RETROSPECTIVA IPN „CHIȘINĂU”

RETROSPECTIVA lunii DECEMBRIE. Cele mai importante știri din fluxul IPN „Chișinău”

2 decembrie: Stadioanele de fotbal de la șapte instituții de învățământ din capitală vor fi reconstruite. Reprezentanții Direcției generale locativ-comunală și amenajare estimează că lucrările se vor încheia până la sfârșitul anului. Reconstrucțiile au început deja la liceele „Universul”, „Alexandru-Ioan Cuza, „Olimp” și „Petru Zadnipru”. Totodată, anul curent urmează să se intervină la stadioanele de pe teritoriile instituțiilor de învățământ „George Meniuc”, „Dante Alighieri” și „Alexandr Pușkin”.

3 decembrie: În contextul consemnării Zilei Internaționale a persoanelor cu dizabilități, marcată anual în data de 3 decembrie, Primăria municipiului Chișinău și Teatrul Național „Mihai Eminescu” au decis să ofere posibilitate persoanelor cu dizabilități să meargă gratuit la un spectacol de teatru. Marina Buga, șef-adjunct la Direcția generală asistență medicală și socială, a declarat că spectacolul selectat este „Take, Ianke şi Cadâr”. Potrivit Marianei Buga, evenimentul de astăzi este unul dintre multe altele organizate de Primăria Chișinău. Ea a precizat că pe parcursul lunii noiembrie au avut loc și alte activități, iar în decembrie urmează, în colaborare cu preturile de sector și cu  agenți economici, să fie distribuite persoanelor cu dizabilități pachete cu produse alimentare, produse de igienă și îngrijire personală.

3 decembrie: Manifestările cultural-artistice dedicate sărbătorilor de iarnă vor fi inaugurate la Chișinău pe 17 decembrie. Viceprimarul Angela Cutasevici a precizat că toate activități vor fi organizate în Piața Marii Adunări Naționale pentru că în Scuarul Catedralei se desfășoară lucrări de reparație. Spectacolul de inaugurare a sărbătorilor de iarnă și a Târgului de Crăciun va începe la 17:00. Angela Cutasevici menționează că la Târgul tradițional de Crăciun vor fi expuse produse solicitate de obicei în ajun de sărbători: obiecte de artizanat, decorațiuni de iarnă, produse alimentare, inclusiv de patiserie. În scenă vor urca colective ale copiilor din diferite centre de creație, școli și centre extrașcolare din subordinea Primăriei municipiului Chișinău. Programul exact al manifestărilor și participanții vor fi anunțați mai aproape de festivitate.

5 decembrie: În grădinițele și în școlile din municipiul Chișinău pot fi organizate matinee dat fiind că starea de urgență în sănătate publică a fost ridicată. Totuși, în contextul numărului mare de viroze, instituțiile de învățământ sunt îndemnate să respecte toate normele de igienă, a declarat vicepremierul Ilie Ceban la ședința operativă de la Primărie. Viceprimarul a reamintit despre faptul că și în acest an copiii de la grădinițe vor primi cadouri din partea municipalității. „Sunt cadouri din partea Primăriei municipiului Chișinău. Să nu ajungem în situația în care cineva o să înceapă a aduna bani pentru aceasta sau va anunța părinții că trebuie să achite pentru aceste cadouri”, a atenționat Ilie Ceban. Potrivit lui, aceste daruri urmează să fie oferite preșcolarilor în timpul matineelor, iar celor care vor lipsi, mai târziu.

6 decembrie: La fel ca și în anii precedenți, mai multe troleibuze și autobuze din capitală vor fi decorate cu luminițe. Totodată, troleibuzele turistice vor face turul orașului, ghidul va fi Moș Crăciun, iar cei mici vor primi surprize dulci. „Pregătirile pentru lansarea Târgului și a Pomului de Crăciun sunt în toi. La fel, sunt amenajate toate sectoarele capitalei. Evenimentele dedicate sărbătorilor de iarnă, târgul și decorațiunile instalate în oraș le vom lansa imediat cum suntem pregătiți”, a precizat primarul Ion Ceban.

9 decembrie: Consumatorii SA „Apă-Canal-Chișinău” pot solicita factura în format electronic. Solicitanții trebuie să completeze formularul de pagina web a furnizorului. Accesând pagina furnizorului, consumatorul trebuie să selecteze contractul pentru care dorește să primească factura electronică. Este obligatoriu să fie indicată adresa completă a locului de consum. După completarea formularului, doritorii vor primi un mesaj de confirmare în acest sens.

12 decembrie: Autoritățile locale din Chișinău examinează posibilitatea de a susține familiile în dificultate de a avea copii. Se propune acoperirea financiară a 100 de proceduri de fertilizare in vitro, inclusiv cheltuielile pentru medicamentele și investigațiile necesare. Despre aceasta a anunțat șeful Direcției generale asistență medicală și socială, Boris Gîlca, la ședința săptămânală de la Primărie. „În acest caz, municipiul Chișinău vine și în susținerea programului național. Cunoaștem că Ministerul Sănătății și Compania Națională de Asigurări în Medicină susține 60 de proceduri de fertilizare in vitro anual la nivel de țară, ceea ce, în viziunea noastră, este foarte puțin. Și acolo finanțarea este doar parțială, practic în jumătate cât costă o procedură de fertilizare in vitro, iar cealaltă jumătate, în special pentru medicamentele costisitoare, este acoperită de aceste familii în dificultate”, a spus Boris Gîlca.

13 decembrie: În capitală va fi creat centrul de zi „ADIR” pentru persoane cu dizabilități și tulburări din spectrul autismului. Consiliul municipal Chișinău a aprobat un proiect de decizie în acest sens, inclusiv Regulamentul privind organizarea și funcționarea, efectivul limită de personal și organigrama acestuia. Potrivit proiectului, Centrul va fi o instituție bugetară de profil social, care, în regim de zi, va organiza și va desfășura activități, va presta servicii sociale specializate personalelor cu dizabilități cu vârsta de peste 18 ani din municipiul Chișinău. Capacitatea de deservire zilnică a centrului va fi de circa 25 de beneficiari. Centrul va fi în subordinea Direcției generale asistență medicală și socială.

14 decembrie: În instituțiile medico-sanitare publice din municipiul Chișinău vor fi instalate aparate Vending. Prin intermediul acestora vor fi distribuite bunuri, produse și accesorii pentru prevenția și profilaxia HIV/SIDA și a infecțiilor cu transmitere sexuală. Un proiect de decizie în acest sens a fost votat de către Consiliul municipal Chișinău. Aparatele urmează să fie instalate în cadrul centrelor medicilor de familie din sectoarele capitalei, dar și în cadrul Spitalului clinic municipal de Ftiziopneumologie. Marina Buga, șef-adjunct la Direcția generală asistență medicală și socială, a menționat la ședința CMC, că proiectul este elaborat în contextul implementării Programului municipal de prevenire și control al infecției HIV/SIDA și a infecțiilor cu transmitere sexuală pentru anul 2022-2025.

15 decembrie: Două troleibuze turistice pe ruta specială „Cunoaște orașul alături de Moș Crăciun” vor circula pe străzile orașului Chișinău de patru ori pe zi, începând cu 17 decembrie. Acestea vor porni de la Arcul de Triumf unde este și punctul final. Copiii și părinții sunt așteptați în perioada 17-18 și 24-25 decembrie și în zilele de 7-8 ianuarie pentru a descoperi legendele orașului. Excursiile vor fi organizate în limba română, la orele 10.00 și 12.00, și în limba rusă, la orele 14.00 și 16.00. Potrivit Primăriei Chișinău, la finalul călătoriei, toți copiii vor primi surprize dulci din partea Moșului.

16 decembrie: Cei mai buni sportivi și antrenori din municipiul Chișinău au fost premiați cu diplome de merit și premii bănești pentru performanțe sportive obținute la competițiile internaționale pe parcursul anului 2022. Evenimentul a avut loc în cadrul programului cultural-sportiv „Gala Vedetelor Sportive - 2022”, organizat de Primăria Chișinău și Direcția generală educație, tineret și sport. Cei mai buni tineri sportivi ai anului au devenit Vasile Diacon, lupte libere; Mihai Chihai, caiac-canoe; Ana Dulce, judo; Alin Bagrin, judo și Alexandrin Guțu, lupte greco-romane. Oxana Diacenco, judo și Radu Lefter, lupte libere, au fost nominalizați la categoria „Revelația anului 2022”. Cei mai buni sportivi la probe neolimpice ale anului 2022 au devenit Vladislav Untu, dans sportiv; Polina Barîșnicova, dans sportiv și Sergiu Mîrzenco, triatlon forță. La categoria „Sportiv paralimpic al anului 2022” au fost menționați campionul paralimpic la judo, Oleg Crețu și unul dintre cei mai buni paraarmwrestleri din lume, Vladimir Butucea. În calitate de cei mai buni sportivi ai anului au fost nominalizați Irina Rângaci, lupte feminine; Denis Vieru, judo; Daniela Cociu, caiac-canoe; Maria Olarașu, canoe; Constantin Malachi, înot; Alexandru Paraschiv, box; Anna Matus, dans sportiv și Daniel Procopciuc, armwrestling.

16 decembrie: Primele semafoare inteligente din Chișinău au fost date în exploatare. Dispozitivele evaluează numărul autoturismelor în intersecție și determină de sine stătător lungimea undei pe benzile de deplasare pentru ca să diminueze ambuteiajele. Despre aceasta a anunțat primarul general, Ion Ceban, într-o postare pe o rețea de socializare. Nodul rutier bd. Dacia – str. Băcioii Noi este prima intersecție din municipiul Chișinău unde a fost modernizat obiectivul de semafoare, prin amplasarea semafoarelor inteligente. Potrivit edilului, aceasta constituie cea mai periculoasă din intersecțiile din municipiu, unde, conform datelor poliției, 70 la sută din accidentele rutiere sunt cu urmări fatale.

19 decembrie: Târgul de Crăciun amenajat de Primăria capitalei în Piața Marii Adunări Naționale poate fi vizitat până pe 15 ianuarie, între orele 10.00 și 22.00. Astfel, chișinăuienii și oaspeții capitalei pot vizita producătorii autohtoni, iar copiii se pot distra la caruselurile amenajate. De asemenea, vizitatorii se pot bucura de Căsuța lui Moș Crăciun unde cei mici vor primi cadouri în zilele de odihnă, iar în zonele foto pot face fotografii gratuit. La ședința operativă de la Primărie, primarul Ion Ceban a declarat că pe 24 decembrie, în Piața Marii Adunări Naționale, începând cu ora 18.00, va fi prezentat un program artistic. În scena va evolua ansamblul „Romanița”. Potrivit edilului, pe parcurs, urmează să fi mai amenajate și alte zone și activități pentru vizitatori. La căsuțele din Piață sunt comercializate obiecte de meșteșugărit și artizanat tradițional, suvenire tematice, jucării, baloane, dar și produse alimentare și băuturi. De asemenea, în PMAN sunt instalate carusele, trenuleț, dar și alte activități distractive pentru copii.

19 decembrie: Peste cinci milioane de lei vor ajunge în bugetul municipal după adjudecarea a 14 loturi pentru obținerea dreptului de încheiere a contractului pentru amplasarea unităților de comerț ambulant pe teritoriul orașului Chișinău. Luni municipalitatea a desfășurat a 18-a licitație deschisă. La concurs au fost scoase 30 de loturi pentru gherete, cu profilurile, inclusiv, prestări servicii de vulcanizare și balansare, prestare servicii de agrement: cursă cu obstacole și instalații grilă suspendate și prestări servicii desen decorativ corporal.

20 decembrie: Cea mai eficientă soluție pentru a rezolva problema lipsei locurilor de parcare în capitală este amenajarea unor parcări supraetajate în cele mai aglomerate regiuni din oraș. De această părere sunt 52% din intervievați. În cazul curților blocurilor vechi, peste jumătate dintre persoanele chestionate ar dori să fie identificate spații libere în afara curților unde să fie amenajate în parcări cu sau fără̆ plată. Aproape o pătrime consideră că este nevoie de parcări la gară și la periferiile capitalei. Sondajul a fost inițiat de municipalitate pentru a afla opinia locuitorilor despre propunerile-cheie din Strategia de dezvoltare socio-economică și spațială durabilă a municipiului Chișinău.

21 decembrie: Zece mii de tone de amestec antiderapant. Aceasta este cantitatea folosită anul trecut de întreprinderea municipală Exdrupo la deszăpezirea străzilor din Chișinău. În stocuri au mai rămas 3500 de tone de amestec și sunt contractate încă 5000 de tone de sare și 6000 de tone de nisip. Autoritățile spun că sunt gata să facă ninsorilor și poleiului. Primul test a fost trecut la început de decembrie. Pe lângă tehnica de intervenție, în premieră au fost procurate două microbuze pentru transportarea muncitorilor întreprinderii Exdrupo. Până acum, aceștia erau transportați cu camioane din anii ’80. „Noi punem valoare pe acești muncitori, fiindcă ei zi de zi sunt în slujba cetățeanului municipiului Chișinău”, a remarcat viceprimarul Ilie Ceban.

23 decembrie: În sectoarele capitalei au fost amenajate 41 de platforme modulare pentru colectarea deșeurilor menajere. Direcția generală locativ-comunală și amenajare precizează că platformele sunt confecționate din metal, acoperite pe partea exterioară cu panouri compozite etalbond. Pe partea de sus a carcasei este inscripționat „deșeuri reciclabile” și „deșeuri biodegradabile”. Platformele sunt de trei tipuri: platforme din două, trei și patru containere. Beneficiari ai acestor platforme sunt locatarii din aproximativ 60 de blocuri de locuințe din toate sectoarele capitalei. Agentul economic care a efectuat lucrările a fost selectat în urma procedurilor de licitație conform legislației în vigoare. Suma investită în procurarea și instalarea acestor platforme este de peste 4,3 milioane de lei.

24 decembrie: Un centru comunitar de zi pentru persoanele în etate a fost deschis la Budești. Instituția este locul unde oamenii de vârsta a treia pot primi gratuit asistență socială, psihologică și juridică. Aici vor fi organizate întâlniri dintre generații, va avea loc un schimb de experiență cu tinerii. La fel, instituția dispune de o sală unde bătrânii vor putea învăța cum să lucreze la calculator. Zece notebook-uri au fost donate centrului de Alianța Națională YMCA, partener al Primăriei municipiului Chișinău. Suportul financiar al Primăriei Chișinău pentru acest proiect a constituit 1,9 milioane de lei.

26 decembrie: Municipalitatea a contractat 500 de tone de beton asfaltic rece pentru lucrările de lichidare a situațiilor de avariere a drumurilor din Chișinău pe timp de iarnă. Acest material va fi utilizat la întreținerea străzilor principale și secundare, cu prioritate cele pe care se deplasează transportul public municipal. Acțiunile de lichidare a situațiilor de avariere a carosabilului cu beton asfaltic rece au fost inițiate săptămâna trecută și sunt executate de Regia „Exdrupo”. Altă metodă de întreținere a drumurilor în perioada rece, utilizată de întreprindere, este aplicarea betonului asfaltic suprimat. Săptămâna trecută,  Regia „Exdrupo” a executat lucrări de demontare și montare a bordurilor și amenajarea pietrișului pe str. Braniștii și str. Ion Neculce. S-a lucrat și la reparația sistemului pluvial, fiind supuse intervențiilor 43 de elemente ale canalizării pluviale, în timp ce 124 receptoare ale apelor pluviale au fost curățate. Pentru asigurarea condițiilor de securitate în trafic, au fost supuse lucrărilor de mentenanță sau înlocuire 121 de indicatoare rutiere.

28 decembrie: Proiectul bugetului municipal Chișinău pentru anul 2023 a fost aprobat în lectură finală. Veniturile bugetului vor constitui 6,8 miliarde de lei, inclusiv transferuri de la bugetul de stat – 3,7 miliarde de lei, iar cheltuielile vor fi de 7,3 miliarde de lei, cu un deficit bugetar de 547 milioane de lei. Cele mai mari cheltuieli se vor aloca pentru învățământ – 3,9 miliarde de lei, inclusiv pentru reparația și extinderea instituțiilor de învățământ, salarizarea cadrelor didactice și alimentația copiilor. Pentru transportul public și gospodăria drumurilor și pentru gospodăria comunală  este prevăzută suma de 3 miliarde de lei. Banii sunt pentru reparația Parcului Urban de Autobuze și Troleibuze,  instalarea panourilor cu itinerarul de circulație în stațiile de așteptare, reparația capitală a străzilor și acoperirea gropilor, salubrizarea curților și străzilor sau iluminat stradal. Pentru protecția socială sunt prognozate cheltuieli de 622 de milioane de lei, iar cuantumul fondului de rezervă al municipiului s-a stabilit în valoare de zece milioane de lei.

29 decembrie: În noul an, Direcția generală transport public și căi de comunicație din municipiul Chișinău devine Direcția generală mobilitate urbană. Calitatea serviciilor prestate va crește. Va fi posibilă inițierea mai multor proiecte de dezvoltare și urmează să se mărească statele de personal, a declarat șeful Direcției, Vitalie Mihalache. Potrivit lui, decizia de reorganizare a fost generată de majorarea volumului de lucru, inclusiv au apărut domenii suplimentare de responsabilitate. În cadrul Direcției generale au fost create noi direcții responsabile de parcări, de monitorizarea traficului. A fost efectuată optimizarea direcțiilor responsabile de lucrări edilitare, finanțe.

31 decembrie: Pe parcursul anului 2022 în Chișinău au fost implementate mai multe proiecte de amenajare a orașului, au fost instalate echipamente moderne care vor fi folosite de locuitorii capitalei pentru odihnă și recreere. Direcția generală locativ-comunală și amenajare a construit complexuri de joacă și fitness în scuarurile și parcurile din Chișinău, unele dintre aceste terenuri fiind cu acces inclusiv pentru persoanele cu nevoi speciale. Responsabila de comunicare la Direcția generală locativ-comunală și amenajare, Irina Boțu, a menționat că, deși în anul 2022 au fost multe provocări, Direcția a reușit să implementeze proiecte necesare chișinăuienilor. Bugetul pentru 2023 a fost deja aprobat cu alte inițiative importante. „DGLCA intenționează și în continuare să construiască terenuri de joacă, terenuri de sport, să intervenim cu reparații în blocurile de locuit, bineînțeles, să avem grijă de curățenie în oraș și să realizăm multe alte inițiative și proiecte pe care și le doresc locuitorii capitalei”, a menționat Irina Boțu.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.