Gradul de permeabilitate a Republicii Moldova la influențe din exterior este unul crescut și poate evolua într-o criză. În comparație cu România, Bulgaria și Georgia, Republica Moldova înregistrează un scor de 2,08, pe o scară de la 0 la 3, unde 0 înseamnă cel mai puțin permeabil la influența externă și 3 – cel mai permeabil.
Situația din cele patru state a fost analizată în cadrul studiului „Propaganda cu materialul clientului: cum sunt speculate vulnerabilitățile noastre de către propaganda rusă”. Cercetarea, realizată de Global Focus Center România, a fost prezentată în cadrul unui club de presă desfășurat de către Asociația pentru Politică Externă la IPN.
Directorul executiv Global Focus Center România, Oana Popescu, a declarat că toate cele patru state au un scor care depășește valoarea de 1,5. „Cu toții avem scoruri de peste 1,5 și aceasta înseamnă că suntem în zona de pericol. Pornind de la România, care are 1,52 și iese cel mai bine dintre cele patru țări, până la, din păcate, Republica Moldova, singura care depășește pragul de 2, care marchează diferența dintre o situație permeabilitate relativ crescută la una de permeabilitate crescută”, a notat Oana Popescu.
Rufin Zamfir, director de programe la Global Focus Center Romania, a declarat că este vorba despre conceperea unui index de măsurare a vulnerabilității unui stat față de propagandă și influență. Baza acestui index este fundamentată pe scorurile obținute în interiorul unor chestionare distribuite la peste 160 de experți din Republica Moldova. Domeniile de analiză selectate sunt: economic, social, politică internă și politică externă și de securitate.
„Graficul începe cu România, dar se încheie cu Republica Moldova, care înregistrează din păcate cea mai mare permeabilitate – de 2,08. 2,08 este dincolo de pragul definit de sociologi ca fiind pragul crizei. 2 este nivelul de criză, iar orice scor ce se înregistrează dincolo de valoarea 2 arată o situație volatilă, care foarte ușor poate conduce către niște dezechilibre majore în planul percepției realității. Pentru că despre asta este vorba – despre înlocuirea realității cu o realitate fabricată, astfel încât societatea în ansamblu să adopte un comportament natural nefiresc pentru ea”, a notat Rufin Zamfir.
Clubul de presă este susținut financiar de Foundation Open Society Institute.