Respectarea drepturilor deținuților va fi monitorizată de societatea civilă
Respectarea drepturilor deținuților va fi monitorizată de societatea civilă. Parlamentul a adoptat în acest sens vineri, 10 ocotmbrie, Legea privind controlul civil asupra respectării drepturilor omului în instituţiile ce asigură detenţia persoanelor, transmite Info-Prim Neo.
Monitorizarea condiţiilor de detenţie a deţinuţilor şi a tratamentului acestora va fi efectuată de reprezentanţii societăţii civile, organizaţi în comisii permanente, instituite în fiecare unitate administrativ-teritorială de nivelul doi, în care există instituţii ce asigură detenţia persoanelor.
Fiecare comisie de monitorizare va formată din şapte membri. Componenţa nominală a unei comisii de monitorizare se aprobă prin decizia consiliului local respectiv. Membrii comisiilor vor fi propuși de către o asociaţie obştească, care activează de cel puţin 5 ani şi unul din scopurile statutare ale căreia este asigurarea şi protejarea drepturilor omului. Nu pot fi membri ai comisiilor de monitorizare persoanele care deţin funcţii de demnitate publică, funcţionarii publici, judecătorii, procurorii, colaboratorii organelor apărării naţionale, securităţii statului şi ordinii publice, avocaţii, notarii şi mediatorii.
Comisiile de monitorizare vor fi în drept să evalueze condiţiile de detenţie a deţinuţilor şi tratamentul acestora, să aibă acces în orice sector al instituţiei de detenţie, să solicite administraţiei locului de detenţie, precum şi altor autorităţi ale administraţiei publice, toate informaţiile pe care le consideră necesare pentru realizarea monitorizării, să discute cu deţinuţii, să primească plângeri din partea deţinuţilor, rudelor acestora, să-și prezinte opinia privind posibilitatea aplicării faţă de un deţinut a eliberării condiţionate înainte de termen, înlocuirea părţii neexecutate din pedeapsă cu o pedeapsă mai blândă, eliberarea de pedeapsă a minorilor, eliberarea de pedeapsă datorită schimbării situaţiei, liberarea de la executarea pedepsei a persoanelor grav bolnave, aplicarea actului de amnistie, precum şi privind posibilitatea aplicării actului de graţiere.
Comisia de monitorizare are sarcina de a verifica şi supraveghea condiţiile de detenţie şi modul în care sunt trataţi deţinuţii în orice instituţie ce asigură detenţia persoanelor, concluziile ei urmând a fi expuse într-un raport despre faptele constatate. Rapoartele comisiei de monitorizare vor putea fi prezentate Centrului pentru Drepturile Omului şi organelor procuraturii.
Administraţia instituţiei de detenţie va fi obligată să examineze raportul prezentat în urma monitorizării şi să întreprindă, în termen de 30 de zile, măsuri pentru eliminarea încălcărilor constatate.
Anual, comisia de monitorizare va prezenta Centrului pentru Drepturile Omului şi organului ierarhic superior al instituţiilor inspectate un raport generalizat, elaborat în baza vizitelor efectuate în penitenciar.