RETROSPECTIVA CELOR MAI IMPORTANTE EVENIMENTE ale săptămânii 30 ianuarie-05 februarie 2017

Pe 30 ianuarie, Ministerul Sănătății al Republicii Moldova și Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare au anunțat despre semnarea unui acord în baza căruia PNUD va procura medicamente vitale medicale pacienților din Republica Moldova în 2017. Medicamentele vor fi procurate în cadrul mai multor programe naționale și speciale de sănătate, inclusiv Programul Naţional de Prevenire şi Control HIV/SIDA şi ITS. PNUD Moldova va sprijini, de asemenea, modernizarea condițiilor de depozitare a medicamentelor, în conformitate cu bunele practici de distribuție (BPD).

La 31 ianuarie, Ion Ungureanu a fost condus pe ultimul drum. Rude, oameni de cultură, prieteni şi demnitari şi-au luat rămas bun de la actor, care a fost și ministru al culturii şi cultelor în perioada 1990-1994. Ceremonia de rămas bun s-a desfășurat la Palatul Naţional „Nicolae Sulac”. Ion Ungureanu a jucat în total în 25 de filme produse la ,,Moldova-film” și la ,,Mosfilm”. A activat în calitate de actor și regizor la Televiziunea Centrală din Moscova, a participat la evenimentele de renaștere a conștiinței naționale, fiind cel care a dat citirii Declarației de Suveranitate la Marea Adunare Naționala, iar în 1990 a fost ales deputat în primul Parlament.

În localitatea Racovăț din raionul Soroca pe 14 mai vor avea loc alegeri locale noi. O decizie în acest sens a fost adoptată, pe 31 ianuarie, de către Comisia Electorală Centrală. Anterior CEC stabilit alegeri locale pentru data de 14 mai și în alte localități. Este vorba despre alegerea primarilor în orașul Tvardița din raionul Taraclia, comuna Pervomaisc din raionul Căușeni, comuna Țipala și satul Ulmu din raionul Ialoveni.

La 1 februarie BNM a revăzut în creștere prognoza inflației. Banca Națională a Moldovei prognozează pentru 2017 o rată anuală a inflației de 5,2 la sută, iar pentru 2018 – de 4,9 la sută. Aceste cifre sunt mai mari decât cele anunțate în runda anterioară de prognoză, dar se încadrează în intervalul de 5 la sută ±1,5 puncte procentuale stipulat în Strategia politicii monetare pe termen mediu a BNM.

Peste 350 de producători și-au prezentat oferta la „Fabricat în Moldova” 2017. Expoziția s-a desfășurat în perioada 1-5 februarie. În deschiderea acesteia, prim-ministrul Pavel Filip a declarat că în prezent un agent economic „nu trebuie să fie mare, dar trebuie să fie inteligent”. Guvernul pe care-l conduce este unul „pro-business”, care îşi propune să facă investiții în domeniul public şi privat.

Pe 3 februarie, președintele în exercițiu al OSCE, ministrul de externe al Austriei, Sebastian Kurz, și-a început vizită în Republica Moldova. În cadrul primului briefing organizat în comun cu ministrul moldovean de externe, Andrei Galbur, președintele OSCE a declarat că vizitează Chișinăul și Tiraspolul pentru a-și putea face o impresie personală la fața locului. A doua zi, oficialul a avut întrevederi cu președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, și cu premierul Pavel Filip. Programul vizitei a inclus și deplasarea la Tiraspol.

Selecție de Anastasia Rusu, IPN

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.