Republica Moldova s-a desprins de Uniunea Sovietică, dar nu a devenit liberă de nevoi, opinie

Republica Moldova s-a desprins de Uniunea Sovietică, dar nu a devenit liberă de nevoi, de probleme sociale, administrative, probleme de hotare, de integritate. Într-un articol publicat de IPN, compozitorul Eugen Doga a menţionat că Moldova nu are hotare în estul ţării, unde „stau alţii care păzesc pământul furat de la noi”.

„Noi avem doar hotar cu România, acolo poate unde nu e chiar de primă necesitate, cu toate că aici începe UE. Dar în est nu avem. Stau alţii acolo şi nu păzesc hotarele noastre, dar păzesc pământul furat de la noi. Ăştia nu-s pacificatori. Dacă sunt acestea forţe comune de menţinere a păcii, atunci trebuie să stea în comun acolo. Ăia şi-au îngrădit moşia lor, ăştia stau extraordinar de departe, aproape de Anenii Noi, în pădure, ca nişte partizani”, notează Eugen Doga.

Compozitorul spune că nu poate fi nici vorbă de Uniunea Europeană cât timp avem armată străină, cât nu e pace şi armonie în societate. „Care Uniune Europeană o să-şi ia nevoia asta pe cap? De unire cu România nici atât nu poate fi vorba. Noi până acum nu ştim ce stat vrem să construim. Noi sărbătorim 25 de ani ai statului, dar sub ce formă e acest stat şi se respectă forma aceasta? Unde el începe şi unde se termină, cine le-a stabilit aceste hotare?”, se întreabă maestrul.

Eugen Doga spune că Republica Moldova nu are simboluri. Potrivit lui, se cântă imnul limbii române, dar nu imnul statului. „Vreau să scriu imnul acestei ţări, dar aştept când va veni acel moment. Sper că independenţa va fi nu numai calendaristică, că vom ajunge să avem nu numai drapel, dar şi alt simbol, pe care l-am putea cânta cu mândrie în limba vorbită de popor astăzi, care ne-ar uni nu numai pe acei ce trăiesc pe pământul acesta, dar şi cu cei rămaşi peste secole în istoria neamului, cu acei care vor veni după noi”, a spus Eugen Doga.

La 25 de ani de Independenţă, marcată pe 27 august, Agenţia de presă IPN „s-a autosesizat” să adune un portret a ceea ce constituie astăzi Republica Moldova. Pentru aceasta a provocat mai multă lume, inclusiv oameni de stat, politicieni, businessmeni, activişti civici, artişti, dar şi persoane fără funcţii şi titluri, dar care au ce spune. Tabloul generic se numeşte: „Gânduri despre şi pentru Moldova”, iar materialele sunt publicate din 18 iulie.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.

IPN LIVE