Republica Moldova are nevoie de unirea cu România, Mișcarea PRO

Republica Moldova are nevoie de unirea cu România. Republica Moldova nu s-a realizat ca stat, nu are capacitate de a se autoadministra. Unindu-se cu România, Republica Moldova se va integra în UE, va adera la NATO, astfel va fi asigurată securitatea economică, socială, energetică și națională. Declarații în acest sens au făcut membrii Mișcării „Profesionalism și Responsabilitate pentru Oameni” (PRO), luni, 26 noiembrie, la o conferință de presă la IPN.

Liderul Mișcării PRO, Gheorghe Costandachi, a menționat că din anul 1991, când Republica Moldova și-a dobândit independența, poporul moldovenesc nu a fost nici pentru o clipă independent. La 27 de ani diferență, suntem influențați din exterior. Mentalitatea sovietică este prezentă și astăzi, mulți cetățeni așteaptă ca cineva să vină să le ofere beneficii. Potrivit lui Gheorghe Costandachi, unirea trebuie să se producă cât mai repede, să devenim europeni, unde fiecare moldovean poate avea un loc de muncă și o sursă de venit sigură.

Liderul Mișcării PRO mai spune că de-a lungul anilor unionismul a fost exploatat fără margini de către unele partide politice, fără a realiza acțiuni concrete pentru a face unirea. „Este recunoscut că Republica Moldova este stat capturat, cu acte în ordine. Unirea are sens și are rost. Altă soluție pentru rezolvarea problemelor Republicii Moldova nu există”, a spus Gheorghe Costandachi.

Expertul Mișcării PRO, Alexandru Gamanji, a spus că din 2010, odată cu intensificarea relațiilor dintre Republica Moldova și România, au crescut exporturile moldovenești peste Prut. Agenții economici au o piață mare unde să-și vândă mărfurile, după ce Federația Rusă a impus embargou la multe produse.

Igor Borfotina, membru al Mișcării PRO, a declarat suportul financiar oferit Republicii Moldova de către România este consistent. Bani au fost alocați pentru renovarea grădinițelor, pentru suport bugetar, sub formă de burse moldovenilor care au mers să facă studii în România. Cu sprijinul României a fost renovat Muzeul Național de Artă, Sala cu Orgă. Au fost donate 100 de microbuze școlare, aproape 200 de automobile pentru angajații poliției, ambulanțe, este implementat proiectul SMURD. La fel, au fost renovate biserici, școli, instituții de sănătate etc. Este susținută financiar și construcția gazoductului Iași-Ungheni-Chișinău.

  • gheorghe costandachi despre reunirea cu romania.mp3
  •     0

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.