Republica Moldova ar putea să fie favorizată de UE, analist
[Ştire Info-Prim Neo din ciclul „2011: cum a fost şi cum n-a fost”]
{„Moldova, mai aproape de UE?”, în viziunea lui Mihai Cernencu, analist politic}
Alianţa de guvernare, care poară numele de „Alianţa pentru Integrare Europeană”, în mod normal trebuia să facă lucruri foarte mari şi foarte bune în ceea ce priveşte integrarea europeană, spune analistul politic Mihai Cernencu. Cei drept, aici a apărut un factor mai puţin prevăzut pentru această situaţie. Însăşi UE este zguduită de jumătate de an de problema datoriilor Greciei, Spaniei, Portugaliei şi mai nou a Italiei. Dar, bineînţeles, aceste probleme nu ar trebui să influenţeze negativ parcursul european al Republicii Moldova, notează analistul.
Potrivit lui Mihai Cernencu, ar fi fost bine dacă acea foaie de parcurs pentru liberalizarea regimului de vize ar fi fost realizată în totalitate, însă s-a făcut doar pe anumite paliere. Povestea de succes a Republicii Moldova, menţionată în cadrul Summit-ului Parteneriatului Estic, a fost umbrită sau cel puţin neutralizată de gâlcevile din cadrul AIE. „Într-un fel aceste gâlcevi sunt îndreptăţite. Sunt trei partide, fiecare cu viziunile sale, dar mai mult cu interesele de grup în cadrul economiei Republicii Moldova. Aceste lucruri s-au văzut destul de bine”, spune Mihai Cernencu.
Unul din obiectivele fundamentale pe care trebuia să le realizeze Moldova ține de adoptarea unor acte legislative. Este vorba de Legea antidiscriminare, care a fost însă retrasă de către Guvern. Mai e vorba de restructurarea justiţiei, documentația pentru care abia recent a fost adoptată conceptual, dar şi administraţia publică locală, care la fel a fost adoptata conceptual.
Mihai Cernencu este de părere că până la urmă nu numai Republica Moldova este afectată de neîndeplinirea Planului de acţiuni cu UE. „Toată lumea cunoaşte ceea ce s-a întâmplat cu Ucraina. Nimeni nu s-a aşteptat ca Iulia Timoşenko să fie arestată. Acest lucru a servit un element important pentru Comisia Europeană ca să refuze invitaţia Ucrainei pentru semnarea Acordului de asociere”, a remarcat analistul.
Mihai Cernencu este de părere că piruetele făcute de PCRM, care a început să se uite spre est şi anume spre comunitatea euroasiatică, au drept scop obţinerea puterii şi fotoliilor. PCRM, subliniază analistul, este un partid pe care nu-l interesează problemele şi perspectivele Republicii Moldova. Uniunea Euroasiatică este o structură pe care încă nimeni nu o ştie. Uniunea Europeană cel puţin activează de peste cel puţin 60 de ani. În aprilie 1951, de când a fost creată comunitatea europeană şi până acum, şi-a perfecţionat structurile. Acea structură de răsărit care nu este bazată pe nicio valoare, pe niciun principiu, de fapt este bazată doar pe un singur obiectiv – restabilirea fostul imperiu sovietic, a mai spus Mihai Cernencu.
„Vorbind despre toate aceste lucruri care s-au îndeplinit şi care nu s-au îndeplinit, totuşi putem menţiona un lucru foarte important – la 5 decembrie Comisia Europeană a anunţat că încep negocierile cu Republica Moldova asupra Acordului de Liber Schimb. Este un lucru îmbucurător. Însă această perspectivă poate fi umbrită din nou de nealegerea preşedintelui sau de alegerile anticipate (care cel puţin se vad de departe cu stele roşii în frunte şi cu baionete de-ale lui Chapaev). Perspectiva europeană depinde şi de gestionarea revanşelor Partidului Comuniștilor, care nu mai poate fura ca altă dată şi graţie acestui fapt se simt foarte prost în opoziţie” a subliniat Mihai Cernencu.
Mihai Cernencu a mai spus că certurile din interiorul AIE nu sunt altceva decât căutarea unui echilibru în interiorul societăţii. Cel puţin unele din partidele membre ale AIE au încercat să mai echilibreze pofta unor mari rechini de a monopoliza în continuare Republica Moldova şi a o transforma într-o mica banana africană.
„Republica Moldova ar putea fi într-o anumită măsură favorizată de UE pentru că Belarus este foarte departe de integrarea în UE. Georgia, Armenia şi Azerbaidjan sunt la fel de departe. Acesta ar fi de fapt elementul cel mai pozitiv, fiindcă, cu părere de rău, dacă vor continua certurile sau dacă mergem la alegeri anticipate, am înţeles că răbdarea UE ar putea să se rupă”, a subliniat analistul.
Mihai Cernencu a conchis spunând că pe europeni nu-i mai impresionează cunoaşterea limbii engleze şi un discurs perfect. Pe europeni îi interesează când nu va mai fi un procuror corupt, când justiţia îşi va putea soluţiona probleme, când judecătorii care au prejudiciat cu milioane bugetul Republicii Moldova nu vor mai fi în funcţii.
[Dumitriţa Ciuvaga, Info-Prim Neo]