Republica Moldova și UE încheie un acord de cooperare în domeniul apărării și securității

Moldova și UE ridică cooperarea în domeniul apărării la un nivel fără precedent, în timp ce Moscova amenință Chișinăul că Moldova ar putea repeta soarta Ucrainei dacă merge pe calea integrării europene, transmite IPN cu referință la Financial Times.

Sursa precizează că, în conformitate cu propunerea UE, care urmează să fie aprobată săptămâna viitoare, Moldova își va spori schimbul de informații, va efectua exerciții militare comune și va fi inclusă în achiziția comună de arme a blocului – măsuri care ar constitui cel mai profund pas de a lega apărarea sa națională față de partenerii occidentali. Constituția țării proclamă „neutralitatea permanentă” și exclude apartenența la NATO.

„Parteneriatul de securitate și apărare” propus cu Bruxelles vine în contextul avertismentelor repetate ale oficialilor ruși că Moldova s-ar putea confrunta cu aceeași soartă ca și Ucraina dacă se va alinia cu Occidentul.

Financial Times amintește că ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a sugerat în martie că integrarea Moldovei în UE nu e nimic altceva decât executarea unui ultimatul al Bruxelles-ului: „ori noi, ori Rusia”, aplicat în cazul Ucrainei. El a spus că Moscova va „apăra” populația etnică rusă din Moldova și că Chișinăul riscă „să calce pe urmele regimului de la Kiev”.

Potrivit proiectului de acord, Moldova și UE iau măsuri pentru a „proteja împotriva manipulărilor străine, amenințărilor cibernetice și pericolului terorist”. „Aceasta este o confirmare a faptului că Republica Moldova consolidează integrarea cu UE în domeniul securității și apărării. Acest lucru va ajuta la structurarea și organizarea interacțiunii noastre”, a declarat un oficial european anonim, citat de Financial Times.

Acordul va reglementa domenii precum asistența UE în consolidarea rezilienței Republicii Moldova, asistența sectorului de apărare prin intermediul Instrumentului european pentru pace, participarea Republicii Moldova la misiunile UE de gestionare a crizelor, gestionarea comună a frontierelor, asigurarea securității cibernetice și combaterea dezinformării. Cooperarea în majoritatea acestor domenii are deja loc între Moldova și UE.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.