Republica Moldova are adăposturi, însă acestea sunt puține și deteriorate, Maia Sandu

Republica Moldova are adăposturi, însă acestea nu sunt în număr suficient. În mare parte, acestora le-a fost schimbată destinația. Adăposturile nu au fost întreținute și s-au deteriorat, fiind într-o stare avariată, iar puține dintre ele pot fi reabilitate. Declarațiile au fost făcute de către președintele Maia Sandu într-o conferință de presă, transmite IPN.

„Asta este realitatea. Nu suntem în situația în care să putem construi adăposturi suficiente într-o lună-două. Acolo unde instituțiile statului controlează aceste adăposturi, lucrurile se îmbunătățesc, dar în mare parte acolo unde s-au întâmplat privatizări, unde a fost schimbată destinația sau unde aceste adăposturi nu au fost întreținute deloc, ele sunt într-o stare foarte gravă. Acolo nu mai e nimic de făcut”, afirmă șefa statului.

Maia Sandu spune că e greu de zis cum va influența războiul din Ucraina asupra conflictului transnistrean. „Noi în continuare optăm pentru soluționarea pașnică a conflictului transnistrean. E greu de spus ce va fi cu formatul 5+2 după aceste evenimente și în ce măsură acest format va mai fi relevant și potrivit pentru aceste discuții. Mesajul nostru către regimul de la Tiraspol este să nu creeze alte vulnerabilități, să nu comită acțiuni care ar crește riscurile de atac armat, acțiuni armate pe teritoriul Republicii Moldova. Sper că ei înțeleg riscurile, dar evident că vulnerabilitatea acolo este mare. Monitorizăm, încercăm să fim alerți la toate aceste lucruri”, a notat președintele.

Referitor la faptul că s-ar fi mărit numărul pacificatorilor ruși în regiunea transnistreană, președinta a menționat că pacificatorii intră în regiune prin punctele de trece a frontierei controlate de autoritățile constituționale. „Nu avem o creștere și nu are cum să se întâmple fără ca organele constituționale să cunoască acest lucru. Ceea ce vedem în presă sunt discuții despre o anumită înviorare sau anumite mișcări pe teritoriul transnistrean. Aici am văzut reacțiile Ministerului de interne, a Biroului de reintegrare. Pentru moment nu se confirmă, din informațiile noastre, dar și din informațiile partenerilor de dezvoltare”, a spus Maia Sandu. Însă, spune șefa statului, riscuri persistă, iar situația se poate oricând schimba destul de rapid și din aceste considerente autoritățile rămân vigilente.

Întrebată despre faptul că militarii ruși din stânga Nistrului ar fi purtat însemnele cu litera „Z”, președinta a declarat că aceștia au fost avertizați să le scoată și, deși nu s-au conformat imediat, ulterior „simbolurile de război” au fost scoase. Șefa statului a mai spus că a fost informată că aceasta nu a fost o acțiune aprobată cu conducerea misiunii, ci a fost o decizie individuală.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.