Reprezentanții concurenților electorali la CEC vorbesc despre încălcări
Reprezentanții concurenților electorali la alegerile parlamentare anticipate din 29 iulie vorbesc despre încălcări la unele secții de votare. Cele mai frecvente nereguli țin de intimidarea observatorilor și comportamentul greșit al președinților birourilor electorale.
Solicitat de Info-Prim Neo, Roman Andrieș, reprezentantul Partidului Liberal la CEC, a spus că la o secție de votare din mun. Chișinău deja a fost semnat procesul verbal de predare a buletinelor de vot, iar la o altă secție buletinele de vot se țin în afara încăperii secției.
Nicolae Răileanu, reprezentantul Alianței Moldova Noastră la CEC, a spus că în satul Zaim, raionul Căușeni, la deschiderea secției de votare, președintele biroului electoral a refuzat să demonstreze observatorilor conținutul urnei de vot. La insistența acestora, când a fost verificată urna, în ea au fost găsite 10 buletine de vot, în care au fost aplicate ștampila în favoarea Partidului Comuniștilor, a spus Răileanu.
În comuna Sângera, o persoană îi deplasează pe alegători la secția de votare cu un autobuz, iar la o secție de votare din sectorul Ciocana al capitalei un cetățean s-a prezentat cu două fișe de însoțire a buletinului de identitate, a menționat Andrei Volentir, reprezentantul Partidului Democrat la CEC. Potrivit lui, unii președinți ai birourilor electorale refuză să primească sesizările depuse de către observatori despre încălcările semnalate.
În urma sesizării Consiliului raional Orhei de către Partidul Comuniștilor, a fost avertizat primarul satului Donici, care, potrivit observatorilor, se plimba cu urna mobilă prin sat.
Alți reprezentanți ai concurenților electorali, solicitați de Info-Prim Neo, susțin că au observat multiple încălcări, dar neesențiale.
Conducerea CEC încurajează observatorii să sesizeze orice gen de încălcare.