Reticenţa societăţii forţează foştii deţinuţi să revină în cercul vicios al criminalităţii, IRP
Peste 26% dintre cetăţenii R. Moldova se împotrivesc să ofere adăpost, hrană, protecţie sau înţelegere foştilor deţinuţi. Circa 60% condiţionează acordarea ajutorului în funcţie de personalitatea ex-deţinutului şi doar 14 % sunt de acord să ofere necondiţionat acest ajutor, arată un sondaj realizat recent de Centrul de Justiţie Comunitară din Chişinău, transmite Info-Prim Neo.
Experţii Institutului de Reforme Penale (IRP) susţin că reticenţa unor funcţionari, etichetarea şi marginalizarea de către societate, forţează persoanele eliberate din locurile de detenţie să revină în cercul vicios al criminalităţii. Statisticile atestă că circa 50% dintre persoanele private de libertate din Moldova comit infracţiuni repetat.
În aceste condiţii, Republica Moldova deţine unul dintre primele locuri din Europa la indicele de încarcerare pe cap de locuitor, se arată în „Raportul de monitorizare şi evaluare a activităţii de reintegrare socială a persoanelor eliberate din locurile de detenţie”, realizat la solicitarea IRP.
Acum trei ani, în scopul abordării complexe a procesului de pregătire pentru eliberare şi reintegrare socială a deţinuţilor, IRP a creat 15 organizaţii obşteşti de tipul Centrelor de Justiţie Comunitară (CJC). Astfel, în perioada septembrie 2006 - martie 2009, circa 4000 de deţinuţi au solicitat sesiuni şi şedinţe informative privind diverse subiecte şi tematici: restabilirea relaţiilor cu familia, rudele, prietenii, comunitatea; acordarea suportului la perfectarea actelor de stare civilă şi a buletinelor de identitate; suport pentru angajarea ulterioară în câmpul muncii.
În anul 2008, indicele deţinuţilor la 100 mii de locuitori a constituit 203,8 persoane, arată datele IRP.
Activităţile IRP au fost implementate cu suportul financiar al Agenţiei suedeze pentru dezvoltare şi cooperare internaţională (Sida) şi al Fundaţiei Soros-Moldova, în cadrul proiectului „Consolidarea societăţii civile în Moldova. Grupuri marginalizate. Reintegrarea socială a ex-deţinuţilor”.