Reprezentanţi ai societăţii civile şi ai partidelor despre cota de participare a femeilor în alegeri

Parlamentul n-a votat intenţionat în a doua lectură proiectul de lege ce ţine de stabilirea cotei obligatorii de 40 la sută de participare a femeilor la scrutinul electoral şi speră ca legislativul să rezolve problema pe ultima sută de metri. Concluzii în acest sens au fost formulate în cadrul emisiunii „Moldova în direct”, de la postul public de televiziune „Moldova 1”, transmite IPN.

Vicepreşedintele Partidului Naţional Liberal, Alexandra Can, susţine că faptul că acest proiect de lege n-a fost votat ar trebui să mobilizeze şi mai mult femeile. „Femeile trebuie să se activeze şi să fie competitive. Trebuie să demonstreze că ele nu se vor lăsa bătute. Este regretabil faptul că într-o societate în care femeile reprezintă 52 la sută, sunt prezente în Parlament în proporţie de cel mult 20 la sută”, a declarat Alexandra Can.

Alexei Brighidin, reprezentantul Fundaţiei Est-Europene, şi-a exprimat regretul că acest proiect de lege n-a fost votat şi astfel a fost ignorată una din recomandările Consiliului Europei. „Dacă ar fi fost votată această lege, Parlamentul de la Chişinău ar fi demonstrat respectarea egalităţii de gen. Noi, reprezentanţii societăţii civile vom milita în continuare pentru a fi votată cota de 40 la sută pentru femei. Mai mult ca atât, acest proiect de lege prevede şi eliminarea stereotipurilor ce ţin de rolul femeii în familie. Parlamentul este încă funcţional şi sperăm ca legiuitorii să reuşească să repare această gafă”, a punctat Brighidin.

Primarul din localitatea Budeşti, Nina Costiuc, preşedinte al Asociaţiei Primarilor Femei, a comunicat că pe 8 octombrie primăriţele vor veni cu o rezoluţie la Parlament în care va fi condamnată nevotarea acestui proiect de lege. 

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.