Reprezentanţi ai societăţii civile spun că în Moldova se creează premise pentru instaurarea unui regim poliţienesc şi dictatorial
Un grup de reprezentanţi ai societăţii civile, din care fac parte lideri de opinie, avocaţi, jurişti, analişti politici, condamnă actele de violenţă petrecute în capitală la 7 aprilie şi acţiunile întreprinse de autorităţile RM pentru stoparea acestora. Într-o declaraţie făcută publică vineri, 10 aprilie, aceştia susţin că „în Republica Moldova se creează premisele pentru instaurarea unui regim poliţienesc şi dictatorial”, transmite Info-Prim Neo.
În declaraţia semnată de 21 de reprezentanţi ai societăţii civile se mai spune că acţiunile paşnice din 7 aprilie au fost folosite pentru a provoca acţiuni violente şi criminale rezultate în distrugerea clădirilor Parlamentului şi Preşedinţiei. Aceştia condamnă şi modul în care poliţia a reacţionat: „acţiunile întreprinse de forţele de ordine nu au fost de natură să prevină actele de violenţă şi vandalism”, se menţionează în declaraţie.
„Protestele paşnice au izbucnit pe fundalul suspiciunilor legate de corectitudinea alegerilor şi neîncrederea în instituţiile publice, inclusiv cele care au administrat procesul electoral. Declaraţiile post-electorale ale şefului statului doar au contribuit la inflamarea acestor suspiciuni şi au catalizat ieşirea în stradă a cetăţenilor”, se menţionează în declaraţie.
Semnatarii consideră că „acuzaţiile extrem de grave ale lui Vladimir Voronin la adresa unor lideri politici, precum că aceştia au încercat să organizeze o lovitură de stat, puci şi răsturnare anticonstituţională – polarizează societatea”.
Potrivit reprezentanţilor societăţii civile, autorităţile exploatează din plin ceea ce a avut loc în Chişinău „pentru a intimida opoziţia şi societatea civilă, pentru a restricţiona libertăţile şi drepturile fundamentale ale cetăţenilor, şi aşa firave. Autorităţile au continuat restricţionarea accesului la posturile publice de radio şi TV; au restricţionat accesul la Internet, la sursele de informare. Este lansată o campanie masivă de spălare a creierilor, de compromitere a participanţilor la protestele paşnice, a opoziţiei, a purtătorilor de opinii diferite”.
Aceştia cer autorităţilor „să evite persecuţiile pe motive politice, să se abţină de la orice acţiuni şi declaraţii care vor avea drept efect deteriorarea situaţiei, să asigure dreptul cetăţenilor la libera circulaţie, să asigure libertatea opiniei şi a exprimării, inviolabilitatea libertăţii individuale şi a siguranţei cetăţenilor, să elimine toate suspiciunile cu privire la corectitudinea rezultatelor alegerilor parlamentare”.
De asemenea, ei cer Companiei „Teleradio-Moldova" să reflecte corect şi imparţial evoluţiile social-politice după alegerile din 5 aprilie cu participarea egală şi nediscriminatorie a părţilor implicate.