Retribuţii suplimentare pentru angajaţii care studiază
Guvernul a aprobat în şedinţa de miercuri, 11 aprilie, un Regulament care prevede acordarea unor garanţii şi compensaţii salariaţilor care îmbină munca cu studiile. Prin acest document, statul garantează salariaţilor concedii suplimentare plătite cu menţinerea salariului parţial.
Potrivit viceministrului Economiei şi Comerţului, Sergiu Sainciuc, concediile vor putea fi solicitate în cazul susţinerii examenelor de admitere, pentru susţinerea examenelor de trecere dintr-un an în altul şi pentru susţinerea licenţei la absolvirea studiilor.
Astfel de garanţii vor fi acordate însă numai celor care au o reuşită nu mai mică de „8” şi îşi fac pentru prima dată studiile la un anumit nivel de învăţământ. Garanţiile din partea statului sunt prevăzute pentru salariaţii care învaţă în instituţiile de învăţământ superior şi mediu de specialitate, postuniversitar specializat, secundar profesional, secundar general, la secţiile serale şi în învăţământul cu frecvenţă redusă.
Spre exemplu, pentru salariaţii care învaţă în instituţiile de învăţământ superior şi mediu de specialitate a fost stabilită o durată redusă a timpului de muncă de 35 ore pe săptămână. Salariaţii înscrişi la examenul de admitere în astfel de instituţii beneficiază de un concediu neplătit, cu o durată de până la 15 zile calendaristice. Salariaţilor li se acordă concedii suplimentare plătite (până la 30 de zile calendaristice, păstrându-li-se 75% din salariul mediu la locul de muncă de bază) pentru sesiunea de reper, executarea lucrărilor de laborator şi susţinerea colocviilor şi examenelor, pentru susţinerea examenelor de licenţă, tezei de masterat sau lucrării de diplomă. Pentru elaborarea şi susţinerea proiectului (tezei) de licenţă, tezei de masterat sau lucrării de diplomă, concediul suplimentar va putea fi de până la 90 de zile calendaristice.
De asemenea, angajatorii vor trebui să suporte cheltuieli de deplasare tur-retur, o dată pe an, cu transportul feroviar sau transportul auto public (cu excepţia taximetrelor) a salariaţilor la instituţia de învăţământ în care îşi face studiile.