Reprezentanții unui SRL susțin că timp de 20 de ani le-a fost îngrădit accesul la justiție

Reprezentanții societății cu răspundere limitată „Caleon” susțin că, de 20 de ani, le este îngrădit accesul la justiție. Totul a pornit după ce o stație PECO a companiei a fost înstrăinată de către fosta administrație fără acordul tuturor fondatorilor. Aceștia afirmă că, în încercarea de a-și face dreptate în situația în care anumite persoane au înstrăinat cu grave încălcări ale legislației un bun la care au și ei parte, au fost târâți prin instanțe, procurori, iar nici până astăzi o finalitate în acest dosar nu există.

Într-o conferință de presă la IPN, juristul companiei, Ilie Pitel, a declarat că, încă în anul 2000, fosta administrație a firmei a înstrăinat o stație PECO din strada Sarmizegetusa din capitală, fiind vândută la prețul de 419 mii de dolari. S-a întâmplat în condițiile în care bunurile firmei și două conturi bancare erau sechestrate printr-o decizie a instanței. Mai mult, decizia de a vinde stația PECO a fost luată fără a fi convocați toți fondatorii, pentru că nu toți erau de acord cu această acțiune.

Ilie Pitel spune că, în aceste condiții, au fost nevoiți să înainteze o cerere de chemare în judecată, iar ca urmare a fost inițiată un proces civil. El spune că, pe parcurs, au înțeles că instituțiile de stat, precum și acțiunile judecătorilor demonstrau că nu vor să-și îndeplinească obligațiile prevăzute de lege. După ce au urmat toate căile legale, dosarul a ajuns la Curtea Supremă de Justiție, iar instanța a retrimis cauza în prima instanță, care le-a dat câștig de cauză.

Decizia instanței de fond, prin care li s-a dat câștig de cauză, a fost însă atacată, fiind clasată de către Curtea de Apel. Ca urmare, a fost depus un recurs la CSJ. Potrivit juristului, din surse sigure reclamanții au aflat că această cauză va fi instrumentată de Mihai Poalelungi, care nu le va admite recursul.

Juristul a declarat că, între timp, au obținut probe că toți banii din vânzarea stației PECO au intrat într-un cont deschis de către partea oponentă într-o altă bancă. A urmat o adresare la Centrul Național Anticorupție, iar apoi a fost pornită urmărirea penală. Dosarul penal a fost ridicat de Procuratura Generală, fiind ulterior clasată cauza. Ordonanța de clasare a fost anulată de către judecătorul de instrucție.

Potrivit juristului, apoi a început un fel de ping-pong cu acest dosar, iar surse demne de încredere i-au informat că și conducerea de atunci a Procuraturii Generale avea interese și era implicată să nu admită ca acest dosar să ajungă în judecată.

Directorul SRL „Caleon”, Leonid Calin, a menționat că în toți acești ani au fost depuse zeci și zeci de petiții la toate instituțiile statului. Au fost adresate petiții președintelui țării de atunci, Vladimir Voronin. Din cauza tuturor neregulilor admise, așa și nu au reușit să-și facă dreptate nici pe dosarul civil și nici pe cel penal.

Conferința de presă cu tema: „Îngrădirea accesului la justiție timp de 20 de ani” face parte din ciclu de conferințe prevăzute în proiectul IPN „Injustiția la vedere prin mijloace multimedia”. Agenția IPN nu își adjudecă dreptul să decidă dacă organizatorii conferințelor de presă au dreptate în cauzele despre care vor vorbi, aceasta este prerogativă exclusivă a justiției, însă perioada exagerat de lungă, mult mai lungă decât prevede legislația, a acestor cazuri poate fi considerată drept act de nedreptate și injustiție evidentă. Agenția de presă IPN nu poartă răspundere pentru declarațiile publice făcute în spațiul public de către organizatorii conferințelor de presă.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.