Republica Moldova nu are o politică şi o strategie pentru reintegrare, expert

Republica Moldova nu are o politică pentru reintegrare, o strategie în acest sens şi planuri de acţiuni sectoriale pentru diferite ministere. De asemenea, Biroul pentru Reintegrare are resurse umane şi capacitate de expertiză insuficiente. Declaraţia a fost făcută de directorul executiv al Asociaţiei pentru Politică Externă (APE),Victor Chirilă în cadrul unui Club de presă la IPN.

Potrivit expertului, autorităţi centrale ale Republicii Moldova acordă o atenţie tot mai mică acestei structuri, iar viceprim-ministrul pentru reintegrare nu are autoritatea cuvenită pentru a coordona politica de reintegrare. „Nu există un sistem de coordonare la diferite nivele. Există acea comisie interguvernamentală, dar dacă coborâm mai jos, în ministere, vedem că nu există persoane care să se ocupe de acest subiect”, a afirmat Victor Chirilă.

În opinia lui, oamenii care lucrează în acest domeniu nu ştiu cum să acţioneze individual, nu au o viziune, nu au obiective clar definite. „Chişinăul ar trebui să pună la punct un sistem de coordonare instituţională la toate nivelurile, care să implice toate ministerele de resort”, a declarat expertul.

Directorul executiv al APE consideră că trebuie organizate seminare de instruire pentru membrii grupurilor de lucru din cadrul negocierilor în formatul 5+2. Ei trebuie să cunoască tacticile de negociere, de dialog, să cunoască mai bine şi diferite capcane în care ar putea să ajungă.

  • victor chirila despe biroul pentru reintegrare.mp3
  •     0

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.