RETROSPECTIVA „IPN CHIȘINĂU”

RETROSPECTIVA lunii AUGUST. Cele mai importante știri din fluxul „IPN Chișinău”

1 august: A II-a etapă de înscriere a elevilor la liceele din capitală începe astăzi, 1 august. Absolvenții clasei a X-a pot depune dosarul pe platforma escoala.chisinau.md până pe data de 4 august. După prima etapă de admitere au rămas neocupate 819 locuri. Șeful adjunct al Direcției generale educație, tineret și sport, Andrei Pavaloi, a declarat că la finalul primei etape de înscriere în clasa a X-a, anul de studii 2024-2025, la instituțiile de învățământ din subordinea municipalității au fost ocupate 4 427 de locuri din cele 5 246 de locuri planificate.

2 august: Cantina socială va fi deschisă și în luna august în sectorul Centru al capitalei și va oferi prânzuri calde pentru 100 de persoane nevoiașe, în baza listelor Direcției asistență socială din sector.

2 august: Adulții din Chișinău se pot înscrie gratuit la cursul de limba engleză pentru începători. Acesta este unul dintre cele mai solicitate cursuri din lista oferită de Centrul Municipal de Învățare și Educație a Adulților CMIEA.

2 august: Din luna septembrie, în școlile din Chișinău grupele cu program prelungit vor fi organizate gratuit pentru elevii din clasele primare. Cheltuielile vor fi acoperite din bugetul municipal. „Direcția generală educație, tineret și sport Chișinău a emis un ordin organizatoric în urma căruia directorii urmează să întreprindă anumite măsuri în vederea stabilirii numărului de grupe cu program prelungit din luna septembrie. Lucrul acesta se face regulamentar în primele două săptămâni”, a declarat șeful-adjunct al Direcției generale educație, Andrei Pavaloi.

3 august: Regia „Autosalubritate” a semnat un nou contract în cadrul proiectului „Deșeuri solide Chișinău”, cu compania turcă LIV MUH MUS INS LTD, care va supraveghea lucrările de recultivare și închidere a depozitului temporar de gunoi din sectorul Ciocana. De asemenea este prevăzută construcția unei noi stații de transfer cu o linie de sortare a deșeurilor municipale.

3 august: Direcția generală educație, tineret și sport a Primăriei municipiului Chișinău anunță că ajutorul material acordat familiilor defavorizate pentru pregătirea elevilor pentru noul an școlar 2024-2025 (etapa I) a fost transferat la Poșta Moldovei.

3 august: Capitala va găzdui pe 17 august prima ediție a Festivalului „DOR de Chișinău”, un eveniment menit să celebreze Zilele Diasporei, care se desfășoară anual la sfârșitul celei de-a treia săptămâni a lunii august. Anastasia Foiu, specialist în comunicare la Direcția generală cultură și patrimoniu cultural, a menționat că festivalul pune în valoare bogăția culturală și conexiunile puternice pe care le reprezintă diaspora moldovenească, aducând împreună comunitatea diasporei din întreaga lume pentru a consolida legăturile și a împărtăși experiențe.

5 august: Aproximativ 200 de copii refugiați din Ucraina au solicitat înmatricularea în clasa întâi, în 31 de școli din Chișinău. Direcția generală educație, tineret și sport menționează că 159 de copii ucraineni vor frecventa instituțiile municipale cu predare în limba rusă, 31 de copii au fost înmatriculați în școlile cu predare în limba ucraineană și șapte persoane au ales instituțiile cu predare în limba română.

5 august: Marți vor fi anunțate rezultatele de admitere pentru etapa a doua de înmatriculare a elevilor în clasa a X-a. Apoi, în perioada 7-9 august, elevii admiși vor merge să depună dosarele în instituțiile pe care le-au selectat. La ședința operativă de la Primăria capitalei, șeful adjunct al Direcției generale educație, tineret și sport, Andrei Pavaloi, a declarat că cea de-a doua etapă de înmatriculare a elevilor în clasa a X-a s-a desfășurat în perioada 1-4 august.

5 august: Serviciile municipale intensifică inspectarea copacilor din capitală. Prioritare sunt terenurile de joacă, curțile blocurilor de locuit, dar și parcurile. Potrivit municipalității, din cauza intemperiilor sau a temperaturilor de peste +45 de grade, copacii se usucă, iar crengile lor se rup și cad la pământ.

6 august: Proiectul Regulamentului cu privire la organizarea și funcționarea parcărilor și parcajelor în municipiul Chișinău va fi supus miercuri consultărilor publice. Potrivit șefului Direcției generale mobilitate urbană, Vitalie Mihalache, proiectul de regulament oferă posibilitatea, prioritar, de a putea aplica taxa de parcare pe oră, cu introducerea ulterioară a abonamentelor, în funcție de necesitățile și posibilitățile posesorilor de autoturisme.

7 august: Troleibuzele de pe rutele 4 și 33 își schimbă itinerarul în perioada 9-12 august. Măsura este luată în legătură cu suspendarea traficului rutier pe strada Vasile Lupu, tronsonul cuprins între strada Vasile Lupu, 61 și 28 A.

7 august: Din anul 2020 și până în prezent, municipalitatea a deschis șapte rute noi și a relansat o linie de autobuz în suburbii. Tot în această perioadă a fost inaugurată o rută nouă de troleibuz în suburbii. Tot în această perioadă au fost achiziționate 184 de autobuze și 132 de troleibuze, ceea ce a permis înnoirea totală a flotei Parcului Urban de Autobuze și modernizarea parcurilor Regiei Transport Electric Chișinău.

7 august: Începe partea a doua a Campionatului deschis al municipiului Chișinău la fotbal pe plajă pentru echipele de tineret. Meciurile vor avea loc joi, 8 august, și luni, 12 august, de la ora 08.00. Gazda evenimentului este Arena „Beach Soccer FMF” din Parcul „La Izvor”.

7 august: Parcările din Chișinău urmează să fie separate în trei zone, prima va cuprinde zona centrală a capitalei. În funcție de zonă, se diferențiază tarifele pentru o oră de parcare. În prima zonă, care este și cea mai scumpă, vor fi aplicate și tarife progresive. Plățile pentru parcări urmează să fie aplicate în intervalul orelor 08.00 și 18.00, iar pe timp de seară, în week-end și în zilele libere, aceste parcări vor fi gratuite. De asemenea, va exista posibilitatea de a procura abonamente pe diverse perioade, pentru rezervarea anumitor locuri de parcare. Prevederile se conțin în proiectul Regulamentului cu privire la organizarea și funcționarea parcărilor și parcajelor în municipiul Chișinău, supus miercuri consultărilor publice.

8 august: Traficul rutier pe bd. Decebal din capitală, tronsonul cuprins între str. N. Titulescu și str. N. Zelinski va fi suspendat din 8 august. Potrivit Primăriei capitalei suspendarea are loc în legătură cu necesitatea executării lucrărilor de restabilire a învelișului asfaltic în zona respectivă. Astfel, traficul rutier va fi suspendat pe perioada: 8 august, de la ora 20.00, până pe 9 august, ora 09.00; pe 9 august, de la 20.00, până pe 10 august, ora 09.00 și de pe 10 august, ora 20.00, până pe 11 august, ora 09.00.

8 august: Cel de-al 45-lea Campionat mondial de Armwrestling și cel de-al 26-lea Campionat Mondial de Para-Armwrestling vor avea loc în perioada 15-25 august, în municipiul Chișinău. Competițiile vor fi găzduite de Federația Națională Sportivă de Armwrestling din Republica Moldova, în parteneriat cu Primăria municipiului Chișinău. Sunt așteptați peste 1500 de concurenți, oficialități și susținători din peste 60 de țări participante.

9 august: În urma incidentului produs pe podul din strada Ismail, este afectată circulația transportului public din zonă. Primăria municipiului Chișinău informează că serviciile municipale de profil, împreună cu Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, pregătesc acțiuni de tractare a autospecialei care atârnă peste pod.

10 august: Linia care delimitează „educarea prin curea” de violență este foarte fină. Violența în familie este aplicată atunci când părintele nu are un control asupra copilului, dar își dorește să-l facă să reacționeze într-un anumit fel, fie comportamental, fie emoțional. În momentul în care copilul nu dă o reacție așteptată, părintele recurge la forță, ridică vocea sau utilizează alte metode de constrângere. Această abordare este greșită și poate traumatiza copilul. Părintele trebuie să explice copilului ce a greșit și cum poate să înlăture consecința. Sunt recomandările Lilianei Maximenco, psiholog la Centrul psiho-socio-pedagogic din cadrul Direcției generale educație, tineret și sport, în contextul Campaniei naționale pentru prevenirea și raportarea abuzurilor și violenței asupra copiilor.

10 august: Șaizeci de seniori, învingătorii din cele cinci sectoare ale capitalei, se vor întruni astăzi, 10 august, la etapa finală a Turneului municipal de șah și joc de dame, eveniment organizat de către Direcția generală educație, tineret și sport. „Cupa seniorilor” va avea loc în Parcul „Alunelul”, începând cu ora 10.00.

10 august: Tinerii cu vârsta cuprinsă între 16 și 25 de ani au posibilitatea să participe gratuit la Programul de instruire a tinerilor facilitatori în educație non-formală. Activitățile se vor desfășura în perioada 19-22 august, la Vadul lui Vodă. Programul propune participanților să se familiarizeze cu noțiunile și principiile educației non-formale, să dezvolte competențele de facilitator, să practice instrumente de planificare și proiectare a programelor de formare și să se familiarizeze cu metode de evaluare a procesului de învățare și a rezultatelor.

13 august: Elevii cu vârsta cuprinsă între 12 și 19 ani, din municipiul Chișinău, au posibilitatea să participe la cea de-a IV-a ediție a concursului de scurtmetraje cu genericul: „Prin Artă în Europa”. Acțiunea vine să promoveze valorile europene și să sporească gradul de conștientizare a beneficiilor integrării europene.

14 august: În toate sectoarele capitalei, pe aliniamentele stradale, în curți, parcuri, alei și alte zone verzi, sunt inițiate măsuri de curățare a arborilor. Temperaturile foarte înalte, care au persistat timp de mai multe săptămâni, au afectat copacii, precizează Primăria. Marți, în sectorul Botanica, o creangă groasă s-a rupt și a căzut peste o bancă pe care ședea o femeie cu copilul ei în cărucior.

14 august: Furnizorul „Apă-Canal Chișinău” va instala 575 de contoare cu citire la distanță în 17 blocuri de locuit din capitală. Apometrele au fost oferite gratuit în cadrul unui proiect finanțat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei.

15 august: Un nou complex de joacă a fost instalat în parcul „Valea Morilorˮ din municipiul Chișinău. Terenul se află lângă „Teatrul Verdeˮ, unde anterior a fost amenajat un alt loc de joacă pentru copii.

15 august: În sectoarele capitalei sunt amenajate iarmaroace școlare, unde vor putea fi găsite rechizite școlare, vestimentație, ghiozdane și alte mărfuri necesare elevilor.

15 august: A II-a etapă de înscriere în învățământul liceal s-a încheiat. Repartizați în 206 clase, peste 4900 de elevi au fost înmatriculați în cele 94 de licee publice și private din municipiul Chișinău care au organizat concursul de admitere în acest an.

15 august: Încasările din taxa pentru salubrizare în capitală, de 120 de lei pe an, nu acoperă nici a zecea parte din suma totală pe care municipalitatea o direcționează pentru salubrizarea spațiilor de uz comun. Despre aceasta a menționat viceprimarul municipiului Chișinău, Olga Ursu, în cadrul Podcastului „Chișinău LIVE”. Olga Ursu a explicat că taxa pentru salubrizare, așa cum este instituită prin Codul Fiscal, este o taxă pentru salubrizarea spațiilor de uz comun – parcuri, scuaruri, străzi, trotuare și multe altele, și nu trebuie confundă taxa de evacuarea deșeurilor.

17 august: Circulația rutieră este suspendată astăzi pe strada Veronica Micle din capitală, în perimetrul străzilor Alexandr Pușkin și Mihai Eminescu, precum și pe strada Vlaicu Pârcălab, în perimetrul bulevardului Ștefan cel Mare și al străzii 31 august 1989. Potrivit municipalității, restricțiile au loc în legătură cu organizarea unui eveniment social-cultural dedicat tinerilor.

19 august: Pilonul căzut sâmbătă pe bulevardul Moscova din capitală a fost doborât în urma unei manevre de ocolire efectuate de conducătorul unui troleibuz. Șeful Direcției generale mobilitate urbană, Vitalie Mihalache, a precizat la ședința serviciilor  municipale că manevra a provocat smulgerea rețelei de contact și implicit căderea pilonului.

19 august: Pacienții cu forme grave și medii de COVID-19 vor fi spitalizați în Spitalul Clinic Municipal de Ftiziopneumologie, unde a fost reprofilată o secție cu 40 de paturi. Potrivit Marinei Buga, șef adjunct al Direcției generale asistență medicală și socială, decizia a fost luată după ce pe parcursul săptămânii trecute în capitală au fost înregistrate 453 de cazuri noi de COVID-19, cu 170 mai multe față de săptămâna precedentă.

19 august: Viceprimarul municipiului Chișinău, Ilie Ceban, a solicitat Direcției generale educație, tineret și sport să elaboreze un ordin prin care să decidă ca ziua de luni, 2 septembrie, să fie prima zi de școală din anul de învățământ 2024 - 2025. Solicitarea a fost făcută la ședința serviciilor municipale după ce ministerul de resort a lăsat la discreția administrațiilor școlare să decidă desfășurarea careului de început de an școlar fie pe 1 sau 2 septembrie.

19 august: Căile de acces la peste 40 de instituții de învățământ și educație timpurie au fost reabilitate, iar lucrările la alte trei instituții sunt în curs de desfășurare, cu termen de finalizare până la 1 septembrie. Despre aceasta a anunțat Vitalie Mihalache, șeful Direcției generale mobilitate urbană.

20 august: Pe parcursul zilei de miercuri, între orele 08.00 și 21.00, va fi limitat temporar accesul persoanelor în anumite locuri publice din capitală – în centrul orașului și pe arterele care fac legătura cu Aeroportul Internațional Chișinău. Măsura este luată în contextul vizitei oficiale în Republica Moldova a cancelarului Germaniei, Olaf Scholz. Primăria municipiului Chișinău precizează că oficialul german va vizita principale instituții de stat, iar poliția va limita temporar accesul în zonă.

21 august: Primăria Chișinău și Regia Autosalubritate au semnat un contract cu compania GOL CEVRE TEKNOLOJILERI Ltd., liderul asocierii „JV WATT-GOL”, pentru executarea lucrărilor de închidere a gunoiștii temporare din sectorul Ciocana, în cadrul proiectului municipal „Deșeuri Solide Chișinău”.

22 august: Circulația transportului public va fi sistată în perioada 26 august (ora 00.00) – 29 august (ora 07.00) pe bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt, în perimetrul Pieței Marii Adunări Naționale. Măsura este impusă de organizarea manifestărilor cultural-artistice consacrate Zilei Independenței.

22 august: Cadrele didactice din Chișinău se confruntă cu provocări semnificative, iar una dintre cele mai presante este lipsa personalului didactic calificat. Acest fapt pune o povară suplimentară pe umerii profesorilor existenți. Deși sindicatele din educație colaborează cu activ cu Ministerul Educației și Cercetării și cu Direcția generală educație tineret și sport pentru a aduce noi cadre în sistem, deficitul rămâne o realitate care necesită soluții pe termen lung. Declarații în acest sens a făcut Margareta Sîrbu, președinta Consiliului municipal al Sindicatului Educației și Științei Chișinău, într-un interviu publicat pe portalul Confederației Naționale a Sindicatelor.

22 august: În Parcul „Valea Trandafirilor” a fost instalat un nou teren de workout. Șeful Direcției amenajare şi mediu în cadrul DGLCA, Vasile Efros, a menționat că este vorba despre un complex sportiv deosebit, compus din mai multe utilaje pentru curse cu obstacole. Acoperirea este de cauciuc.

23 august: Traficul rutier pe strada București, tronsonul cuprins între străzile Bulgară și Armenească, va fi suspendat total sâmbătă, între orele 08.00 și 24.00. Primăria municipiului Chișinău precizează că măsura a fost luată în legătură cu necesitatea executării lucrărilor de reparație capitală a rețelei de canalizare.

23 august: Accesul persoanelor va fi limitat temporar în anumite locuri publice din capitală în perioada 26-28 august. Restricțiile sunt instituite în contextul vizitei oficiale în Republica Moldova a președintelui Lituaniei, Gitanas Nauseda, a președintelui Estoniei, Alar Karis, și a președintelui Letoniei, Edgars Rinkevics. Oficiali au planificate întrevederi la Guvern și la Parlament. Primăria capitalei precizează că în aceste zile, accesul persoanelor va fi limitat între orele 08.00 și 23.00, în centrul orașului și pe arterele care fac legătura cu Aeroportul Internațional Chișinău.

24 august: Orarul de circulație a troleibuzelor de pe rutele nr. 4 și 22 și al autobuzelor de pe ruta nr. 23 va fi prelungit în zilele de 24 și 25 august. Primăria municipiului Chișinău precizează că măsura a fost luată în contextul evenimentului „Summer Fest 2024”.

26 august: Aproape în toate școlile din municipiul Chișinău, careul solemn dedicat începerii anului de studii va fi organizat pe data de 2 septembrie. Doar patru instituții educaționale vor organiza careul duminică, 1 septembrie. Tema primului sunet din acest an este: „Împreună pentru pace”.

26 august: Opt mii de familii defavorizate din municipiul Chișinău vor primi ajutoare în mărime de 700 de lei pentru pregătirea elevilor pentru noul an școlar. Despre aceasta a anunțat la ședința Primăriei șeful adjunct al Direcției generale educație, tineret și sport, Andrei Pavaloi.

28 august: Muzica și poezia se vor împleti în spiritul limbii române la o seară culturală desfășurată pe 31 august pe strada pietonală „Eugen Doga” din Chișinău. Pe scenă vor urca Cristofor Aldea Teodorovici Orchestra, Nicolae Jelescu, Cătălin Josan, Natalia Barbu, Geta Burlacu, Cristina Scarlat și Brio Sonores.

29 august: Douăzeci de troleibuze noi au fost repartizate astăzi pe mai multe trasee municipale, printre care rutele cu numerele: 4, 12, 17, 21, 22 și 24. Unitățile de transport public au fost achiziționate din orașul Riga, Letonia, și din Salzburg, Austria. Înainte de a fi puse pe linie, troleibuzele au fost expuse în Piața Marii Adunări Naționale.

29 august: Circulația transportului public va fi suspendată pe bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt, în perimetrul străzilor Bănulescu-Bodoni și Pușkin, în perioada 30 august, ora 12.00, și 31 august, ora 14.00. Restricțiile se instituie în legătură cu organizarea evenimentului Marea Dictare Națională în Piața Marii Adunări Naționale.

31 august: Pe parcursul zilei de sâmbătă va fi limitat temporar accesul persoanelor în anumite locuri publice din capitală. Măsura este luată în contextul vizitei oficiale în Republica Moldova a președintelui României, Klaus Iohannis. Primăria municipiului Chișinău precizează că accesul persoanelor în anumite locuri va fi limitat între orele 08.00 și 15.00.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.