RETROSPECTIVA lunii NOIEMBRIE. Cele mai importante știri din fluxul IPN „Chișinău”
4 noiembrie: După două tentative eșuate de a o numi viceprimar pe Irina Gutnic prin decizia Consiliului municipal Chișinău, aceasta a fost desemnată în funcție prin dispoziția primarului Ion Ceban. Irina Gutnic, care deține funcția de director general la SA „Apă-Canal Chișinău”, urmează în decurs de 30 de zile, de la apariția incompatibilității, să renunțe la una dintre posturi.
4 noiembrie: Consiliul municipal Chișinău a votat cesionarea creditelor BERD și BEI contractate de către SA „Apă-Canal Chișinău” încă în anul 2014. Astfel, creditele în valoare de circa 21 de milioane de euro fiecare vor fi rambursate de către Primăria municipiului Chișinău. Potrivit administrației „Apa-Canal Chișinău”, cesionarea împrumuturilor va permite ajustarea tarifului pentru apă și canalizare, care în prezent nu acoperă costurile suportate de către operator, de către Consiliu municipal Chișinău. Furnizorul precizează că acest fapt va permite depășirea situației de criză în domeniu.
5 noiembrie: Circa 1600 de persoane, beneficiari de ajutor material unic în mărime de 700 de lei pentru pregătirea elevilor către noul an de studii, tranșa a doua, își pot primi banii. Ajutoarele bănești pot fi ridicate prin intermediul sucursalelor „Poșta Moldovei” până data de 2 februarie, la prezentarea actului de identitate. În acest sens, Direcția generală asistență medicală și socială a întocmit și a înaintat spre achitare listele și ordinul de plată al titularilor de ajutor material, prevăzut pentru 1 575 de copii.
7 noiembrie: Pentru a promova produse autohtone, 46 de antreprenori mici din diferite colțuri ale Moldovei au venit la târgul desfășurat în week-endul trecut în sectorul Râșcani din Chișinău. Mirosul de cașcaval, miere, fructe uscate și vinuri s-a împrăștiat prin tot sectorul și a ademenit cumpărătorii. Producătorii au precizat că se confruntă cu problema comercializării produselor autohtone și târgul îi ajută să își vândă marfa. Crizele, seceta și creșterea tarifelor i-au impus să majoreze într-o anumită măsură prețurile la produsele puse în vânzare, spun ei. Iarmaroacele cu produse și mărfuri autohtone organizate de Primăria municipiului Chișinău s-au desfășurat sâmbătă și duminică și în alte sectoare ale capitalei.
7 noiembrie: Sezonul termic 2022-2023 a început de astăzi în municipiul Chișinău. Direcția generală locativ-comunală și amenajare își propune ca, până la sfârșitul acestei săptămâni să livreze căldură în toate blocurile din fondul locativ municipal. Șeful Direcției generale locativ comunale și amenajare, Ion Burdiumov, a declarat că, potrivit informațiilor din data de 4 noiembrie, blocurile din fondul municipal sunt pregătite în proporție de 100% pentru a fi conectate la agent termic. De asemenea, sunt pregătite și blocurile care sunt gestionate de asociațiile de locatari.
7 noiembrie: În municipiul Chișinău, în perioada 7-13 noiembrie, este marcată Săptămâna Tineretului 2022. Autoritățile precizează că acțiunile organizate au ca scop valorificarea potențialului tinerilor din capitală, prin informarea și implicarea activă a acestora în diferite activități. Astfel, în perioada menționată, se vor desfășura diverse activități la cele patru centre pentru tineri din sectoarele Centru, Buiucani, Ciocana și Râșcani. Toate activitățile organizate de Centrul de Tineret sunt absolut gratuite și poate participa oricine cu vârsta cuprinsă între 14 și 35 de ani.
8 noiembrie: Pe strada Ion Creangă, în preajma Parcului Dendrariu din capitală a fost amenajată o parcare pentru automobile cu o capacitate de circa 140 de locuri. Parcarea va fi dotată cu sistem control acces, care urmează a fi instalat pe parcursul anului viitor. Primăria municipiului Chișinău menționează că lucrările la acest obiectiv au început în anul 2021, după construcția sistemului de apeduct și canalizare în cadrul proiectului de reparație capitală a străzii Ion Creangă și s-au desfășurat pe o suprafață totală de patru mii de metri pătrați.
10 noiembrie: Primăria municipiului Chișinău se află în proces de aprobare a unui proiect în valoare de 10 milioane de lei de soluții naturale pentru reabilitarea albiei râului Bâc și protecția contra inundațiilor. Despre aceasta a anunțat primarul general, Ion Ceban, la simpozionul științifico-practic internațional „Conservarea biodiversității urbane - premisa dezvoltării durabile”. „Schimbările climatice care au loc astăzi influențează orice urbe, orice regiune și va influența semnificativ în viitorul foarte apropiat. Trebuie să fim adaptați acestor riscuri, trebuie să căutăm alte soluții decât au existat până acum și noi suntem în procesul de identificare a acestor soluții. Trebuie să ținem cont despre soluțiile naturale. Și să fim cât se poate de pregătiți pentru orice tip de risc. Reziliența în mediul urban contează foarte mult”, a spus edilul.
12 noiembrie: Apeductul din strada Korolenko, tronsonul cuprins până la strada Testemițanu a fost renovat. Este vorba despre un apeduct cu D-400mm, din fontă ductilă și care se prelungește pe o distanță de circa 400 de metri. SA „Apă-Canal Chișinău” anunță că, odată cu finalizarea lucrărilor de reabilitare, consumatorii din zona respectivă vor fi asigurați cu servicii de calitate. „Gata cu avariile înregistrate la rețeaua de apeduct de pe strada Vladimir Korolenko. Totul a fost posibil datorită lucrărilor de reabilitare a rețelelor de apeduct, realizate cu suportul financiar al Primăriei municipiul Chișinău”, precizează furnizorul într-un comunicat de presă.
14 noiembrie: Peste 17 mii de arbori și arbuști au plantați sâmbătă în Chișinău. În total, Primăria capitalei planifică să sădească până la sfârșitul toamnei 60 de mii de puieți. Săptămâna aceasta, plantările vor avea loc pe teritoriul instituțiilor de învățământ. Informații în acest sens a prezentat directorul interimar de la „Asociația de gospodărire a spațiilor verzi”, Victoria Covali, la ședința operativă de la Primărie. Au fost plantați plopi și salcâmi– specii care cresc rapid. Pe elementele stradale s-a plantat în special platan, care este un copac frumos, longeviv, dar și are un lemn rezistent la intemperii.
15 noiembrie: De-a lungul bulevardului Dacia din sectorul Botanica al capitalei sunt plantați platani. Municipalitatea precizează că, pe lângă calitățile peisagistice, acești arbori au o longevitate mare, iar lemnul platanilor est rezistent la vânt puternic sau alte intemperii. „Bulevardul Dacia din capitală își schimbă aspectul peisagistic. În cadrul campaniei de plantare a arborilor, lansată weekendul trecut, pe mijlocul arterei au fost sădiți aproximativ 100 de platani”, a declarat primarul Ion Ceban.
15 noiembrie: În blocurile de locuit nou construite din Chișinău obligatoriu vor fi instalate contoare de apă inteligente. Prevederea se conține într-un proiect de decizie aprobat de Consiliul municipal Chișinău. Președintele fracțiunii Partidului Socialiștilor în CMC, Alexandr Odințov, a declarat că, odată cu aprobarea acestei decizii, cerințele tehnice solicitate vor conține și obligația de a instala în blocurile noi contoare de apă inteligente, care permit citirea datelor de la distanță. Acest lucru, potrivit consilierului, va eficientiza activitatea furnizorului „Apă-Canal Chișinău”.
18 noiembrie: În jur de 130 de căi de acces către grădinițele și școlile din capitală vor fi reparate în acest an și pe parcursul anului viitor. Acestea reprezintă căile de acces la peste 40% din numărul total de instituții educaționale din oraș. Potrivit municipalității, ele au fost selectate de către o comisie municipală, ținându-se cont de gradul de uzură a infrastructurii care asigură accesul către instituțiile de învățământ. Primarul capitalei, Ion Ceban, menționează că lucrările presupun amenajarea trotuarelor, schimbarea bordurilor și asfaltarea părții carosabile. Valoarea contractului este 91,5 milioane de lei. Contractul de executare a lucrărilor a fost adjudecat de SRL „Vicoliv Grup”, câștigătoare a licitației publice.
19 noiembrie: În sectoarele capitalei continuă acțiunile de plantare a arborilor și arbuștilor. Sâmbătă și primarul Ion Ceban a mers, alături de angajații municipalității, la plantarea arborilor pe teritoriile instituțiilor de învățământ din sectorul Ciocana. Ion Ceban a declarat că împreună cu echipa va planta astăzi copaci la instituții educaționale la care municipalitatea a efectuat lucrări de reabilitare. E vorba de Liceul teoretic cu profil sportiv „Gloria”, unde este plantată Aleea Școlarilor „Gloria” pe strada Teilor. Plantări vor avea loc la Liceul teoretic „Pro Succes”, în strada Dante Alighieri, 11 a – blocul nou renovat.
21 noiembrie: Direcția generală locativ-comunală și amenajare a achiziționat 1 200 de tone de sare pentru a interveni pe parcursul sezonului rece. Este pregătită și tehnica din dotare, iar săptămâna aceasta urmează să mai fie recepționate două tractoare și sărărițe. Șeful Direcției generale locativ comunale și amenajare, Ion Burdiumov, a declarat că sarea achiziționată a fost repartizată în sectoarele capitalei. Câte o tonă urmează să fie distribuită întreprinderilor municipale pentru gestionarea fondului locativ.
21 noiembrie: Direcția generală locativ comunală și amenajare inițiază consultarea publică a proiectului de decizie a Consiliului municipal Chișinău cu privire la aprobarea Regulamentului de gestionare a deșeurilor din construcții și demolări. Autoritățile municipale își propun să creeze condițiile necesare pentru gestionarea acestor tipuri de deșeuri în condiții de siguranță și protecție a mediului. Vasile Efros, șef al Direcție amenajare și mediu a DGLCA, a declarat că depozitul de gestionare a deșeurilor din construcții și demolări va fi amenajat pe strada Calea Ieșilor, 36, conform deciziei CMC din 28 septembrie.
22 noiembrie: Serviciile municipale specializate au contractat cinci mii de tone de sare tehnică și șase mii de tone de nisip pentru intervenții la deszăpezire și întreținerea drumurilor publice în sezonul rece 2022-2023. Cantitățile sunt în proces de livrare. Totodată, în stocurile întreprinderii municipale „Exdrupo” mai sunt 3500 de tone de antiderapant. Șeful Direcției generale transport public și căi de comunicație, Vitalie Mihalache, menționează că această cantitate ar asigura necesarul pentru tot sezonul rece, în condițiile când anul trecut au fost folosite 9,7 mii tone de amestec și 675 de tone de sare. La necesitate, vor fi contractate volume suplimentare de material antiderapant. Primăria capitalei menționează că „Exdrupo” are în dotare 47 de autospeciale și 23 de mecanisme funcționale pentru deszăpezire. Anul trecut au fost achiziționate două autospeciale în valoare de șase milioane de lei, iar pentru anul viitor întreprinderea intenționează să achiziționeze încă două unități de tehnică.
23 noiembrie: În municipiul Chișinău, aproape 80% din copiii refugiați ucraineni necesitățile cărora au fost evaluate au avut acces la serviciile centrelor comunitare pentru copii și tineri, taberele de zi, centrele de tineret, serviciile de reabilitare. Au fost identificați 242 de copii aflați în situație de risc. Copiii supuși riscului erau cei neînsoțiți de persoane autorizate și în pericol iminent. În total, au fost evaluate necesitățile al 2827 de copii refugiați din Ucraina în cadrul campaniei „Ajută-mă să te ajut!”, desfășurată de Primăria municipiului Chișinău și Direcția Generală pentru Protecția Drepturilor Copilului a Consiliului. Cartografierea copiilor a avut loc în perioada 30 mai- 30 august.
25 noiembrie: La Liceul teoretic „Dacia” din sectorul Ciocana al capitalei se construiește un teren nou de baschet. Astfel, începând cu al doilea semestru al anului de studii 2022-2023, elevii instituției de învățământ vor putea practica baschetul în condiții moderne. Direcția generală locativ-comunală și amenajare precizează că lucrările presupun amenajarea terenului, a trotuarului, dar și instalarea mobilierului. Potrivit contractului, costul total al lucrărilor este de circa un milion de lei, bani prevăzuți în bugetul municipal.
25 noiembrie: Consiliul municipal Chișinău a aprobat majorarea tarifului pentru serviciul public de alimentare cu apă. Noile tarife sunt provizorii și intră în vigoare odată cu publicarea deciziei în mass-media locală. Potrivit unui amendament votat, acestea se vor aplica până la emiterea avizului de către Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică. Potrivit proiectului, pentru consumatorii casnici, tariful mediu calculat pentru serviciul public de alimentare cu apă potabilă va constitui 16,32 lei/m3, iar pentru serviciul de canalizare – 6,62 lei. Respectiv, în total – 22,94 lei. Pentru consumatorii non-casnici a fost aprobat tariful de 16,32 lei pentru apă și 10,26 lei pentru canalizare. În total – 26,58 lei, la care se adaugă TVA.
26 noiembrie: Tinerii din Chișinău cu vârsta cuprinsă între 14 și 35 de ani au posibilitatea să participe în activități de voluntariat, cluburi de interese, au acces la servicii de dezvoltare personală și animare a timpului, orientare în carieră, consiliere juridică și psihologică. De la începutul anului 2022, peste 13 mii de tineri au trecut pragul Centrului municipal de Tineret. Spații prietenoase tinerilor sunt create atât în locuri publice, cât și în cadrul Centrelor de Tineret. Municipalitatea își anunță intenția să intensifice activitățile de susținere a tinerilor în următorii câțiva ani. Inclusiv urmează să fie elaborată o strategie dedicată tinerilor. Un obiectiv planificat este și obținerea titlului de „Capitală Europeană a Tineretului”.
28 noiembrie: Anul acesta Târgul de Crăciun va fi amplasat în Piața Marii Adunări Naționale. Municipalitatea a luat o asemenea decizie deoarece Scuarul Catedralei este în plină reparație. Bradul artificial, care a fost și în ceilalți ani, urmează să fie instalat în zilele următoare. Și în acest an Primăria Chișinău va amenaja tradițional Târgul de Crăciun în centrul capitalei, dar și în alte sectoare. Toate decorațiunile procurate în ultimii trei ani sunt la balanța Primăriei Chișinău, la direcții, întreprinderi și preturi.
30 noiembrie: În curtea blocului locativ din strada Igor Vieru, 8 din sectorul Ciocana al capitalei este în proces de amenajare un teren de joacă nou. Lucrările se vor încheia săptămâna viitoare. Reprezentanții Direcției generale locativ-comunală și amenajare menționează că a fost pus un tobogan, scrâncioburi și se fac lucrări de amenajare a suprafeței terenului. Tot în sectorul Ciocana, pe strada Podul Înalt, 18 a fost amenajat un teren de joacă. Pentru că acest spațiu era pustiu, locatarii din preajmă au făcut demers către autorități să fie instalat un teren unde copiii să se poată juca. Lucrările desfășurate fac parte din proiectul de amenajare a 30 de terenuri în curțile de bloc din capitală. Adresele au fost selectate conform solicitărilor parvenite din partea chișinăuienilor.
30 noiembrie: Peste 31 de mii de copii din grădinițe vor primi cadouri de la Primăria Chișinău cu ocazia sărbătorilor de iarnă. Aliona Delinschi, șefa Secției comunicare și relații cu publicul la Direcţia Generală Educaţie, Tineret şi Sport, a precizat că darurile vor fi distribuite odată cu începerea matineelor în instituții. În acest an vor fi repartizate 31 831 de cadouri. Dulciurile sunt însoțite de certificate de conformitate. Costul cadoului per copil este de 30,5 lei și conține dulciuri.