Universitatea Tehnică din Moldova urmează să lanseze în viitorul apropiat proiectul „Satelit Moldovenesc”, care îşi propune zborul unor microsateliţi pe orbită. În cadrul unei întrevederi cu premierul Pavel Filip, conducerea UTM a meţionat că proiectul este realizat în proporţie de 80%, transmite IPN cu referire la un comunicat de presă al Guvernului.
Potrivit autorilor proiectului, acesta este unul atractiv pentru studenţii UTM şi cu relevanţă pentru economia naţională, în special pentru monitorizarea şi prevenirea inundaţiilor în albia râurilor Nistru şi Prut. În acest sens, conducerea UTM a abordat problema proiectului propus în anul 2015 privind scutirea de impozite TVA şi taxe vamale la procurarea utilajului specializat pentru infrastructura de comandă şi control a zborului sateliţilor, care nu a fost examinat până în prezent.
Premierul a menţionat că Guvernul va sprijini proiectele Universităţii Tehnice a Moldovei care vor fi orientate spre un nou model de creştere economică a Republicii Moldova. La rândul său, Viorel Bostan, rector al UTM, a menţionat că acest proces necesită a fi susţinut şi financiar, iar actualul mecanism de alocare a mijloacelor financiare din bugetul de stat este unul ineficient şi netransparent.
Părţile au convenit şi asupra implementării proiectelor de lansare a noilor specialităţi la UTM, cum ar fi ingineria softurilor şi sisteme robotizate şi mecatronică. De asemenea, Guvernul va solicita Ministerul Educaţiei şi Ministerului Finanţelor elaborarea neîntârziată a unui model nou – echitabil, eficient şi transparent de alocare a mijloacelor financiare din bugetul de stat.
Pavel Filip a afirmat că Universitatea Tehnică este o instituţie importantă pentru Republica Moldova care se bazează pe conceptul de schimbare cu ajutorul dezvoltării durabile. Premierul a evidenţiat că instituţia este centrată pe creativitatea intelectuală, o trăsătură ce joacă un rol esenţial în trecerea spre un nou model de societate.