Responsabilitatea de a repara balcoanele comune îi revine gestionarului blocului, DGLCA

Responsabilitatea de a întreține și a repara balcoanele comune ale blocurilor locative îi revine gestionarului: asociației sau cooperativei de locatari. Gestionarii, având în vedere că proprietarii nu manifestă interes, deseori își neglijează această responsabilitate, a declarat pentru IPN șeful adjunct al Direcției generale locativ-comunală și amenajare (DGLCA), Ghenadie Dubița. O inspecție vizuală făcută acum un an în capitală a identificat peste 30 de balcoane avariate, cu tencuială care se macină sau elemente din metal ruginite.

Ghenadie Dubița a precizat că în competențele Direcției nu intră expertiza specializată a blocurilor de locuit. „Ceea ce am văzut noi este că avem mai multe balcoane într-o stare rea. Având în vedere că anterior am avut un caz de prăbușire a balconului, am adus la cunoștința gestionarilor că ei sunt obligați să facă aceste lucrări de deservire”, a precizat șeful adjunct al DGLCA.

Acolo unde nu există un gestionar, locatarii blocului, care sunt proprietari de apartamente, trebuie să convoace Adunarea Generală, să fondeze o asociație, să preia gestionarea blocului și să-și asume întreținerea spațiilor de uz comun, inclusiv a balcoanelor comune. „Deteriorarea balcoanelor, a locurilor de uz comun, a acoperișului, a rețelelor, a subsolurilor are un impact direct asupra stării generale a blocului. Cât de bine vom întreține un bloc locativ, cu atât mai valoros va fi apartamentul persoanei. Proprietarii sunt direct ineteresați în organizarea gestionării corecte a blocului. Din păcate, încă mulți la noi nu înțeleg și preferă să se eschiveze de la obligațiile ce le aparțin”, a remarcat Ghenadie Dubița.

Cât despre balcoanele apartamentelor, fiecare proprietar de locuință este responsabil de starea acestora.

În 2020, s-a prăbușit balustrada unui balcon de la etajul opt al unui bloc de locuit de pe bulevardul Decebal nr.5 din capitală.
În anul 2014, pe strada Coca din sectorul Buiucani, un bărbat a decedat după ce balconul de la etajul şase, pe care se afla, s-a prăbuşit. După acest incident, la nivelul Preturii sectorului Buiucani a fost creată o comisie de inspectare, iar gestionarii au fost obligați să efectueze analiza balcoanelor tuturor blocurilor de locuit.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.