Reşedinţa de Stat, pichetată. Protestatarii solicită preşedintelui să-l demită pe Chetraru

Protestatarii din Piaţa Marii Adunări Naţionale, în frunte cu membrii Platformei „Demnitate şi Adevăr”, au pichetat vineri, 23 octombrie, Reşedinţa de Stat, solicitând  şefului statului să semneze demersul premierului privind demiterea directorului Centrului Naţional Anticorupţie, Viorel Chetraru. La faţa locului au fost mobilizaţi zeci de poliţişti care au format un cordon viu, îngrădind accesul manifestanţilor în reşedinţă, transmite IPN.

Vasile Năstase, membru al platformei, a declarat că acest demers, nu este doar al premierului, ci al poporului, pentru că această solicitare a fost înaintată de popor încă la manifestaţiile din aprilie. Potrivit lui, preşedintele are două opţiuni: fie să-l demită pe directorul CNA, fie să promulge legea votată ieri în Parlament, care prevede trecerea CNA din subordinea Guvernului în subordinea Parlamentului. „Acum sunteţi la răscruce – veţi da curs unei revindecări populare sau veţi semna o hotărâre ilegală, odioasă, pe care v-a pus-o pe masă Dodon, Voronin şi Plahotniuc. Acum este momentul adevărului”, a notat Năstase.

În faţa protestatarilor a ieşit unul dintre consilierii preşedintelui, Valentin Ţâmbaliuc, care a declarat că şeful statului nu se află la reşedinţă. Acesta a mai spus că demersul premierului se află în proces de examinare, dar preşedintele vrea să studieze şi legea votată de Parlament. „Când va parveni această lege, preşedintele va studia atât demersul premierului, cât şi legea semnată de preşedintele Parlamentului, în bloc, şi atunci va fi luată o decizie”, a conchis consilierul.

Acum o săptămână, premierul Valeriu Streleţ a solicitat șefului statului demisia directorului CNA, Viorel Chetraru. Printre argumentele invocate se numără creşterea continuă a indicelui perceperii corupţiei. La fel, potrivit premierului, sunt suficiente motive să se considere că CNA a adoptat o strategie de abordare discreţionară şi selectivă în procesul de combatere a corupţiei, soldată cu un randament redus al activităţii acestei instituţii.

Pe de altă parte, deputaţii din Parlament au adoptat în şedinţa de joi, 22 octombrie, un proiect de lege prin care Centrul Naţional Anticorupţie a trecut din subordinea Guvernului în subordinea Parlamentului. Dacă acum directorul CNA poate fi demis de către șeful statului, dacă va fi promulgată legea votată ieri, prerogativa demiterii va reveni exclusiv Parlamentului.

  • vasile nastase la protest.mp3
  •     0
  •   

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.