentan acestea sunt în regim de testare. Unitățile sunt dotate cu aer condiționat, rampe pentru persoanele cu dizabilități și podea joasă.

21 iulie: Aproape 100 de tineri și tinere din municipiul Chișinău participă la o școală de vară desfășurată la Vadul lui Vodă. În cadrul Școlii de vară va fi discutată și Strategia de dezvoltare și inovare a sectorului de tineret din Municipiul Chișinău pentru anii 2023 – 2028, elaborată de Primăria Chișinău, cu suportul UNICEF Moldova. Primarul general, Ion Ceban, a menționat că la Chișinău bugetul pentru tineret a crescut în ultimii patru ani de 30 de ori: de la două milioane la 60 de milioane de lei. „Alocăm surse pentru deschiderea centrelor pentru tineret, consilii pentru tineri, diverse servicii, inclusiv media și cele de timp liber. Iar săptămâna viitoare urmează să fie lansat Programul economic pentru tineri și migranți, pentru educația antreprenorială și pentru cei care vor să-și deschidă o afacere”, a precizat edilul.

21 iulie: 18 instituții preșcolare din suburbii vor fi dotate cu seturi LEGO Duplo și jucării cognitive. Acțiunea a fost lansată de UNICEF și Primăria Chișinău la grădinițele nr. 24 și 144 din satul Colonița. Potrivit unui comunicat de presă al Primăriei Chișinău, acțiunea face parte din Programul UNICEF pentru educația timpurie a copilului și este concepută pentru a oferi în grădinițe o gamă largă de activități, cum ar fi desenatul, scrisul, povestitul, exprimarea emoțiilor și altele, ajutând copiii să dobândească calități de bază și să se dezvolte în timp ce se joacă.

22 iulie: Peste 150 de persoane au participat la a patra ediție a maratonului „Velo Road Chișinău”. Evenimentul sportiv a adunat copii, tineri, seniori și familii întregi care au traversat cu bicicleta, cu trotineta sau cu bicicleta electrică traseul stabilit de Centrul Municipal de Tineret Chișinău. Cursa de cicliști a fost însoțită de echipaje de poliție, inclusiv pe biciclete, pentru a asigura securitatea participanților la maraton.

26 iulie: Municipalitatea a lansat programul pilot „Start-up pentru tineri și migranți”. Acesta este orientat pe stimularea antreprenoriatului în rândurile tinerilor și migranților din municipiul Chișinău, prin facilitarea lansării și dezvoltării afacerilor sustenabile. Beneficiari ai programului pot deveni persoanele cu vârstele cuprinse între 18 și 40 de ani, care au viza de reședință în municipiul Chișinău. În cazul în care afacerea a fost creată deja, aceasta de asemenea, trebuie să fie în municipiu.

26 iulie: Aproximativ 1000 de locuri au rămas disponibile pentru înscrierea copiilor în clasa I, în municipiul Chișinău, după încheierea celor două etape de înscriere, pentru anul de studii 2023-2024, în instituțiile de învățământ primar și secundar. Părinții care încă nu au reușit să își înmatriculeze copiii în clasa întâi sunt îndemnați să o facă cât mai curând, prezentându-se fizic cu o cerere la instituțiile de învățământ care dispun de locuri libere.

27 iulie: Autoritățile publice locale din Chișinău au lansat două pagini web pentru a implica locuitorii capitalei în procesul decizional, dar și pentru a asigura transparența activităților desfășurate de instituțiile municipale. Este vorba despre portalurile proiecte.chisinau.md și transparenta.chisinau.md. Primăria capitalei precizează că pagina transparenta.chisinau.md reprezintă un portal structurat pe domenii de interes public, bazat pe surse veridice și oficiale. Pe această pagină web cetățenii pot accesa informații despre activitatea administrației publice locale Chișinău, bugetul local, cheltuielile publice, rezultatele licitațiilor și achizițiilor. Pe platforma proiecte.chisinau.md, cetățenii pot găsi informații despre cele mai importante proiecte, acțiuni și evenimente realizate de administrația publică locală în ultimii ani. Aici sunt disponibile pentru vizualizare, în format text și imagini, circa 1000 de proiecte implementate sau în desfășurare.

31 iulie: Alte două camioane de model MAN, cu încărcare laterală a deșeurilor, au ajuns în garajul întreprinderii Regia „Autosalubritate”. Camioanele au fost achiziționate de la compania sârbă Atrikod d.o.o., care a fost desemnată câștigătoarea licitației în cadrul proiectului „Deșeuri Solide Chișinău”. Valoarea totală a achiziției este de 1 200 013 euro. Primăria municipiului Chișinău menționează într-un comunicat de presă  că, în conformitate cu contractul de furnizare, autospecialele urmează să fie verificate de către consultanții internaționali și cei ai Regiei „Autosalubritate” pentru a se stabili dacă acestea corespund tuturor specificațiilor tehnice, după care vor fi puse pe linie.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.