Republica Moldova se alătură celor ce doresc pacea în Orientul Mijlociu și la nivel global

Republica Moldova se numără printre țările care au condamnat prompt și fără ezitare atacul de noaptea spre duminica trecută a Iranului asupra Israelului.

„Republica Moldova condamnă în termenii cei mai fermi atacul fără precedent al Iranului cu rachete și drone asupra Israelului și sprijină pe deplin eforturile comunității internaționale de a preveni escaladarea.

Gândurile noastre sunt alături de toți cei care doresc pacea în Orientul Mijlociu și la nivel global”, a scris Maia Sandu pe contul său de X (fosta Twitter).

Și ministrul de externe Mihai Popșoi a exprimat solidaritate cu Israelul și poporul său. „Întrucât securitatea regională în întregul Orient Mijlociu este grav amenințată, escaladarea ulterioară trebuie evitată”, a notat șeful diplomației moldovenești, pe aceeași platformă.

Ministrul israelian de război Benny Gantz a remarcat că Iranul „a făcut cunoștință cu forța sistemului de securitate israelian”, relevând pagubele minime provocate de atacul iranian, deși acesta a implicat sute de proiectile.

Totodată el a accentuat că „acest eveniment nu s-a încheiat”, specificând că Israelul „va cere socoteală Iranului într-un mod și într-un moment care ne convine”. În special, demnitarul israelian s-a pronunțat pentru o coaliție regională împotriva Iranului. „Iranul este o problemă globală, este o provocare regională și este, de asemenea, un pericol pentru Israel, iar ieri, lumea a fost în mod clar alături de Israel în fața acestui pericol. Israelul împotriva Iranului, lumea împotriva Iranului – acesta este rezultatul. Aceasta este o realizare strategică, pe care trebuie să o valorificăm pentru securitatea Israelului”, a punctat el.

Atacul fără precedent împotriva Israelului, care va face obiectul unei reuniuni de urgență a Consiliului de Securitate, a suscitat condamnări ferme pe plan global și îndemnuri la reținere. Liderii G7 reuniți duminică într-o videoconferință „au condamnat unanim atacul fără precedent al Iranului asupra Israelului”, a declarat președintele Consiliului European, Charles Michel, după discuții, subliniind că „toate părțile trebuie să dea dovadă de reținere”, informează AFP.

Cât privește SUA, CNN relatează că președintele SUA Joe Biden l-a convins pe premierul Israelului Benjamin Netanyahu să nu recurgă la lovituri de răspuns, pentru că Israelul, evitând consecințele grave ale atacului din Iran, a câștigat. Prin urmare, loviturile ca răspuns nu sunt necesare.

„Astăzi ai câștigat, nimic grav nu a fost afectat în Israel. Acceptă asta ca pe o victorie”, i-a spus Biden lui Netanyahu.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.