Reprezentanții a 40 de curți constituționale europene s-au întrunit la Chișinău

Reprezentanții a 40 de curți constituționale europene s-au întrunit la Chișinău în cadrul celui de-al XIX-lea Congres al Conferinței Curților Constituționale Europene, găzduit de către Curtea Constituțională a Republicii Moldova. Tema acestei ediții este „Formele și limitele deferenței judiciare: cazul curților constituționale”, iar la eveniment a participat și președinta Maia Sandu, președintele Parlamentului, Igor Grosu, precum și președinta Curții Europene a Drepturilor Omului, Siofra O’Leary, și președinta Comisiei de la Veneția, Claire Bazy Malaurie, transmite IPN.

Curtea Constituțională a Republicii Moldova a preluat pentru prima data pe 25 februarie 2021 președinția Curților Constituționale Europene pentru un mandat de trei ani, de la Curtea Constituțională a Republicii Cehe.

Președinta CC, Domnica Manole, a declarat în deschiderea oficială că rolul asumat al Conferinței Curților Constituționale Europene este cel de for la care participanții să-și prezinte opiniile despre problemele instituționale, structurale și practice în domeniul dreptului public și al justiției constituționale.

„Conferința și-a propus să consolideze independența curților constituționale pentru a garanta și implementa democrația, preeminența dreptului și drepturile omului. Ce alte autorități, dacă nu curțile constituționale, sunt cele mai potrivite pentru a realiza aceste deziderate și pentru a impune respectarea principiului separației și echilibrului puterilor în stat în beneficiul cetățenilor?”, a menționat președinta Curții.

Potrivit ei, lucrările congresului au ca temă chestiunea deferenței judiciare în cazul curților constituționale. „Diferența judiciară reprezintă un instrument utilizat de judecători pentru a menține separația puterilor și pentru a-și limita intervențiile în chestiuni despre care se consideră că sunt dincolo de expertiza sau de legitimitatea lor pentru a le decide. Curtea Constituțională a pregătit un chestionar la această temă, la care să răspundă curțile constituționale membre ale Conferinței. În cadrul congresului vor fi organizate trei secțiuni de discuții, raportate la tema principală. Prima vizează interacțiunea dintre curțile constituționale și curțile supra-naționale. Cea de-a doua secțiune atacă chestiunea politicului și a juridicului din activitatea curților constituționale. Iar cea de-a treia secțiune are în vizor salvgardarea principilor constituționale în timpul stării de urgență”, a mai spus Domnica Manole.

O parte din lucrările congresului se vor regăsi într-un volum care va fi publicat în timpul apropiat.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.