Republica Moldova nu poate să-şi asigure securitatea de sine stătător, experţi

Republica Moldova nu are potenţialul şi capacitatea să-şi asigure securitatea fără susţinere externă. Concluzii în acest sens au fost formulate în cadrul emisiunii „Fabrika” de la postul de televiziune „Publika TV”, transmite IPN.

Comentatorul politic Roman Mihăeş a spus că armata moldovenească este slab dotată şi nu va putea face faţă unei eventuale invazii militare. „Deoarece Republica Moldova nu este membru NATO, Blocul Euro-Atlantic nu va interveni în caz de agresiune militară. Iar armata naţională nu este dotată. Ce vom face dacă vom avea o situaţie similară celei din Donbass sau Doneţk? Chiar şi trupele dislocate pe teritoriul Transnistriei sunt net superioare armatei moldoveneşti. Dacă se insistă asupra păstrării statutului de neutralitate, ar trebui de preluat exemplul statelor neutre, cum ar fi Suedia. Este cunoscut faptul că aceste ţări cheltuiesc mai mult pentru armată decât ţările membre ale NATO. Astfel ar trebui să fie majorat bugetul şi pentru armata moldovenească”, a spus Mihăeş.

Fostul şef al Marelui stat major al Armatei Naţionale, generalul Ion Corobceanu, recunoaşte că armata moldovenească nu va putea face faţă situaţiei şi speră pe ajutorul extern. „Politica de colaborare cu UE şi NATO trebuie să fie pe primul plan pe agenda Guvernului Republicii Moldova. Suntem o ţară asociată UE. Uniunea Europeană este cea care ne va ajuta, inclusiv la pregătirea forţelor armate şi dotarea lor”, a declarat Corobceanu.

Colonelul în rezervă Andrei Covrig susţine că metodele de pregătire militară pentru armata naţională sunt depăşite de timp. „Republica Moldova a folosit modelul sovietic atunci, când a fost înfiinţată armata naţională. Ţările Baltice au preluat alt model şi au aderat la NATO”, a spus Covrig.

Analistul media Cristian Tabără a afirmat că Republica Moldova trebuie să ia toate măsurile pentru asigurarea securităţii în contextul provocărilor geopolitice. „Republica Moldova trebuie să se uite atent în toate părţile, atunci când este vorba de securitatea naţională. Iar situaţia este una destul de dificilă”, a spus el.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.