Reprezentantul FMI la Chişinău: Impactul crizei financiare asupra economiei reale a R. Moldova pare să fie cu mult mai mare decât s-a spus acum câteva săptămâni
Impactul crizei financiare asupra economiei reale a R. Moldova pare să fie cu mult mai mare decât s-a spus acum câteva săptămâni. De această părere este reprezentantul permanent al FMI la Chişinău, Johan Mathisen. La şedinţa din această săptămână a Clubului Presei Economice, acesta a menţionat că impactul se face simţit prin reducerea cererii la exporturile moldoveneşti, a locurilor de muncă, a volumului remitenţelor şi, în special, prin reducerea investiţiilor, inclusiv investiţiilor străine directe în economie, , transmite Info-Prim Neo.
Johan Mathisen, s-a referit la necesitatea de a aprofunda reformele şi a îmbunătăţi în continuare climatul de afaceri, deoarece concurenţa pentru investiţii în ţările din regiune va fi foarte mare.
Impactul crizei financiare asupra sectorului financiar-bancar va fi limitat, a reiterat
reprezentantul FMI la Chişinău.
Potrivit oficialului, recuperarea economică la nivel mondial va începe nu în 2009, cum se credea iniţial, ci în 2010. În ultimele săptămâni, criza financiară mondială se transformă în unele ţări, cum ar fi SUA, dar şi Federaţia Rusă, în criză economică care se manifestă prin reducerea locurilor de muncă, închiderea unor întreprinderi, a spus Mathisen.
„La reuniunea celor 20 de ţări înalt dezvoltate (G20) s-a accentuat necesitatea de a identifica măsuri în comun şi de a coordona acţiunile. Sunt necesare politici monetare şi bugetar-fiscale adecvate, dar tot atât de necesară este o abordare care ar permite o dezvoltare cât de cât uniformă a tuturor statelor, deoarece statele puternic industrializate au mai multe posibilităţi de a apela la instrumente de ordin monetar şi bugetar-fiscal faţă de acele state care au datorii externe şi posibilităţi limitate”, a mai spus reprezentantul FMI la Chişinău.