Retrospectiva evenimentelor electorale din 30 septembrie 2019

Lilia Ranogaeţ: Orașul Chișinău trebuie să fie un oraș contemporan

Lilia Ranogaeţ, candidatul Partidului Național Liberal la funcția de primar general al municipiului Chișinău, spune că orașul Chișinău trebuie să fie un oraș contemporan. În cadrul acțiunii de lansare în campania electorală, candidata a declarat că situația în municipiu poate fi îmbunătățită doar prin schimbarea paradigmei.

Lilia Ranogaeţ spune că municipiul are nevoie de un alt management, de aceea își propune să fie un altfel de primar. Potrivit candidatei, Chișinăul are nevoie și de o nouă politică urbanistică. Lilia Ranogaeţ își propune să ducă la capăt proiectul privind crearea centurii de ocolire a orașului, pentru a descărca capitala de ambuteiaje. Totodată, își propune să facă atractive suburbiile prin modernizarea grădinițelor, școlilor, prin crearea de locuri de muncă, pentru a descărca orașul de oameni.

Lilia Ranogaeţ declară că a ales să candideze la funcția de primar pentru că tot ce a făcut până acum, gestionând o afacere proprie, a fost pentru oameni și nu poate să stea de o parte când vede zi de zi cum degradează starea de lucruri în capitală. „Toată viața mea mi-am dedicat-o oamenilor și vin în această funcție să mă dedic oamenilor”, a spus Lilia Ranogaeţ.

Printre obiectivele sale la șefia capitalei este renovarea clădirilor vechi, construcția apartamentelor sociale și a parcărilor subterane, organizarea locurilor noi în grădinițe, reparația străzilor și investiții în proiecte sociale.

Lilia Ranogaeţ a fost înregistrată cu numărul 13 în buletinul de vot. PNL, partidul din partea căruia candidează, este condus de către Vitalia Pavlicenco.

***********

PCRM și-a prezentat candidații în CMC


Partidul Comuniștilor și-a prezentat candidații în Consiliul municipal Chișinău. Lista este alcătuită din 35 de candidați. Valerii Pavlov, candidat și ex-consilier municipal pe lista PCRM, a chemat oamenii să voteze echipa comuniștilor, spunând că doar ea va putea rezolva problemele care s-au adunat până acum în oraș.

Gheorghii Mocan, candidat la funcția de consilier, a spus că problemele țin de construcțiile haotice, drumurile deteriorate, lipsa spațiilor verzi. Potrivit lui, orașul, care odată era frumos și curat, a devenit incomod pentru majoritatea locuitorilor. Gheorghii Mocan consideră că oamenii au dreptul la un trai decent pe care PCRM îl poate asigura.

Un alt candidat la funcția de consilier, Tatiana Gogu, susține că multe partide promit să rezolve problemele elevilor și ale studenților, dar nu o fac. PCRM este în stare să le rezolve. 

Partidul Comuniștilor nu are un candidat la funcția de primar al capitalei.

***********

Ion Ceban promite reabilitarea capitală a cinci treceri subterane anual

Candidatul Partidului Socialiștilor la funcția de primar al capitalei, Ion Ceban, susține că starea majorității din cele 20 de treceri subterane din capitală este dezastruoasă. Pretendentul la fotoliul de primar promite că anual vor fi reabilitate capital cinci treceri subterane, iar în acest sens vor fi alocați 25 de milioane de lei, transmite IPN.

„Se întâmplă foarte des că pietonii traversează drumul pe carosabil anume din cauza că pasajele subterane sunt în stare deplorabilă. Prin urmare, oamenii sunt puși în situația de a alege între a-și risca viața sau a traversa drumul în condiții dezastruoase. Starea subteranelor o cunoaștem cu toții: scările sunt deteriorate, tencuiala cade, mirosul este insuportabil. În multe nu mai există nici iluminat. Subteranele confirmă direct lipsa unui management defectuos în municipiu în ultimii ani”, a notat Ion Ceban.

Candidatul susține că, în condițiile în care în fiecare an urmează a fi reabilitate capital câte cinci subterane,  până la sfârșitul mandatului său ar ajunge să fie reabilitate toate. „Vom identifica resurse financiare atât din buget, cât și din exterior. Aceste treceri trebuie să fie confortabile pentru toată lumea, începând cu persoanele cu dizabilități și finalizând cu părinții care își duc copiii în cărucior, persoane în etate și toți locuitorii și oaspeții capitalei”, a mai spus candidatul.

***********

Dorin Chirtoacă: Ori facem o schimbare cu adevărat, ori o să alegeți o mafie


Candidatul Partidului Liberal la funcția de primar al capitalei, Dorin Chirtoacă, spune că în oraș nu mai miroase a nămol, dar miroase a apă stricată. Potrivit fostului primar, stația de epurare nu mai funcționează, s-a transformat într-o stație de pompare a apei din canalizare în râul Bâc, iar mirosul s-a extins până și în Anenii Noi. Și, deși este o catastrofă ecologică, nimănui nu-i pasă și toți se limitează la discuții de ochii lumii. Declarațiile au fost făcute în cadrul unei conferințe de presă.

Fostul edil a menționat că o altă batjocoră din oraș este cea față de consumatori, prin facturarea unui volum de apă suplimentar celui consumat în mod real. Potrivit lui, această problemă a diferenței de volum dintre contorul general de la bloc și contorul individual din apartament se rezolvă conform unei echități. Și această diferență, în opinia sa, nu trebuie să fie mai mare de doi metri cubi de apă rece și unul de apă caldă pe lună. Astfel încât să nu fie pusă pe umerii consumatorilor de bună-credință hoția și iresponsabilitatea consumatorilor de rea-credință.

Dorin Chirtoacă susține că totul se trage de la nepăsarea așa-numiților manageri. În opinia sa, timp de patru ani, lucrurile au mers spre mai rău și în 2019 s-a ajuns într-o situație mai proastă decât în 2015. Atunci, potrivit fostului edil, au fost aduse soluții, printre care instalarea în zece blocuri a contoarelor cu citirea datelor la distanță.

Potrivit candidatului, la aceste alegeri ori se face o schimbare cu adevărat, ori va fi aleasă o mafie. Dacă revine la Primărie, iar Partidul Liberal în Consiliul municipal Chișinău, Dorin Chirtoacă promite că „va fi construit cu adevărat stat de drept, democrație, direcție europeană, românească, cum scrie cartea și cum chișinăuienii au văzut timp de zece ani”.

***********

Victor Chironda: Pentru un transport echilibrat, parcările cu plată sunt necesare


Confortul și siguranța chișinăuienilor sunt foarte mult afectate de haosul care se întâmplă din cauza lipsei parcărilor. Chișinăul are foarte multe mașini și foarte puține locuri de parcare. În cadrul unei conferințe de presă, Victor Chironda, candidatul Mișcării Social-Politice „Forța Nouă” la funcția de primar general al municipiului Chișinău, a declarat că parcările haotice din capitală generează accidente, blochează transportul public și împiedică pietonii să se deplaseze liber pe trotuare.

În opinia candidatului, parcările publice trebuie să fie o prioritate, dar nu trebuie să transforme orașul într-o parcare gigantică, așa cum este tendința. La intrările în oraș, unde se intersectează mai multe rute de transport public, trebuie să fie construite parcări multietajate, unde șoferii își vor putea lăsa mașinile pentru toată ziua și vor lua transportul public, folosind tichetul de parcare. Totodată, fiecare curte de bloc trebuie să asigure locuri de parcare suficiente pentru locatari.

Victor Chironda recunoaște că parcările cu plată sunt o chestiune sensibilă pentru moldoveni, însă pentru un transport echilibrat acest lucru este necesar. Candidatul susține că nu este normal ca numărul mașinilor să crească așa de mult, iar oamenii să nu aibă pe unde se deplasa. Victor Chironda afirmă că banii colectați din parcări trebuie să meargă într-un fond municipal, din care să se reinvestească în transport public, infrastructură pietonală, pentru bicicliști.

***********

Valeriu Munteanu: Cauza mizeriei din Chișinău este sistemul sovietic de salubrizare


În ultimii ani, capitala arată asemenea unei gospodării unde proprietarul nu știe cum să facă ordine, chiar dacă are toate instrumentele în acest sens. Declarația a fost făcută de Valeriu Munteanu, candidatul Uniunii Salvați Basarabia la Primăria capitalei. Într-o conferință de presă,  Valeriu Munteanu a menționat că principala cauză a murdăriei din oraș o reprezintă sistemul sovietic de salubrizare a orașului.

Candidatul USB a menționat că în Chișinău mizeria este foarte mare, deși există cinci instituții municipale responsabile de curățenie. „Există o diviziune anapoda. Întreprinderile sunt într-o permanentă luptă între ele și există spații pe care nimeni nu le recunoaște și unde nu se face niciodată curățenie”, a spus Valeriu Munteanu.

Candidatul USB la Primăria capitalei își propune să acționeze pe cinci direcții pentru rezolvarea problemei salubrizării orașului. Potrivit lui Valeriu Munteanu, reorganizarea juridică a sistemului de salubrizare a Chișinăului, prin instituirea unei singure entități responsabile de salubrizarea orașului, mecanizarea totală a serviciului de salubrizare, trecerea la soluții lichide pentru deszăpezire a orașului, cumpărarea de tocătoare și compactoare pentru prelucrarea resturilor vegetale și frunzelor uscate și selectarea deșeurilor și valorificarea acestora sunt cele cinci acțiuni pe care le va duca la bun sfârșit în cazul în care va deveni primar al capitalei.

„Aceste cinci acțiuni care nu sunt foarte costisitoare, dar sunt extrem de importante. Vor duce la curățarea orașului în maximum patru ani”, a spus Valeriu Munteanu.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.