Republica Moldova reprezintă o prioritate strategică, ministru român

România susține ferm parcursul european al Republicii Moldova și dorește să-și reconfirme angajamentul pentru intensificarea cooperării pe palierul securității și apărării, inclusiv în contextul noii etape strategice a relațiilor UE-Republica Moldova ca urmare a deciziei Consiliului European de a acorda Republicii Moldova statutul de țară candidat pentru aderarea la UE. Declarații în acest sens au fost făcute de ministrul apărării naționale al României, Angel Tîlvăr, într-o conferință de presă la Chișinău, transmite IPN.

Potrivit ministrului român, România pledează constant pentru sporirea sprijinului UE în creșterea rezilienței Republicii Moldova, consolidarea capacităților de apărare și contracarare a amenințărilor hibride.

Angel Tîlvăr a apreciat relațiile bilaterale cu Ministerul Apărării de la Chișinău ca fiind excelente și a menționat deschiderea specialiștilor din Ministerul Apărării Naționale de la București de a răspunde solicitărilor de sprijin. „Pentru noi Republica Moldova reprezintă o prioritate strategică”, a declarat Angel Tîlvăr.

Oficialul român a spus că ministerul pe care-l conduce este alături de Republica Moldova în ambițiosul proces de reformă al Armatei Naționale, de creștere a rezilienței și apărării în fața unui spectru larg de amenințări. Totodată, a declarat că împărtășește aceleași preocupări cu privire la consecințele grave pentru regiune ale războiului de agresiune al Federației Ruse în Ucraina.

„De aceea trebuie să continuăm să ne implicăm la nivel internațional pentru sprijinirea puternică a Republicii Moldova, un stat expus la amenințările hibride ale Federației Ruse, accentuate de campanii de dezinformare și propagandă”. În opinia ministrului roman, este foarte importantă consolidarea cooperării bilaterale și multilaterale, inclusiv în ceea ce privește învățământul militar.

La rândul său, ministrul apărării al Republicii Moldova, Anatolie Nosatîi, a spus că dezvoltarea capacității de apărare și transformare a armatei naționale într-o instituție modernă, ajustată la standardele internaționale și capabilă să ofere securitate cetățenilor este o prioritate pentru Ministerul Apărării. El a menționat că Guvernul României și Ministerul Apărării Naționale a oferit un ajutor semnificativ în acest sens, inclusiv prin diverse forme de instruire, antrenamente desfășurare în comun, dar și expertiză oferită pentru modernizarea sistemului național de apărare.

Anatolie Nosatîi a declarat că în cadrul dialogului cu omologul său român s-a convenit asupra consolidării dialogului dintre instituțiile lor de apărare în contextul realizării obiectivelor strategice ale Ministerului Apărării. România este și a fost un partener strategic al Republicii Moldova, fapt resimțit din plin în ultima perioadă.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.