RETROSPECTIVA CELOR MAI IMPORTANTE EVENIMENTE ale săptămânii 25-31 decembrie 2017

Procuratura municipiului Chișinău a confirmat pe 26 decembrie că a inițiat un proces penal în urma sesizării Partidului Liberal, în care formațiunea îi acuză pe viceprimarii Nistor Grozavu și Ruslan Codreanu, și pe primarul general interimar Silvia Radu „de săvârșirea în complicitate a infracțiunilor de uzurpare de calități oficiale și de samavolnicie”. În cadrul procesului penal vor fi verificate argumentele expuse de către reprezentanții PL, în termen de 30 de zile.

Reprezentanții birourilor vamale și subdiviziunilor Serviciului Vamal au primit pe 26 decembrie, 97 de unități de transport. Banii pentru dotarea parcului auto au fost alocați din bugetul de stat. Investiția se cifrează la 19,8 milioane de lei. Achiziția a fost determinată după scoaterea din circuit a 101 unități de transport învechite. Autoturismele au fost procurate în cadrul unei licitații publice. Toate fac parte din clasa Econom. S-a optat pentru modele cu un preț de achiziție, dar și de întreținere rezonabil. Astfel, parcul auto al Serviciului Vamal a fost reînnoit în proporție de circa 50%.

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a respins repetat la 28 decembrie candidaturile coaliției de guvernare la funcțiile pentru Guvern. Șeful statului a declarat că nu are de gând să cedeze în această situație și nu va accepta astfel de candidați. În aceeași zi, un grup de deputați din Comisia juridică, numiri și imunități a Parlamentului a depus sesizare la Curtea Constituțională privind constatarea circumstanțelor ce justifică instituirea interimatului funcției de președinte al Republicii Moldova pentru numirea noilor miniștri și vicepremieri.

O nouă zonă de control transfrontalier a fost inaugurată pe 28 decembrie, în apropiere de punctul de trecere „Otaci”. Postul vamal va activa în regim nonstop, pentru a evita formarea cozilor și unor blocaje cu implicarea autocamioanelor. Toate procedurile de vămuire vor fi efectuate în zona de control vamal aflată la 1,5 km distanță de frontieră, urmând ca în punctul de trecere să fie efectuată doar înregistrarea traversării și autorizarea scoaterii mărfurilor de pe teritoriul țării. Costul total al lucrărilor de construcție se cifrează la 8,5 milioane lei.

Selecție realizată de Sabina Rebeja

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.