Reprezentanții industriei HoReCa nu susțin revenirea la cota 20% TVA

Asociația Națională a Restaurantelor și a Localurilor de Agrement din Republica Moldova (MĂR) se pronunță împotriva revenirii la cota 20% TVA, de la 10% în prezent, pentru sectorul hoteluri-restaurante-cafenele (HoReCa). Reacția vine după ce ministra finanțelor, Natalia Gavriliţa, a anunțat marți, 23 iulie, un șir de măsuri fiscale pe care intenționează să le promoveze Guvernul, transmite IPN.

Președinta Asociației MĂR, Aneta Zasavițchi, afirmă că reforma fiscală din 1 octombrie 2018, care a presupus reducerea cotei TVA pentru HoReCa la 10%, este în concordanță cu practicile Uniunii Europene și este o necesitate „pentru care a bătut la ușile guvernelor, din 2013, de când și-a început asociația activitatea”.

„În opinia noastră, decizia de majorare a TVA-ului va aduce efecte negative activității economice, luate în ansamblu cu majorările promise la electricitate și gaz”, a declarat președinta MĂR.

Potrivit Anetei Zasavițchi, aceste măsuri vor avea efect și mai negativ asupra consumatorului de rând și a angajaților din acest sector. „Nu ni se pare corect luarea unei astfel de decizii pripite, fără un dialog cu mediul de afaceri din HoReCa”, a mai spus Aneta Zasavițchi.

Președinta MĂR vine cu invitația de a iniția un dialog la acest subiect înainte de ratificarea acordului cu Fondul Monetar Internațional. În opinia sa, „businessul autohton nu merită sacrificat pentru creditări de scurtă durată”.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.