Republica Moldova este cel mai mare beneficiar al Acordului de Asociere, implicit al Acordului de Liber Schimb, dintre cele trei țări semnatare din Parteneriatul Estic. Ministrul afacerilor externe și integrării europene, Nicu Popescu, a scris pe Facebook, citat de IPN, că în perioada 2013-2018, Republica Moldova a beneficiat de prevederile DCFTA în proporție de 60%, Ucraina – 20%, iar Georgia – 9%.
Ministrul face referire la un studiu al analiștilor de la Institutul Berlin Economics, care arată că exportul produselor moldovenești pe piața statelor europene s-a triplat în această perioadă.
„Datorită acestui document strategic am putut compensa pierderile în comerțul cu alte state și am creat locuri de muncă. Dacă în toată această perioadă țara nu era coruptă, beneficiam și mai mult. Și vom beneficia mai mult pe viitor construind Europa la noi acasă”, a scris Nicu Popescu.
Acordul de Asociere între Republica Moldova, pe de o parte, și Uniunea Europeană, pe de altă parte, a fost semnat la data de 27 iunie 2014 la Bruxelles, Belgia. Acordul a fost ratificat de Parlamentul Republicii Moldova la 2 iulie 2014 și de Parlamentul European la data de 13 noiembrie 2014.