Reţinerea în creştere devine o problemă tot mai frecvent întâlnită în Republica Moldova, iar motivele sunt condiţiile proaste de trai şi viciile părinţilor sau copiilor, notează şefa Secţiei de Reumatologie a Centrului „Mamei şi Copilului”, doctor habilitat şi profesor universitar Nineli Revenco.
Solicitat de IPN, medicul a comunicat că primii ani din viaţa unui copil şi anii de adolescenţă sunt cei mai importanţi în formarea acestuia. „Îndemn părinţii să aibă o atenţie sporită faţă de copii în special în această perioadă. Acest lucru depinde nu doar de dezvoltarea fizică, de formare, dar şi de dezvoltarea psihică. Copiii trebuie iubiţi şi ocrotiţi”, a spus Nineli Revenco.
Reţinerea în creştere se observă în special în familiile sărace, care nu au alimentaţie echilibrată, sau acolo unde părinţii sunt consumatori de alcool. Întârzieri în dezvoltare pot să apară şi ca rezultat al administrării unor medicamente. Condiţiile atmosferice, clima secetoasă, la fel poate stopa creştere copilului, de aceea, potrivit medicului, părinţii trebuie să fie atenţi şi la umiditatea aerului în cameră.
Reţinerea în creştere poate fi redusă prin îmbunătăţirea alimentaţiei mamei şi copilului, furnizarea de vitamine şi minerale, în special în timpul sarcinii, în primii doi ani de viaţă a copilului şi în adolescenţă.
Potrivit unui raport UNICEF, în lume, din cauza sărăciei şi condiţiilor nefavorabile, sunt afectaţi de reţinerea în creştere circa 165 de milioane de copii cu vârsta sub cinci ani. În Republica Moldova, nu sunt date oficiale în acest sens.