Reprezentanții puterii se comportă ca adevărați hoți și fură de la cetățenii Republicii Moldova. În medie, 20 de miliarde de lei sunt furați din bugetul de stat în fiecare an, afirmă Piotr Guțul, președintele Asociației obștești republicane Protecția Consumatorilor. La o conferință de presă la IPN, Piotr Guțul a spus că Asociația s-a adresat mai multe ori la demnitari referitor la furturile din bugetul de stat în anii 2000 și 2011, dar solicitările expediate au fost fie ignorate, fie răspunsurile au fost formale.
În 2000 Asociația a investigat cum se aplică Legea cu privire la patenta de întreprinzător și a aflat că bugetul rata în fiecare an încasări de 4 miliarde de lei. Peste 11 ani a fost investigat alt caz. „În 2011 am primit un răspuns de la Camera de Comerț referitor la cazul cu Termoelectrica. Am cerut date pentru trei ani și am primit un răspuns numai pentru doi ani. Mi-au spus că pe parcursul doi ani au fost furați 1,6 miliarde de lei din bugetul de stat. Autoritățile sunt inactive, iar noi le votăm. Am cerut să creeze o comisie care să investigheze cazul cu Termoelectrica și la această solicitare, evident, n-am primit niciun răspuns. Prin urmare, am ajuns la concluzia că unii hoți au plecat, iar alții au venit”, a declarat președintele Asociației.
Petru Guțul a menționat necesitatea modificării Legii privind protecția consumatorilor. Asociația a înaintat o declarație adresată reprezentanților Uniunii Europene în care a comunicat că Legea privind protecția consumatorilor este învechită și nu protejează consumatorii. Până acum răspunsuri nu a primit.
Notă: Agenția IPN oferă dreptul la replică persoanelor care se consideră vizate în știrile realizate de pe declarațiile organizatorilor prezentei conferințe de presă, inclusiv prin facilitarea organizării altei conferințe de presă în condiții similare.