Reprezentarea mai activă a femeilor în politică ar aduce mai multe beneficii, opinii

Reprezentarea mai activă a femeilor în politică ar aduce mai multe beneficii. Proiectul inițiat de Partidul Democrat care privește extinderea în legislația conexă a mecanismului prevăzut în legislația electorală de promovare a femeilor în politică ar promova și încuraja foarte mult sexul feminin. Opinii în acest sens au fost exprimate în cadrul emisiunii „Replica” de la postul de televiziune Prime TV, transmite IPN.

Deputata democrată Valentina Stratan a menționat că acest proiect de lege propune un amendament la Legea privind partidele politice. Astfel, vor fi stimulate formațiunile politice care vor întocmi listele electorale respectând reprezentarea de 40% a femeilor. „Partidele beneficiază de un suport financiar de la bugetul de stat atunci când promovează această cotă de 40%”, a declarat deputata.

De asemenea, potrivit ei, partidele care vor promova o cotă de 40% femei în circumscripțiile uninominale vor beneficia de un suport suplimentar nu mai mic de 10 la sută. Parlamentara susține că pentru fiecare femeie care va câștiga alegerile, partidele vor beneficia și de un coeficient de multiplicare a acestor venituri. „Iată că este o metode de stimulare și de atragere a atenției asupra faptului cât este de necesar ca femeile să fie reprezentate”, a afirmat Valentina Stratan.

Președinta raionului Rezina, Eleonora Graur, consideră că acest proiect motivează femeile să intre în politică și aduce mai multe beneficii. „Femeile și-ar dori să fie apreciate, susținute și să li se dea posibilitatea ca ele să-și demonstreze capacitățile în practică”, afirmă funcționara.

Directorul companiei Intellect Group, Ian Lisnevschi, susține că atunci când femeile vor fi mai mult reprezentate în Parlament și Guvern în mod evident vor fi mai multe plusuri. Potrivit lui, viziunea femeilor în soluționarea unor probleme cum ar fi medicină sau învățământ este cu mult mai delicată și echilibrată, ceea ce nu se observă la bărbați.

Erica Zucec, manageră a Rețelei Femeile pentru Democrație, consideră că deși legea a aprobat cota de 40% femei, nu a fost specificată în legislație poziționarea acestora. Astfel, după formularea actuală a legislației, partidele politice pot să plaseze în liste primele 60 de persoane de un sex și următoarele 40 de alt sex. „Corectitudinea plasării nu este legiferată. Și dacă nu este legiferată, întotdeauna se vor găsi motive de a nu respecta această lege”, spune Erica Zucec. Potrivit ei, ar trebui modificată legislația încă o dată pentru a adăuga poziționarea paritară a candidaților pentru fiecare zece poziții a listei electorale.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.