„ Din cele menționate se poate concluziona că există premise ca summit-ul CPE din 1 iunie 2023 să fie unul de succes. Rămâne să ne asigurăm că organizarea va fi la cel mai înalt nivel, iar măsurile de asigurare a securității vor fi adecvate...”
---
De ce e nevoie de platformă politică europeană?
La 1 iunie 2023, Republica Moldova urmează să găzduiască summit-ul Comunității Politice Europene (CPE). Despre CPE s-a scris destul în media locală, totuși, câteva lucruri referitoare la summit-ul menționat urmează a fi subliniate. Din CPE fac parte 44 de state europene: toate statele membre ale Uniunii Europene (UE) și Marea Britanie; statele candidate pentru aderarea la UE; statele Asociației Europene pentru comerț liber, care nu intenționează să adere la UE; statele membre ale Parteneriatului Estic, care nu au statut de candidate pentru aderarea la UE. Respectiv, din CPE nu fac parte doar patru state europene minuscule, care sunt pe deplin integrate în economia europeană și au acorduri pentru utilizarea pe teritoriul lor a monedei UE, și uniunea statală Rusia-Belarus. De fapt, ultima remarcă tocmai vine să indice asupra faptului că CPE este un răspuns consolidat al UE și al majorității cvasitotale a statelor europene la agresiunea Rusiei, susținută de Belarus prin oferirea teritoriului pentru atac, împotriva Ucrainei. De asemenea, este un răspuns și împotriva șantajului energetic al Rusiei, declanșat cu aproximativ o jumătate de an înaintea agresiunii.
Deși summit-ul CPE din 1 iunie este foarte așteptat, se creează impresia că agenda acestuia este nedefinită încă. Președintele Maia Sandu, gazda summit-ului, a evitat să dea detalii privind agenda, preferând să se refere preponderent la aspecte ce țin strict de interesul pe care-l urmărește: „Summit-ul este o investiție în viitorul Moldovei. El oferă o oportunitate de excepție să ne afirmăm angajamentul ferm față de reformele pe care le realizăm ca să devenim – în viitorul apropiat – o țară membră a Uniunii Europene. Vom demonstra că suntem un partener de încredere, gata să contribuie activ la consolidarea unității și securității pe continentul european”. Probabil, în mod intenționat a fost accentuată poziția tranșantă a Republicii Moldova pe fundalul unui comportamnet oscilant al unor membri CPE, care înclină să beneficieze de pe urma cooperării cu Rusia, ajutând-o să ocolească sancțiuninile impuse de UE și SUA pentru descurajarea agresiunii.
Ce probleme prioritare urmează a fi discutate?
În circumstanțele menționate nu ne rămâne decât să intuim care vor fi problemele de pe agenda summit-ului CPE. Pentru asta e suficient să consultăm rezumatul primului summit, inaugural, al platformei CPE, desfășurat pe 6-7 octombrie 2022, la Praga. La capitolul priorități pentru cooperarea viitoare, au fost identificate șase domenii de activitate: 1) protecția infrastructurii critice a Europei pentru care este necesară o strategie comună; 2) combaterea atacurilor cibernetice care provin, de exemplu, din Rusia sau Iran și care necesită, de asemenea, o abordare europeană comună; 3) cooperarea regională pentru asigurarea securității în Marea Neagră, Baltică și Marea Nordului și care necesită o viziune comună; 4) dezvoltarea unei strategii energetice integrate de cooperare cu partenerii non-UE din cadrul CPE – în special Azerbaidjanul și Norvegia, care sunt producători de energie; 5) găsirea soluțiilor pentru diminuarea prețurilor la agenții energetici; 6) elaborarea unei viziuni comune, integrată la scară continentală, în domeniul tineretului. Un domeniu aparte este dedicat sprijinului Ucrainei, pe toate palierele: financiar, umanitar, politic și sprijin militar pentru a descuraja agresiunea rusească.
Cel mai probabil, prioritățile evidențiate la summit-ul CPE de la Praga vor rămâne aceleași până la terminarea războiului din Ucraina. Este important să fie înregistrare evoluții în domeniile prioritare menționate, care vor fi dezbătute și la summit-ul din 1 iunie 2023. Desigur, sperăm cu toții la terminarea cât mai rapidă a agresiunii și revenirea la normalitate, dar este dificil de prognozat când se va întâmpla acest lucru, iar când se va întâmpla, cu certitudine vor apărea noi priorități – suportul CPE pentru reconstruirea Ucrainei pentru a fi pregătită de aderarea la UE; descurajarea viitoarelor tentative agresive ale Rusiei împotriva vecinilor săi etc.
Evoluțiile ce au avut loc după primul summit CPE
Din cele menționate am putea deduce că proiectul CPE poate fi unul de lungă durată, de aceea merită să insistăm puțin asupra evoluțiilor recente, văzute prin prisma priorităților menționate. În primul rând, din punct de vedere al securității continentului european, între primul summit CPE și cel din 1 iunie 2023, a avut loc un proces de consolidare remarcabil odată cu aderarea Finlandei la NATO, care foarte curând va fi urmată de Suedia. Este un răspuns cât se poate de elocvent la amenințările și șantajul Rusiei, precum și un exemplu de considerat pentru a fi urmat de alți membri ai CPE.
În al doilea rând, recent au fost anunțate rezultatele eforturilor de asigurare a securității energetice prin intermediul Platformei energetice a UE, care are un rol cheie în depunerea în comun a cererii, coordonării utilizării infrastructurii, negocierii cu partenerii internaționali și pregătirea pentru achiziții comune de gaz și hidrogen. A fost nevoie doar de o jumătatea de an de la acceptarea proiectului de către Consiliul European și adoptarea reglementărilor necesare, până la anunțarea lansării cererilor, pe 25 aprilie 2023. Respectiv, Platforma energetică deja se concentrează pe organizarea agregării cererilor și achiziționarea în comun a volumelor necesare de gaze pentru stocarea în depozite a gazului pentru iarna 2023-2024. Urmează doar ca între Comisia Europeană, țările UE și întreprinderile industriale să se stabilească o cooperare strânsă, Comisia având și sarcina să ghideze solicitanții în vederea asigurării funcționalității mecanismelor elaborate de achiziție comună, respectând regulile de concurență.
În al treilea rând, eforturile s-au încununat cu succes remarcabil și în privința diminuării prețurilor la gaze pe piața europeană, care în perioada de după primul summit-ul CPE au scăzut dramatic, de la aproximativ 160 €/MWh în octombrie 2022, până la 37 €/MWh în mai 2023. Exemplele menționate vin să spulbere scepticismul inițial față de inițiativa CPE, demonstrând că unirea eforturilor statelor împotriva agresiunii și șantajului poate da roade scontate.
Statutul de țară gazdă obligă Republica Moldova
Inițiatorii CPE au stabilit de la bun început că summit-urile platformei se vor desfășura de două ori pe ani, cu alternarea țărilor gazdă – stat membru UE cu stat nemembru. După primul summit-ul din Cehia, cel de al doilea are loc în Republica Moldova. Evident, este foarte important ca viitorul summit să fie unul de succes, atât pentru platformă, în general, cât și pentru Republica Moldova, în particular. În acest context, este oportun să revenim la mesajul președintelui Maia Sandu, care menționa că summit-ul din 1 iunie reprezintă o oportunitate de excepție să ne afirmăm angajamentul fașă de reformele pe care le realizăm ca să devenim – în viitorul apropiat – o țară membră a UE.
Într-adevăr, în calitate de țară gazdă Republica Moldova trebuie să demonstreze prin exemple concrete că este demnă de onoarea de a fi în centrul politicii europene, fie măcar și doar pentru ziua summit-ului. În acest sens, autoritățile moldovene au întreprins un șir de măsuri, susținute de evenimente ce confirmă un anumit grad de eficiență în luptei împotriva clanurilor oligarhice, depășirea blocajelor reformei justiției etc. Respectiv, în ajunul summit-ului se poate menționa că:
- Parlamentul a adoptat, la 2 martie 2023, Declarația cu privire la agresiunea Federației Ruse împotriva Ucrainei, care condamnă fără echivocuri războiul împotriva Ucrainei;
- Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, a declarat la 3 martie că Republica Moldova se va alinia treptat la sancțiunile internaționale impuse Rusiei ca urmarea a agresiunea împotriva Ucrainei, iar declarația respectivă a fost precedată de anunțul privind ieșirea din structurile CSI;
- Președintele Maia Sandu s-a adresat, la 11 martie, Parlamentului și cetățenilor pentru a stabili că până în 2030 Republica Moldova trebuie să devină țară membră a UE;
- Pregătirea și trimiterea către Comisia Europeană a contribuției la viitorul raport de extindere a UE, privind negocierile de aderare, pe 33 de capitole;
- Revenirea Aeroportului Internațional Chișinău în gestiunea statului, după ce a fost concesionat în detrimentul acestuia către grupări oligarhice;
- Prima condamnare a unui inculpat de furtul miliardului, caz care a fost de-a lungul anilor în centrul atenției instituțiilor europene, ultimele insistând pe investigarea crimei și pedepsirea vinovaților;
- Deblocarea reformei justiției ca urmare a convocării Adunării Generale a Judecătorilor și alegerea membrilor Consiliului Superior al Magistraturii, care au trecut procedurile de verificare necesare etc.
Din cele menționate se poate concluziona că există premise ca summit-ul CPE din 1 iunie 2023 să fie unul de succes. Rămâne să ne asigurăm că organizarea va fi la cel mai înalt nivel, iar măsurile de asigurare a securității vor fi adecvate.
CPE
Vezi și:
- Nicu Popescu: Organizarea Summitului CPE a consolidat locul Moldovei printre statele europene
- RETROSPECTIVA IPN Summitul Comunității Politice Europene
- De ce și cum contează al treilea Summit CPE pentru Moldova. Op-Ed de dr. Dorina Baltag
- Ruslan Codreanu: Este firesc să ne unificăm forțele în jurul integrării europene
- Impactul CPE asupra viitorului european al Moldovei și Ucrainei. Op-Ed de Dr. Dorina Baltag
- Mihai Bologan: Cred că populația conștientizează că Summitul CPE a avut un impact pozitiv major
- Vlad Kulminski: Summitul CPE a iritat la maximum Federația Rusă
- Victor Juc: Diplomația trebuie să consolideze dialogul inițiat pe platforma Summitului CPE
- Summitul CPE - succes diplomatic pentru Republica Moldova. Dezbatere IPN
- Comunitatea Politică Europeană – Europa fără Rusia agresivă. Op-Ed de Victor Pelin
- Cristina Lesnic: Ar fi imoral și cinic, dacă nu am încerca să ne integrăm în UE cu o soluție pragmatică pentru regiunea transnistreană
- Alexandru Flenchea: Moldova trebuie să fie parte activă la aranjamentele de securitate în Europa
- Summitul Comunității Politice Europene - semnale pentru reintegrarea Republicii Moldova și integrarea țării în UE. Dezbaterea IPN.
- Nicolae Ciubuc: Accesul limitat la fondurile europene este una dintre problemele care ne împiedică să devenim competitivi
- Gheorghe Gaberi: Fermierii trebuie pregătiți să utilizeze tehnologii de ultima oră, o calitate bună și un randament bun
- Iurie Fală, despre Summitul CPE și oportunități pentru agricultură: Pe piața UE există loc pentru toți producătorii moldoveni
- Iurie Scripnic: Creditul de încredere obținut la Summitul CPE trebuie folosit cu maximă seriozitate
- Summitul CPE - oportunități pentru agricultură performantă și exportul produselor moldovenești. Dezbatere IPN
- „Cine se aseamănă, se adună” – discursul ambasadorului Italiei în Moldova Lorenzo Tomassoni, rostit la Chișinău cu ocazia Sărbătorii Republicii Italiene
- Securitatea Republicii Moldova privită prin optica summitului european. Op-Ed de Anatol Țăranu
- Igor Munteanu: Transnistria este instrument de presiune a Moscovei asupra dorinței Moldovei de a deveni parte a UE
- Dinu Plîngău: UE vrea ca Republica Moldova să își mențină stabilitatea
- Ion Sula, despre rezultatele Summitului CPE: Avem deschidere din partea UE, dar și foarte mult de lucru pe intern
- Summitul CPE - oportunități deschise pentru accelerarea negocierilor cu UE. Dezbatere IPN
- Nicu Popescu: Prioritatea pentru acest an este achiziția unui radar
- Maia Sandu: Summitul CPE a demonstrat că aderarea Moldovei la Uniunea Europeană este tot mai aproape
- Siegfried Mureșan: Summitul Comunității Politice Europene a fost un succes
- Maia Sandu: Să ne bucurăm și să fim mândri că am fost gazda summitului CPE
- Summitul Comunității Politice Europene. Galerie foto
- Summitul Comunității Politice Europene. Galerie foto
- Summitul CPE din Moldova: nu doar un „club pentru discuții”. Op-Ed de Dr. Dorina Baltag
- Emmanuel Macron, la Summitul CPE: Aderarea Moldovei la UE nu este doar realizabilă, ci un fapt care urmează să fie împlinit
- Volodymir Zelensky: Este nevoie de o societate unită în Republica Moldova
- Republica Moldova nu va renunța la regiunea transnistreană în procesul de integrare în UE
- Prim-ministrul Poloniei: Propunem să accelerăm procesul de aderare a Moldovei la UE
- Maia Sandu după Summit: Astăzi ne-am arătat puterea și unitatea
- Premierul Cehiei: Membrii CPE vor o ordine internațională bazată pe reguli
- Norvegia va aloca 50 de milioane de euro pentru Republica Moldova
- Roberta Metsola, despre perspectiva aderării Moldovei la UE în 2030: Ține de aspectele politice
- Klaus Iohannis: Summitul CPE a fost un succes
- Ministra de interne: Tabloul de securitate este în regim de normalitate
- Klaus Iohannis la Summitul CPE: UE și ceilalți parteneri sunt aici pentru Moldova
- Italia susține calea pe care au ales-o Ucraina, Moldova și Georgia, Giorgia Meloni
- Volodymir Zelensky la Summitul CPE: Doar o coaliție puternică poate învinge teroarea Rusiei
- A început Summitul CPE. Maia Sandu: Cu toții avem un puternic interes de a îmbunătăți conectivitatea între țări
- Charles Michel: Summitul CPE e platforma pentru a coordona tot ce ține de domeniul energetic, securitate și infrastructură
- Roberta Metsola: Locul Republicii Moldova este în Uniunea Europeană
- Josep Borrell la Summitul CPE: Restabilirea păcii trebuie să fie subiectul cheie
- Summitul CPE: Volodymir Zelensky și Maia Sandu au făcut primele declarații pentru presă
- Nicu Popescu la Bulboaca: Ne dorim accelerarea aderării noastre la Uniunea Europeană
- Delegațiile au ajuns la Summitul CPE, în vizorul a peste 650 de jurnaliștii
- Președintele Ucrainei a sosit la Summitul CPE
- NATO va proteja spațiul aerian al Moldovei pe durata Summitului CPE
- La Bulboaca sunt așteptate delegațiile oficiale
- Summit 2023. Maia Sandu: Depinde de noi toți cât de bine ne prezentăm
- RETROSPECTIVA IPN Summitul Comunității Politice Europene
- Astăzi în Moldova vor sosi 20 de delegații participante la Summitul CPE
- Piotr Comarov: Summitul CPE va deschide noi oportunități în domeniul eficienței energetice
- Sergiu Tofilat: Un risc care încă mai persistă - gazul rusesc, care în continuare vine în regiunea transnistreană
- Summitul Comunității Politice Europene: mizele pentru Moldova
- Victor Parlicov: Abordarea problemei securității energetice în cadrul Summitului CPE, deja înseamnă mult
- Summitul Comunității Politice Europene - oportunități deschise pentru securitatea și interconectarea energetică. Dezbatere IPN
- 48 de delegații și-au confirmat prezența la Summitul CPE din Moldova
- CPE agenda: quo vadis? Op-Ed de Dr. Dorina Baltag.
- Sancțiunile anti-corupție ale UE – un instrument util pentru lărgirea spre Est. Analiză de Dionis Cenușa
- Nicu Popescu: Pregătim anunțuri importante pentru Summit-ul din 1 iunie
- Puterea dialogului: Moldova întâmpină aliații europeni la Summitul CPE. Op-Ed de Petru Culeac
- Moldova are nevoie de un fond de investiții pentru întreprinderi sociale, declarație
- Summitul din 1 iunie – oportunitate pentru a discuta despre economie și antreprenorialul social
- Summitul de la Chișinău asigură statutul special de avanpost al UE în Caucaz. Op-Ed de Igor Chalenko, Ucraina
- Cancelarul german Olaf Scholz: Moldova nu este singură și are susținerea Europei
- Aspectul „imaginar” de incluziune socială a persoanelor de etnie romă trebuie exclus, CVM
- Maria Șleahtițchi: Republica Moldova are cu ce se integra în cultura comunității europene
- Dmitri Moruz: Trebuie să fim atenți și deschiși la minte pentru a valorifica oportunitățile Summitului CPE
- Romii își doresc să fie parte din familia europeană, însă cer mai multă informare
- Andrei Chistol: După Summitul CPE, interesul cetățenilor europeni față de Moldova va crește
- Summitul CPE - oportunități deschise pentru interconectarea culturală. Dezbatere IPN
- Summitul CPE - oportunitate de a sprijini statele pentru a fi mai active la nivel geopolitic în regiune, experți
- Nicu Popescu: Summitul CPE - cel mai important eveniment de politică externă de la Independență încoace
- Babă neagră și Ice Wine pentru liderii europeni care vor participa la Summitul CPE
- Moldova, nu ești singură! Mesajul oficialilor europeni înaintea Summitului Comunității Politice Europene
- Restricții pentru localnicii din Bulboaca. Vor putea circula pe 1 iunie doar cu permise speciale
- La Bulboaca, pregătirile sunt în toi: Summitul CPE – cel mai mare eveniment de politică externă
- Mihai Mogîldea: Summit-ul EPC ar putea aduce mai multe investiții în Republica Moldova
- Daniel Vodă: 44 de lideri și-au confirmat prezența la Summit-ul Comunității Politice Europene
- Emmanuel Macron: Moldova, ne vedem în curând!
- Ion Iordachi: Mesajele la Summitul CPE - primordiale pentru climatul investițional
- Viorel Chivriga: Summitul CPE va deschide multe căi pentru dezvoltarea economică a Republicii Moldova
- Sergiu Manea: Summitul CPE - Moldova are o șansă unică să spună lumii că e o destinație sigură
- Summitul CPE - responsabilități și oportunități economice deschise pentru Republica Moldova. Dezbatere IPN
- Victoria Roșa: Datorită Summitului CPE, Republica Moldova va fi în centrul Europei și pe agenda statelor UE
- Chiril Moțpan: Organizarea Summitului CPE în Republica Moldova este un motiv de mândrie
- Octavian Țîcu: Liderii europeni au dat dovadă de mare curaj când au ales Republica Moldova să fie gazdă a Summitului CPE
- Adunarea Națională din 21 mai – mizele evenimentului și riscuri politice în contextul Summitului CPE. Dezbatere IPN
- Adunarea europeană promite să devină o manifestare a abandonului „lumii ruse”. Op-Ed de Anatol Țăranu
- Evenimente culturale pentru delegațiile participante la Summitul CPE
- Care este miza pentru UE la Summitul Comunității Politice Europene? Op-Ed de Dr. Dorina Baltag
- Hărți cu trasee alternative de deplasare prin Chișinău în contextul Summitului CPE
- 42 de lideri de guverne și de state din Europa și-au confirmat prezența la Summitul CPE
- Străinii cu refuz de intrare în Moldova vor beneficia de cazare temporară în perioada Summitului CPE
- Summitul CPE va crește notorietatea Republicii Moldova și va deschide noi uși pentru mediul de afaceri, expert
- Summitul CPE va avea un impact major asupra celor mai importante sectoare din Moldova
- Circa 350 de jurnaliști internaționali vor să participe la Summitul CPE din 1 iunie
- Sergiu Iurcu: Societatea civilă trebuie și poate fi o voce importantă la Summitul Comunității Politice Europene
- Andrei Curăraru: Societatea civilă are un rol important în diseminarea informației despre avantajele Summitului CPE
- Mihai Mogîldea: Beneficiile organizării Summitului Comunității Politice Europene în Moldova depășesc investițiile
- Summitul Comunității Politice Europene - responsabilități și oportunități pentru societatea civilă. Dezbatere IPN
- Poliția prezintă hărți cu rute alternative în contextul simulării pentru Summitul CPE
- Nicu Popescu: Obiectivul nostru este să aducem țara în UE la sfârșitul acestui deceniu
- Autoritățile publice centrale vor avea prioritate în cazul întrunirilor simultane
- Angajament strategic, stabilirea agendei și networking sau Cum poate Moldova să beneficieze de Summitul CPE. Op-Ed de Dr. Dorina Baltag
- Pe 14 mai va fi organizată simularea generală pentru Summitul Comunității Politice Europene
- Guvernul a invitat primarii să participe la Adunarea din 21 mai
- Ana Revenco: Provocările legate de securitate pot fi depășite prin comunicare, coordonare și cooperare
- Conducerea de vârf, de Ziua Europei: Celebrăm pacea și unitatea familiei europene
- Măsuri sporite de securitate în perioada Summitului Comunității Politice Europene din 1 iunie
- „Mișcarea pentru Popor” anunță că la 1 iunie va bloca circulația rutieră pe mai multe artere
- 200 de jurnaliști din 23 de țări au fost acreditați în prima săptămână pentru reflectarea CPE
- Alina Dandara, despre avantajele organizării summitului Comunității Politice Europene în Moldova
- Igor Klipii: E greșit să avem soluții separate pentru regiunea transnistreană și Găgăuzia în procesul de integrare în UE
- Eremei Priseajniuc: CPE - o platformă bună pentru a face tranziția de la Parteneriatul Estic la proiectul de extindere a UE
- Summitul Comunității Politice Europene - responsabilități și oportunități pentru clasa politică. Dezbatere IPN
- Cetățenii sunt îndemnați să evite traseul Chișinău-Bulboaca în perioada 31 mai-2 iunie
- Principalele așteptări și mize ale viitorului Summit al Comunității Politice Europene din Moldova. Comentariu de Iulian Groza
- Alexandru Tănase: Moldova trebuie să dea dovadă de responsabilitate în vederea bunei desfășurări a Summitului CPE
- Alexandru Tănase: Republica Moldova a fost mereu un copil răsfățat al Europei
- Sute de persoane sunt așteptate la summitul din 1 iunie
- Poliția a început exercițiul de simulare a deplasării delegațiilor la summitul din 1 iunie
- 1 iunie – Ziua “copilului” Moldova. Ziua care va schimba destinul Patriei noastre. Op-Ed de Dumitru Țîra
- Elicopterul Black Hawk va survola capitala timp de mai multe zile, antrenamente moldo-poloneze
- Cum poți obține acreditarea de presă la Summitul Comunității Politice Europene
- Abonamente gratuite pentru participanții la Summitul Comunității Politice Europene
- Comunitatea Politică Europeană în proximitatea Rusiei: consolidarea “cercului de prieteni” din vecinătatea UE. Analiză de Dionis Cenușă
- Pe 1 iunie Moldova va deveni centrul Europei, Maia Sandu