Reprezentanţi ai societăţii civile se pronunţă pentru implicarea mai activă a femeilor în politică

Introducerea cotei de reprezentare minimă de 40% pentru femei pe listele de candidaţi în Parlament şi Guvern este necesară în condiţiile Republicii Moldova, susţin reprezentanţi ai societăţii civile. Declaraţiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Fabrika” de la postul de televiziune Publika TV, transmite IPN.

Ecaterina Mardarovici, director  executiv al Clubului Politic al Femeilor, a declarat că, în cazul neaprobării acestor cote, în Republica Moldova ar putea să apară mai multe partide şi organizaţii feministe, în condiţiile când statisticele arată că tot mai multe femei doresc să se implice în politică, pe de o parte , şi existenţa unor stereotipuri, care le discriminează, pe de altă parte. „Noi suntem în secolul XXI și puţin am întârziat cu democrația, iar egalitatea de gen este gradul de democratizare a unei țări”, a conchis Mardarovici.

Ludmila Scalnâi, preşedintele Asociaţiei femeilor din Republica Moldova, a declarat în cadrul aceleaşi emisiuni că femeile sunt discriminate la întocmirea listelor electorale. „Femeile figurează în listele electorale în număr suficient. Dar sunt incluse începând cu numărul 40, astfel că nu au nicio şansă să ajungă în Parlament. Ar trebui de prevăzut ca un număr egal de femei şi de bărbaţi să fie inclus pe primele poziţii din listele electorale”, a conchis Scalnîi.

Sergiu Ostaf, directorul Centrului de resurse pentru drepturile omului CREDO, de asemenea, se pronunţă pentru implicare mai activă a femeilor în politică şi precizează că cele patru femei care deţin funcţii de ministru în Guvernul Leancă reprezintă nişte modele pentru bărbaţi. „Aceste femei au făcut mai puţine greşeli decât miniştrii bărbaţi. Pe anumite segmente, cum ar fi cultura, protecţia socială sau educaţia miniştrii femei se descurcă mai bine decât bărbaţii. Succesele Nataliei Gherman pe plan extern au demonstrat eficienţa femeilor şi în calitate de ministru de externe”, şi-a argumentat poziţia Ostaf.

Pe de altă parte, Cristian Tabără, invitatul permanent al emisiunii „Fabrika”, este de părere că pentru a-ţi face o carieră politică nu este principial de ce gen este, dar cât de competentă este persoana. „Consider că problema implicării mai active a femeilor în politică nu poate fi soluţionată prin legiferare, dar prin educaţie, prin spargerea unor stereotipuri”, a conchis Tabără.

Pe parcursul ultimilor ani, reprezentanţii societăţii civile au solicitat deputaţilor să adopte modificările legislative care țin de introducerea cotei de reprezentare minimă de 40% pentru femei și bărbați pe listele de candidaţi în Parlament şi Guvern. În prezent în Parlament există câteva proiecte de lege în acest sens.

În Parlamentul Republicii Moldova activează puţin peste 18% femei, iar în administraţia publică locală - 21%. 

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.