RETROSPECTIVA CELOR MAI IMPORTANTE EVENIMENTE ale săptămânănii 15-21 mai 2017

Parlamentarii europeni au decis la 16 mai să amâne, pentru cel puţin o lună, discuțiile privind alocarea asistenței financiare de 100 de milioane de euro aprobate pentru Republica Moldova în ianuarie anul curent. Motivul constă în îngrijorările exprimate de mai multe grupuri politice în legătură cu evoluțiile politice din Republica Moldova și reforma sistemului electoral.

Copilul de doi ani din satul Bobulești, raionul Florești, dispărut la 9 mai, a fost găsit la 16 mai înecat în râul Răut. Corpul băiețelului a fost găsit la aproape 15 kilometri de la locul unde a fost văzut ultima dată. A fost stabilită o expertiză medico-legală. Preventiv s-a stabilit că băiețelul s-a înecat.

Guvernul a aprobat pe 17 mai Regulamentul privind condițiile, ordinea și procedura de oferire a mijloacelor din Fondului Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural. Mijloacele pentru anul 2017 sunt în mărime de 900 de milioane de lei, inclusiv 231 de milioane din contul Programului ENPARD Moldova – Suport pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală. Mărimea subvenţiilor nu vor depăşi 50% din costul investițiilor.

Executivul a susţinut în ședința din 17 mai candidaturile a trei ambasadori ai Republicii Moldova, care urmează a fi desemnaţi prin decret prezidenţial. Anatolie Vanghelie a fost numit ambasador în Republica Elenă, Violeta Agrici – în Regatul Spaniei şi Victor Moraru – reprezentant permanent al Republicii Moldova pe lângă Organizaţia Naţiunilor Unite la New York.

Preşedintele Igor Dodon le-a înmânat la 17 mai distincții de stat membrilor și producătorului trupei SunStroke Project, care s-a situat pe locul trei la concursul Eurovision 2017, obţinând cel mai bun scor pe care l-a avut vreodată Moldova în această competiţie.

Parlamentul a găzduit în perioada 17-18 mai cea de-a 49-a reuniune a Comisiei pentru chestiuni politice și juridice a Adunării Parlamentare a Cooperării Economice la Marea Neagră (APCEMN).

Un bărbat de 36 de ani din satul Hirova, Călărași, şi-a omorât soţia şi pe cele două fiice, de 6 şi 13 ani, după care s-a sinucis. S-a întâmplat în seara de 17 mai. Se presupune că bărbatul şi-ar fi sugrumat întreaga familie gelos pe soția sa care intenționa să se întoarcă la muncă în Israel, unde s-a aflat în ultimul an.

Partidul Liberal a inițiat la 18 mai colectarea semnăturilor pentru demiterea lui Igor Dodon din funcția de președinte. Liberalii invocă faptul că șeful statului încalcă prevederile Constituției. Liderul PL Mihai Ghimpu a spus că această inițiativă nu reprezintă un răspuns la colectarea semnăturilor de către socialiști pentru demiterea liberalului Dorin Chirtoacă din funcția de primar al capitalei.

Experții Comisiei de la Veneția, sosiți la Chișinău, au avut la 18 mai, întrevederi separate cu fracțiunile parlamentare, în cadrul cărora au discutat completările la Constituție propuse de către președintele Igor Dodon pentru lărgi competențele șefului statului de dizolvare a Parlamentului. Delegația Comisiei de la Veneția a avut întrevederi și cu Igor Dodon. Președintele a menționat că va insista pe modificarea Constituției prin toate căile posibile, fiind ferm convins că alegerile parlamentare anticipate trebuie să aibă loc cât mai curând posibil. Deocamdată nu s-a ajuns la o concluzie, discuțiile urmează să continuie la Veneția. Un aviz asupra inițiativei șefului statului va fi prezentat în luna iunie.

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a aprobat la 19 mai majorarea tarifelor la apă în municipiul Chișinău și orașul Ungheni. Consumatorii casnici din Chișinău vor plăti pentru un metru cub de apă 10,69 lei, în comparație cu 9,19 lei în prezent. Pentru agenții economici, noul tarif va constitui 24,46 lei, în comparație cu 22,96 lei în prezent. Consumatorii casnici din Ungheni vor achita pentru un metru cub de apă 20,47 lei, în comparație cu 19,95 lei în prezent. Iar Agenții economici vor plăti 38, 47 lei, în comparație cu 33,32 lei în prezent. Hotărârile intră în vigoare la data publicării.

Patru angajaţi ai Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor şi doi oameni de afaceri au fost reţinuţi pe 19 mai, fiind bănuiţi de depăşirea atribuţiilor de serviciu şi escrocherie. Printre reţinuţi sunt şeful Direcţiei controlul produselor de uz fitosanitar şi fertilizanţi din cadrul ANSA şi trei angajaţi ai subdiviziunilor teritoriale Ialoveni, Drochia şi Dubăsari. Aceștia sunt suspectaţi că ar fi eliberat certificate fitosanitare naţionale unor agenţi economici pentru exportarea merelor în Federaţia Rusă. De facto, agenţii economici au exportat mere din Polonia în Rusia prin Belarus, fără a traversa frontiera Republicii Moldova.

După o pauză de doi ani, Comisia Interguvernamentală Republica Moldova – România pentru Integrare Europeană s-a reunit pe 19 mai la Chișinău, în cadrul celei de-a patra sesiuni. Părțile au stabilit continuarea proiectelor în derulare, precum și concentrarea asupra unor priorități menite să sprijine parcursul european al Republicii Moldova. Printre înțelegerile convenite se numără sprijinirea reformei poliției prin împărtășirea experienței și bunelor practici pentru dezvoltarea Centrului comun de instruire a organelor de aplicare a legii, dar și valorificarea platformelor de cooperare în domeniul justiției.

Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei a lansat pe 19 mai Premiul Național pentru vârstnicii de 60 de ani și peste, care au realizat performanţe deosebite în domeniul cultural-artistic, tehnico-ştiinţific, civic, medicină, antreprenoriat, agricultură, educație, sport, tehnologii informaționale etc. Premiul  se acordă cu prilejul Zilei internaționale a persoanelor vârstnice. Câștigătorilor li se va înmâna Diplome de confirmare a titlului de Laureat al Premiului pentru vârstnici şi un premiu bănesc.

Un cutremur cu magnitudinea de 4,7 grade pe scara Richter s-a produs pe 19 mai, în jurul orei 23.00, în regiunea Vrancea. Cutremurul a fost resimțit și în Republica Moldova, în special în zona de sud a țării. Seismul s-a produs la adâncimea de 118 kilometri. La Chișinău intensitatea seismică a fost de circa 3 grade, iar în raioanele Cahul și Leova – 3-4 grade.

Marșul „Fără frică”, organizat pe 21 mai de Centrul de Informare Genderdoc-M, nu s-a lăsat fără incidente. Un grup de creștini a aruncat cu ouă şi pungi cu apă în direcția reprezentanților comunității LGBT. Pentru a evita altercațiile, participanții la marș au fost urcaţi în autocare ale poliţiei. Cu toate că drumul a fost blocat și marșul LGBT nu a mai putut continua, organizatorii au calificat acțiunea drept cea mai reușită și cea mai numeroasă de până acum. În același timp, la îndemnul președintelui Igor Dodon, care și-a manifestat dezacordul față de organizarea marșului LGBT, în Piața Marii Adunări Naționale s-a desfășurat Festivalul Familiei – eveniment în susținerea valorilor familiei tradiționale.

Selecție realizată de Sabina Rebeja.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.