Componenta de liber schimb prevăzută în Acordul de Asociere (AA) cu UE conţine cote de import pentru anumite produse din Republica Moldova. Acestea însă pot fi revizuite de 2 ori pe an, dacă Moldova va face dovada că le poate depăşi. Despre aceasta au comunicat responsabilii pentru negocierea Acordului de Asociere cu UE, la şedinţa comisiei de specialitate a Parlamentului, marţi, 25 februarie, transmite IPN.
Deputaţii comunişti au solicitat audierea responsabililor pentru negocierea Acordului de Asociere şi au remarcat că în anexele documentului se stipulează că, după intrarea în vigoare a acestuia, Moldova va putea exporta pe piaţa UE foarte puţină producţie agricolă fără taxe, fiind vorba de câteva tone doar.
Drept replică, negociatorul-şef pentru crearea Zonei de Comerţ Liber, viceministrul economiei, Octavian Calmâc, a precizat că aceste cote se referă doar la producţia ambalată, care poate fi pusă imediat în reţelele de comerţ din UE. Pe când producţia care se va exporta pentru procesare nu are o cote stabilite.
Viceministrul afacerilor externe şi integrării europene, Iulian Groza, a declarat că în Acordul de Asociere este inclus un articol care stipulează că o dată la 6 luni cotele prevăzute se vor revizui şi, dacă Moldova va demonstra că le depăşeşte, acestea vor fi majorate.
Iulian Groza a comunicat că acum autorităţile de la Chişinău negociază cu responsabilii de la Bruxelles ultimele articole din Agenda de Asociere, iar după ce aceasta va fi aprobată se va purcede la elaborarea Programului naţional de implementare a acordului. Republica Moldova urmează să raporteze anual către Comisia Europeană care sunt succesele de implementare, iar aceasta, la rândul ei, va face raporturi tematice în baza cărora se va decide susţinerea financiară ce urmează a fi oferită ţării.
Se preconizează că în următorii 3 ani Moldova va putea atrage susţinere financiară pentru implementarea Acordului de Asociere în valoare de circa 100 de milioane de euro anual.